Ezzel a kínai márka formálisan is elbúcsúzhat a Google-től, bár a teljes mobil ökoszisztéma átalakítása valószínűleg hosszabb időt vesz majd igénybe.

A Huawei Technologies közlése szerint június 2-án érkezik meg a piacra vállalat okostelefonos HarmonyOS operációs rendszere, amit a kommentárok az eddigi legjelentősebb lépésnek minősítenek az amerikai szankciók által okozott károk helyreállítására a kínai gyártó mobilos üzletágában. A saját fejlesztésű OS bevezetése ugyanis azt jelentené, hogy a Huawei önállósíthatja magát az Android ökoszisztémájától, amelyben a kereskedelmi korlátozások nyomán a Google nem nyújthat technikai támogatást az újabb Huawei eszközökhöz, sőt a Google fejlesztői szolgáltatáscsomagjához, a Mobile Services-hez való hozzáférés is ellehetetlenült.

A HarmonyOS természetesen nem jelent mindenben megoldást a 2019 óta élő szankciók hatásaival szemben, hiszen a Huawei így is feketelistán marad az Egyesült Államokból származó kritikus technológiák tekintetében, ez pedig egyrészt jelentősen korlátozza a vállalat lehetőségeit a saját csipek megtervezésében, másrészt abban, hogy a készülékeiben használt különféle komponenseket külső gyártóktól szerezze be. A Reuters tudósítása ugyanakkor a Huawei vezérigazgatóját is idézi, aki úgy látja, hogy a szoftveres vonal erősítésével a Huawei olyan új üzleti területekre is benyomulhat, ahol az amerikai korlátozásoknak nem lehet hasonló hatása a cég lehetőségeire.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a HarmonyOS megjelenésével a kínaiak egyből új okostelefonokat is piacra dobnak-e, illetve mi a helyzet a már forgalmazott modellek frissítésével, és egyáltalán milyen gyors lesz a bevezetés ütemezése. Ahogy május elején mi is beszámoltunk róla, a Canalys első negyedéves piaci jelentésében a Huawei hosszú idő óta először már nem szerepelt nevesítve a vezető gyártók között, hanem az egyéb kategóriát erősítette 18,6 milliós darabos értékesítéssel.

Lejtőn le, lejtőn fel

A Counterpoint ennél is kevesebb, 15 milliós menyiséggel számol, ami 4 százalék körüli globális részesedést jelentene. Ez azt jelenti, hogy még az előző év megfelelő időszakához képest is negyedére-ötödére olvadt a kínai óriásvállalat okostelefonos üzlete, amiben persze nagyon nagy szerepe van a Honor márka tavaly év végi leválasztásának, de ez a lépés is az amerikai intézkedések következményei közé sorolható.

A Huawei legelőször 2019 augusztusában mutatta be HarmonyOS (Hongmeng) nevű operációs rendszerét, amit már korábban is egyfajta B tervként lobogtaott az Android és a hozzá kapcsolódó alkalmazásáruház elvesztésére. Az akkori nyilatkozatok alapján a Harmony legkésőbb 2020 tavaszán jelent volna meg, és már akkor kompatibilis lett volna az androidos és webes alkalmazásokkal. Nem sokkal később aztán kiderült, hogy ennyire nem eszik forrón a kását, mivel a 2012 óta fejlesztett rendszert eredetileg nem is mobil eszközökre, hanem IoT-felhasználásra szánták, másrészt az európai vagy délkelet-ázsiai felhasználók már teljesen megszokták a Google rendszeréhez kapcsolódó alkalmazásokat, egy applikációk nélküli operációs rendszer pedig értelmezhetetlen dolog ebben az összefüggésben.

A Financial Times másfél évvel ezelőtti interjújában a Huawei társadalmi kapcsolatokért felelős alelnöke már években határozta meg az ahhoz szükséges időt, hogy a Hongmeng (utóbb Harmony vagy HarmonyOS) érdemben az Android helyére léphessen. Ennek mindenesetre a legelső és nagyon fontos lépése lesz a amobil operációs rendszer piacra küldése, amit helyi idő szerint június 2-án este 8 órakor indítanak útnak egy élőben közvetített eseményen. A vállalat korábban azt a célt tűzte ki, hogy a Harmony 2021 végéig nagyjából 300 millió eszközön működjön világszerte, amelyek harmadát adnák a gyárból frissen kikerült, eleve az új szoftverrel telepített készülékek.

A Huawei mobiljai aktuálisan az EMUI nevű androidos felületet használják, ami tulajdonképpen a Google rendszerének egy korábbi verziója a kínai márka saját UI-ával és hozzáadott funkcióival. Az EMUI legfrissebb, 11-es kiadása (még mindig a 10-es Androidon) tavaly ősszel debütált, és decemberben vagy az idei első negyedévben frissült a legtöbb okostelefonon vagy táblagépen.

Mobilitás

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.