Legalábbis azok, akik első körben bekerülnek azon kevesek közé, akiknél aktiválódik az egyelőre tesztnek minősített lehetőség.

Úgy tűnik, ha nagyon muszáj, valamit változtatni is hajlandó magán a Facebook. A közösségi hálózat sokáig egyáltalán nem, illetve csak nagyon limitált módon, nehezen megtalálható beállítások mögé rejtve adott lehetőséget arra a felhasználóknak, hogy saját hírfolyamuk tartalmát egyéni preferenciájuk alapján befolyásolják.

Ehhez képest üditő nyitottságot képvisel az a héten bejelentett, egyelőre tesztjelleggel vizsgált funkcióbővítés, amely nagyobb szabadságot enged a közösségi platform használóinak. Hasonló módon nagyobb kontrollhoz jut néhány kiválaszott hirdetési partner is, akik bizonyos nem kívánt témákat képes lesznek elkerülni a kampányaiknál. 

Háló helyett szűrőt adnak a kezünkbe

A blogbejegyzés tanúsága szerint azok, akiknél élesítik a funkciót, tetszőlegesen növelhetik és csökkenthetik a hírfolyamukban megjelenő különböző forrásokból származó tartalmakat. Így kérhetünk kevesebb családot, több barátokat, mérsékelhetjük, vagy éppen fokozhatjuk a követett oldalak és csoportok anyagainak bekerülési valószínűségét.

Ezzel párhuzamosan az a kevés, már meglévő opció is könnyebben elérhetővé és ezáltal jobban használhatóvá válik, amelyek eddig is rendelkezésre álltak - állítja az immár Metának hívott közösségi óriás. Ide tartozik például a kedvencek beállítása, vagy éppen bizonyos oldalak, személyek tartalmainak "nem követése". 

Érdekes módon a blogbejegyzés semmiféle illusztrációt nem tartalmaz, így mindebből azt sem lehetett pontosan megtudni, hogy miként kell elképzelni ezeket a módosításokat, és azokat hol és hogyan lehet majd aktiválni. A tesztként aposztrofált funkcióbővítés egyelőre csak a felhasználók egy kis részénél válik elérhetővé, majd a tervek szerint ez a tábor az elkövetkező hetekben folyamatosan bővül.

Ugyanezzel a csomaggal érkezik egy üzleti ügyfelek számára fontos módosítás is. Ennek lényege, hogy bizonyos angol nyelven hirdető partnerek három kategóriát (hírek és politika, szociális kérdések, bűncselekmény és tragédia) külön-külön is megjelölhetnek, amelyek mellett nem szeretnék reklámjaikat megjelentetni. A vállalat előzetes teszteredményei alapján ezekkel a kizárásokkal 94-99 százalékos biztonsággal kerülte el egy adott hirdetés a megjelölt témákat.

Erőszakkal is, ha jólesik!

Nem sok rosszindulat szükséges ahhoz, hogy a Facebook hirtelen támadt rugalmassága mögött némi külső kényszerítést is felfedezni véljünk. A nagy informatikai óriásokat számtalan okból támadják szerte a világban (az esetek többségében nem minden alap nélkül). Ez a nyomás pedig lassan kezdi átütni a big tech néven emlegetett nagyvállalatok pajzsát. Ebben leginkább a politikusok, szabályozó hatóságok tudnak élen járni, ahogy azt például Dél-Korea megmutatta az alkalmazásboltok megregulázásával.

Visszatérve a Facebook hírfolyamának finomhangolására: érdekes módon a témában épp a napokban látott napvilágot az USA-ban egy kétpárti törvényjavaslat, amely kötelezővé tenné a közösségi oldalaknak, hogy a felhasználó teljesen kikapcsolhassa a hírek összeállítását végző algoritmusokat. A Facebook vélhetően a mostani módosítással is leginkább gyakorlata megítélésen igyekszik javítani, hátha ezzel sikerül szétoszlatnia a felette gyülekező egyre sötétebb fellegeket.

Közösség & HR

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.