Aki okostelfont vásárol, az a német sugárvédelmi hatóság augusztusi összesítésében megnézheti, hogy szervezete mennyi rádiófrekvenciás energiát lesz kénytelen elnyelni.

A német sugárvédelmi hatóság (Bundesamt für Strahlenschutz, BfS) ismét frissítette azt az átfogó listát, amely egyetlen helyen próbálja megjeleníteni, hogy az egyes telefonmodellek felhasználói mekkora sugárzásnak teszik ki magukat – legyen szó a boltokban is kapható, vagy a már kifutott, de még bőven használatban lévő eszközökről. A listáról legutóbb az év elején jelentek meg beszámolók, az akkori választékot a BfS most augusztus első felében aktualizálta. A lista a nemzetközi standardnak tekinthető fajlagos elnyelési tényezőre (Specific Absorption Rate, SAR) épül, amely watt/kilogramm alapon azt mutatja, hogy az eszközök használata során mennyi rádiófrekvenciás energiát nyel el a felhasználó teste.

A laboratóriumi vizsgálatok az adott készüléktípusokhoz rendelve olyan határérékeket azonosítanak, amelynél a telefonok használata közben magasabb SAR-értékkel nem kell számolni, alacsonyabb viszont gyakran lehet. A telefonok ugyanis csak a szükséges energiát használják a hálozatokhoz való csatlakozásra, így a bázisállomások közelsége aktuálisan csökkentheti a jellemző SAR-értéket is a megadott plafonhoz képest.

Olyan készüléket persze forgalomba sem lehet hozni, amelynek esetében az SAR-értéke kettes vagy annál magasabb, így a listán szereplő telefonok mind ezalatt teljesítenek. Ehhez képest a küszöböt meglepően sok modell közelíti, sőt általában elmondható, hogy az egyes generációk átlagos SAR-értéke is emelkedik a testet érő sugárzást tekintve. A fülnél mérhető, vagyis a fejet érő sugárzás esetében már jobb a helyzet, amennyiben a kifejezetten magas SAR-érték is ritkább, és az átlag is némileg csökken az újabb telefonok esetében.

A legjobb és a legrosszabb tizenöt

A BfS másfél évtizede elérhető összeállításának jelenlegi kiadása 3255 készüléktípust tartalmaz. A Samsung a korábbi összehasonlításokban is nagyon jól teljesített, és a legalacsonyabb SAR-értékeket mutató telefonokközött továbbra is ott találjuk a dél-koreai gyártó számos termékét. (Itt értelemszerűen az aktuális modellekről van szó, miután a lsita korábbi elemei nem frissülnek.) A kép egyébként itt is és a táblázat alján is elég vegyes, de ugyanilyen alapon elmondható, hogy a legrosszabb mutatók között gyakran találkozni a Huawei nevével, de többször megjelenik a Xiaomi vagy az Apple is.

A mérsékelten felhasználóbarát listát most is a Statista bogarászta végig a legjobban és a legrosszabbul teljesítő gyártmányok után kutatva. Bár a közvetlen toplisták ezúttal nem sokat változtak az elmúlt fél évben, emlékeztetőül mi is újra felsoroljuk az éppen forgalomban lévő legalacsonyabb és legmagasabb, a fülnél mérhető SAR-értékeket:

 


Infogram

 

Konzumer tech

Kína nemsokára megmutatja a világnak, hogy néz ki a digitális pénz

A kínai jegybank által kibocsátott kriptopénz és a vele kapcsolatos fizetési szolgáltatások már novemberben élesednek, miközben az ennek megfeleltethető Libra projekt még a kanyaran sincs, és már most ezer sebből vérzik.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.