Az okostelefon-vásárlók a német sugárvédelmi hatóság februárban frissített összesítésében ellenőrizhetik, hogy mennyi rádiófrekvenciás energiát lesz kénytelen elnyelni a szervezetük.
Hirdetés
 

Legutóbb tavaly augusztusban írtunk a német sugárvédelmi hatóság (Bundesamt für Strahlenschutz, BfS) átfogó listájáról, amely rendszeresen frissített adatokat közöl arról, hogyaz egyes telefonmodellek mekkora sugárzásnak teszik ki a felhasználókat. Az összeállítás annál is praktikusabb, mert nem csak a boltokban éppen kapható készülékek szerepelnek benne, hanem tartalmazza a már kifutott, ugyanakkor még bőven használatban lévő eszközöket is. A lista a nemzetközi szabványnak tekintett fajlagos elnyelési tényező (Specific Absorption Rate, SAR) alapján készül, ami watt/kilogramm alapon határozza meg, hogy a felhasználók szervezete mennyi rádiófrekvenciás energiát kénytelen elnyelni a telefonok használatakor.

Az adott készüléktípusok mellé olyan határérékeket rendelnek, amelynél magasabb SAR-értékkel nem kell számolni, alacsonyabbat viszont simán lehet tapasztalni. Ennek oka, hogy a telefonok csak az éppen szükséges energiával csatlakoznak a hálózatokhoz, vagyis a bázisállomások közelsége a jellemző SAR-határértékhez képest a tényező aktuális értékét is csökkenti. Fontos, hogy kettes vagy annál magasabb SAR-értékkel forgalomba sem lehet hozni egy készüléket, ezt a szintet viszont elég sok modell megközelíti, és a BfS szerint az egyes generációk átlagos SAR-értékében is tapasztalható valamelyes emelkedés.

Az élmezőny túlteljesít, az alsóház rendesen le van szakadva

Az összeállítás bő másfél évtizede érhető el, és jelenleg már 3430 tételt tartalmaz. A legfrissebb lista élmezőnyét a Samsung és a Nokia modelljei uralják (a dél-koreai gyártó hagyományosan jól teljesít), melléjük a top 10-be csak az LG és a ZTE fért be egy-egy típussal. Az alsó házban a legszembetűnőbb változás, hogy a Xiaomi már nem csak a legnagyobb SAR-értékkel rendelkező modell "büszke" tulajdonosa, hanem már további telefonokkal is ott van a legrosszabb tíz között – csakúgy, mint az ugancsak kínai OnePlus. A Huawei viszont, amely tavaly nyáron még hat készüléket adott a lista legvégére, most teljesen eltűnt a szégyenpadról.

Érdemes megjegyezni, hogy nem létezik semmilyen általános standard azzal kapcsolatban, hogy a telefonok mikor tekinthetők ebből a szempontból jónak, kielégítőnek vagy rossznak. Ugyanakkor a BfS Der Blaue Engel (kék angyal) nevű tanúsítányát azok az eszközök kapják meg, amelyek 0,60-as SAR-értéknél jobb eredményt érnek el a laboratóriumi vizsgálatok során. Egyébként itt is, ahogy az alábbi diagramon is, a testet érő sugárzásról van szó – a fülnél mérhető, így a kifejezetten a fejet érő sugárzás esetében jóval ritkább a magas SAR-érték, és az átlag a tavalyihoz hasonlóan fordított, némileg csökkenő trendet mutat.

 


Infogram
Konzumer tech

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.