A mind inkább személyre szabott kommunikációs térben egyszerre igazak és hamisak az állítások. De lenne-e értelme a fekete-fehér besorolásnak? Többek között erre is keresi a választ a kétnapos, ingyenesen látogatható, neves előadókat felsorakoztató informatikai biztonsági rendezvény, az idén 15 éves ITBN.

Egy állítás egyszerre lehet igaz vagy hamis, mert a megítélése mindig a befogadón múlik. Ez az értelmezési kettősség végigkíséri az emberiség történelmét. A digitális korba érve pusztán annyival jutottunk előrébb, hogy könnyebben felismerhető a jelenség. Könnyebben?

Másfél évtizedes múlt
Az először 2005-ben megrendezett ITBN folyamatosan gyarapodó látogatószám – 2019-re kétezernél is többen regisztráltak – mellett idén ünnepli 15. születésnapját. Visszatekintő jellegű események keretei között a szervezők köszöntik a másfél évtizede hűséges résztvevőket, illetve megszólalási lehetőséget kapnak a rendezvény hőskorában felszólaló előadók is. Természetesen sor kerül a 2011. óta elmaradhatatlan ITBN-díjak átadására is.

A szeptember 25-i, Vision Day nevű napon elsősorban stratégiai témák kerülnek terítékre, a szeptember 26-i Power Day-en pedig a megfigyeléssel kapcsolatos, társadalmi kérdéseket boncolgató beszélgetéseké lesz a terep. Érdemes előre megtervezni a felkeresni kívánt előadásokat és workshopokat, hiszen a gazdag kínálat miatt rengeteg program közül lehet választani. A szervezők a résztvevőket a social media felületeken és hírleveleikben folyamatosan tájékoztatják a programlehetőségekről és aktualitásokról a konferenciáig.

Az ITBN mára kinőtte hazai kereteit, ezért nemzetközi szintű terjeszkedésbe kezdenek a szervezők. A konferencia szellemiségét, minőségét, formátumát több régiós városba is elviszik. Így az ITBN a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény sorozattá nő Közép_kelet-Európában. A környező országokban beinduló itbn.global szervezése már zajlik, és a hazai ITBN fő szervezője, Keleti Arthur várja a javaslatokat, ötleteket a helyszínekkel és a potenciális partnerekkel kapcsolatban, és örömmel válaszol az érdeklődők kérdéseire.

The cyberlaw of contradiction

Avagy az ellentmondás kibertörvénye: a 2019-es ITBN jelmondata erre a kettősségre világít rá. A fakenews kifejezés ugyanis nem feltétlenül hamis híreket jelent, hanem az események, állítások alternatív, szubjektív bemutatásának képlékenységét jelzi. Perspektívabuborékok veszik körül az internetezőket, vagyis a közösségi hálózatokkal olyan közeget teremtenek maguk köré, ahol saját valóságuk veszi körül őket.

A valóság átalakulóban, az egy igazság megtalálása mind nehezebbé válik, hiszen évezredeken keresztül megbízhatónak bizonyult érzékszerveink lassan cserben hagynak. De tényleg elvesztünk? A 2019-es ITBN fő témája ezt a kérdéskört járja körül. Bemutatja, hogy a deepfake videók létrejöttéért felelős mesterséges intelligencia egyben segíthet lerántani a leplet az emberi szemmel már észrevehetetlen manipulációkról. Tartalomelemzéssel rámutathat egy cikk valóságtartalmának arányára, és megbecsülheti, hogy mekkora eséllyel fedik a tényleges valóságot az olvasottak.

Milyen eszközök állnak ehhez rendelkezésre? Egor Zakharov, a Samsung moszkvai, mesterséges intelligencia-kutató központjának mérnöke bemutatja, hol tart jelenleg a technika ezen a téren. Az ő nevéhez köthető az a hír, amely néhány hete bejárta a médiát: már akár egy darab kétdimenziós kép alapján is képesek természetesnek látszó mozgást és beszédet bemutató videókat készíteni. Így szólaltatták meg például a híres festmény, a Mona Lisa alakját, de Marilyn Monroe szájába is olyan mondatokat tudtak adni, amik sosem hangzottak el. A technológia arra is képes, hogy képeken szereplő személyeket állíthatnak általuk sosem felvett pozíciókba. A technika nagyban segítheti az olyan feladatokat, mint a filmek digitális utómunkálatai, de közszereplők lejáratására is alkalmazható.

