A szigetország kormányzata augusztustól egy sor új szektorban fogja sokkal szigorúbban vizsgálni a külföldi befektetéseket. Az intézkedés bejelentése egybeesik Donald Trump látogatásával.

A külföldi érdekeltségek korlátozásáról döntött Japán az informatikai és telekommunikációs szektorban. Hasonló dologra eddig is volt példa, ám a repülőgépipar, a fegyvergyártás, vagy éppen a nukleáris szektor mellett mostantól az infokom területen érdekelt vállalatok esetében sem lesz egyszerű a határon túli befektetés.

Nemzetbiztonsági érdek

A három minisztérium (pénzügy, kereskedelem, kommunikáció) által közösen jegyzett mai közlemény szerint az utóbbi években nagyon felértékelődött a kiberbiztonság fontossága, ezért a kormány megteszi a szükséges lépéseket, amelyek biztosítják az ország védelmét.

A japán nemzetbiztonságot szavatolandó augusztus elsejétől kezdve 20 infokommunikációs szektorban kell majd előzetes engedélyt kérni a külföldi befektetőknek ahhoz, hogy japán cégekben 10 százalékot meghaladó részesedéshez jussanak. Ez igaz a tőzsdén jegyzett vállalatokra és a többi cégre egyaránt. 

A törvény rendelkezése szerint a bejelentést követő vizsgálat eredményétől függően a kérvényezőnek vagy megadják az engedélyt a vásárlásra, vagy módosítania kell a paramétereken, esetleg teljes egészében megtagadják a befektetés végigvitelét. 

A tudjukkik miatt

Bár a minisztériumi közleményben egyetlen országot sem említenek, de az időzítésből is egyértelmű, hogy mindezt a kínai globális nyomulás ellen hozták. Az Egyesült Államok és a távol-keleti óriás között az utóbbi hetekben, napokban durván eszkalálódott a kereskedelmi vita. Ennek első körben a Huawei itta meg a levét, mivel a kínai gyártó sem az amerikai piacra nem szállíthat bizonyos eszközöket, sem ottani partnereivel nem folytathatja az eddigi kapcsolatokat. Bár utóbbi rendelkezést 90 napig felfüggesztették, a Huawei-nek immár nem csak Amerika, de például Európa miatt is fájhat a feje.

A japán bejelentés "véletlenül" pont aznap történt, hogy Donald Trump amerikai elnök látogatásra érkezett a szigetországba. Az előzetes tervek szerint az Abe Sinzó miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokon többek között a kereskedelmi kapcsolatok is terítékre kerülnek.

Piaci hírek

Politikusfegyelmező funkciót próbálgatnak a Twitternél

A közösségi platform olyan megoldásokon dolgozik, amelyek akár a közösségi visszacsatoláson keresztül erősebb kontextusba helyezné a tartalmakat, és azt is megakadályozná, hogy trollok vagy pártaktivisták rohanjanak le egy-egy topikot.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.