A WSJ összegyűjtötte azokat a startup vállalkozásokat, amelyek cégértéke jelenleg eléri vagy meghaladja az egymilliárd dollárt. Kétszer annyian vannak, mint a dotkom lufi idején.

A frissen alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező és a nemzetközi piacra koncentráló vállalkozásokból az ezredfordulón sem volt hiány, de az egymilliárd dolláros cégértéket csak kevesen érték el, mielőtt a tőzsdére vonultak volna, esetleg felvásárolta volna őket egy nehézsúlyú piaci szereplő. A mai startupok viszont ebben a tekintetben (is) felülmúlják a dotkom lufi idején kivirágzó vállalatokat. A The Wall Street Journal összeállítása szerint jelenleg 73 ilyen társaság működik világszerte, ez pedig az inflációt is figyelembe véve kétszerese a 15 évvel ezelőttinek.

A befektetőknek semmi sem drága

Néhányan ráadásul bőven túl is lépték az egymilliárd dolláros határt: nyolcan elérték vagy meghaladták a 10 milliárdot is, a kínai mobilgyártó Xiaomit és a közlekedési-szállítási hálózatot építgető Ubert pedig már bőven 40 milliárd fölé értékelik a legutóbbi befektetések. A tendenciát azzal magyarázzák, hogy a menő startupok valósággal úsznak a befektetői pénzben, így nem sürgős nekik, hogy részvénykibocsátásokon keresztül teremtsenek maguknak új forrásokat.

Az arányokat még jobban szemlélteti, hogy tavaly összesen 48 magánkézben lévő vállalkozás lépett be a milliárdosok klubjába, miközben a Dow Jones VentureSource adatai alapján a tulajdonosok 16 esetben értékesítették a tőkebefektési részesedésüket ilyen vagy olyan módon. A múlt héten mi is beszámoltunk róla, hogy az indulás előtt álló Jet.com online piactér esetében már olyan startup is működik, amelyet bármilyen létező termék nélkül is 600 millió dollárt körül áraznak be a befektetői.

A WSJ interaktív ábráján a toplista éves alakulása és a legértékesebb startupok februári névsora:

Fontos, hogy a napilap összállításában csak olyan vállalkozások szerepelnek, amelyekbe az elmúlt négy év során legalább egyszer pénzt raktak a kockázatitőke-befektetők, de nem szereztek bennük többségi tulajdont.

Ez egyrészt kizárja az olyan startupokat, mint amilyen például az AngryBirds játékokat is fejlesztő Rovio – a finn szoftvercég napjainkban sok milliárd dollárt érhet, de legutóbb még egy nagyságrenddel lejjebb fogadott befektetői pénzeket. Másrészt az olyan társaságok, mint a SurveyMonkey, már meghaladták ugyan az egymilliárd dolláros cégértéket, de befektetési alapok többségi tulajdonában működnek. A fenti szempontok nélkül a 73 szereplős februári toplistán jóval több milliárdos startup szerepelne.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.