A pénzügyi szolgáltató jelenleg is kínál "vásárolj most, fizess később" lehetőséget, ám a Paidy felvásárlásával piachoz is jut.

Múlt hónapban még arról cikkeztek, hogy a Paidy a koronavírus miatt felfokozódó aktivitást meglovagolva akár már idén tőzsdére mehet. Ebből a friss események fényében azonban semmi nem lesz, mivel a PayPal bejelentette, hogy egy 2,7 milliárd dolláros üzlet keretében felvásárolja a startupot.

Sokan vannak és nem szeretnek tartozni

2008-ban alapított japán fintech vállalkozás egyike a szigetország amúgy nem túl nagy számban előforduló unikornisainak, azaz olyan gyorsan növekvő fiatal vállalkozásoknak, amelyek értékelése eléri az egymilliárd dollárt. A Paidy tavaly elsőként jelent meg Japánban kamatmentes utólagos fizetési szolgáltatásával. 

A távol-keleti országban a Buy Now, Pay Later (BNPL) jellegű szolgáltatások korábban nem nagyon tudtak elterjedni, mert a japánok többsége még mindig kitart a készpénzes fizetés mellett. A koronavírus-járvány azonban alaposan "megdolgozta" a helyi szokásokat is, és ahogy az emberek egyre többet kezdtek online vásárolni, úgy erősödött az igény például a BNPL-szegmens által kínált megoldásokra is. 

A Paidy konstrukciójában a jelenleg 6 millió regisztrált ügyfél megteheti, hogy három egyenlő részben fizeti ki a kosarát. A kamatmentes részletfizetésre lehetőség van készpénzben is fizikai üzletekben, de teljesíthető banki átutalással is. A kulturális eltérések tetten érhetők a fizetési szokásokban is, ellentétben például az USA-val vagy Nyugat-Európával, Japánban az ügyfelek többsége hónap végére kiegyenlíti tartozását, mert a kölcsönök felhalmozását nem nézi jó szemmel a társadalom.

Szakértői becslések szerint a tavaly 882 milliárd jenes forgalmat bonyolító utólagos fizetési szolgáltatások piaca több mint a duplájára, 1880 milliárd jenre hízhat 2024-ig.

Nagy a helyezkedés

Az amerikai PayPal eddig is a BNPL-szektor egyik legmeghatározóbb globális szereplője volt, ami a felvásárlással csak tovább erősödhet. Igaz, erre az erősítésre szükség is van, mivel a szegmens valósággal forrong az elmúlt időszakban. Jó példa erre a rivális Square tetemes összeget megmozgató akvizíciója. Az Afterpay nyári, 29 milliárd dolláros felvásárlása lett a legnagyobb ilyen jellegű üzlet, amit Ausztráliában valaha megkötöttek.

Az utóbbi időszakban tapasztalható konszolidációs törekvéseket nem csak a piaci lehetőségek kibövülése, illetve a szegmens érése fűtheti, hanem az is, hogy nemrégiben világossá vált: az Apple is harapna magának egy jókora darabot ebből az egyre szebben kerekedő tortából. Mérpedig, ha Cupertino valahová beteszi a lábát, ott bizonyosan nem maradnak átrajzolatlanul az erőviszonyok.

Sőt még csak lépnie sem kell az Apple-nek, elegendő egy lehetséges lépésről szóló sajtóhír is. A Bloomberg július közepén írta meg, hogy információi szerint Cupertino belép a vásárlási mikrohitelek piacára, mire több BNPL-piac szereplőnél azonnal kétszámjegyű zuhanást produkáltak a részvények. A PayPal méretének és lényegesen szélesebb portfóliójának hála ezt a pánikot jórészt megúszta, de azért még itt is jelentkezett egy kis mínusz a sajtóhír hatására.

Piaci hírek

Ellepték a bűnözők a Telegramot

Úgy tűnik, a titkosított üzenetküldőn könnyebb és biztonságosabb a törvénytelen üzleteket lebonyolítani, mint a dark weben.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.