Kivárni, megfigyelni, támadni és védekezni

A felhasználók figyelméért, valóságértelmezésük alakításáért komoly harc folyik már egy ideje. A hazánkat is tagjai között tudó NATO közel sem tehetetlen ebben a háborúban. Erről fog beszélni Clair Lane, az Észak-Atlanti Szerződés kibervédelmi központjának stratégiai kutatója. Megvizsgálja, hogy a kibertér és a benne zajló küzdelmek miként illeszkednek a geopolitikai sémákba. Kit hogyan véd vagy támad – és főleg: miért – a NATO. Hol vannak a határok, mi az a pont, ami után be kell avatkozni, és egyáltalán, kik azok, akik beavatkoznak; az előadó, amennyire lehet, megmutatja a katonai szövetség digitális képességeit is.

Meghackeltek vagy sem – felhasználói szinten viszonylag könnyű eldönteni, köszönhetően az olyan szolgáltatásoknak, mint a Have I been pwned. Ennek létrehozója és üzemeltetője, a 3 milliós felhasználói táborral rendelkező adatbázis-szolgáltatása eladásán dolgozó világhírű Troy Hunt szintén előadást tart az idei ITBN-en. Az ausztrál biztonsági szakember, aki az ITBN meghívására előszőr jár Magyarországon, beavatja a hallgatókat rendszere működésébe. Bemutatja, hogy köszönhetően a milliós közösségnek hogyan fedhetők fel az áldozatul esett, de a történtekről titkolózó cégek. A brandjét évek óta építgető Hunt ráadásul egy nagy meglepetéssel készül, hiszen jelenleg is zajlik a HIPB átalakítása, és talán az új tulajdonos(oka)t is megismerhetjük.

Függetlenségnek tere sincs Ázsiában, ami a megfigyeléseket illeti. Vagy mégis? A részben kínai származású Prinya Hom-Anek ezt a témát fogja boncolni előadásában. A thaiföldi biztonsági szakértő a várakozások szerint kendőzetlenül beszél arról, milyen hatásokkal jár a globális megfigyelési projekt Kínában. Az ország belső piaca minden ágazatban óriási, és ez alól nem kivétel a megfigyelőrendszerek szegmense sem. Az ilyen rendszerek iránt az érdeklődés azonban Kínán kívül is egyre erősebb. Vajon Európa jó utat választott-e a személyes adatok fokozott védelmével, vagy a távol-keleti modell hozza el az emberiség számára a szebb jövőt?

Az etikus hackeléssel foglalkozók fontos feladatot látnak el az intézmények, szervezetek védelmében. Biztonsági réseket fednek fel, melyekről aztán tájékoztatják az érintetteket. Hollandia élen járó ezen a területen; az ország korábbi európai uniós elnöksége alatt hoztak tető alá a tagállamok hivatalos megállapodást a sebezhetőségek felelősségteljes nyilvánosságra hozataláról. Edwin van Andel holland etikus hacker részt vett ebben a folyamatban, és a 2019-es ITBN-en be is mutatja, milyen utat kellett bejárnia a szakmabelieknek napjainkig. Előadásából kiderül, hogyan lehet a hackerek kíváncsiságát törvényes keretek között úgy kielégíteni, hogy abból a vállalatok is profitálhassanak. A témához kapcsolódóan pedig a Hackersuli program ad gyakorlati bemutatót.

Gyakorlatorientált információk

Kiberbiztonsági startup-versenynek is helyet biztosít az idei konferencia. Az ITBN szervezőcsapata az OXO Cybersecurity Labs és a CEU közreműködésével várja pitchelni a régiós biztonsági startupokat, akiket nívós szakmai zsűri értékel majd, a legjobbakat pedig további lehetőségek és nyeremények várják. Ennek a szekciónak az Experience Café nevű helyszín ad otthont a Vision Day-en, ahol a versenyen kívül a feltörekvő vállalkozások képbe kerülhetnek, hogy mikor kell elkezdeni foglalkozni a biztonsággal, és, hogy mennyire gátolják vagy segítik a fejlődést az adatok védelmére törekvő intézkedések. Ugyanazon a helyszínen rendezik meg a Power Day nevű programot is, melyen a kiberbiztonság olyan, a mindennapi életet befolyásoló határterületeit vizsgálják majd, mint az okosvárosok lehetőségei vagy a biztonsági oktatás és a gyermekek védelme.
 


A mesterséges intelligencia általános alkalmazásáról már rengeteg információ áll rendelkezésre, de konkrét, részletes példákkal viszonylag ritkán lehet találkozni. Ezért lesz annyira fontos Mo Cashman előadása. A három éve ismét önállósodott McAfee nagyvállalati mérnöke arról beszél majd, hogy az MI és a velük felépített rendszerek hogyan épülnek be a cégkultúrába és a stratégiába.

Kulcselőadást tart a 2019-es ITBN-en a jogosultsági rendszereket fejlesztő Innomatrix Services, melyből kiderülnek az emberek azonosításának és jogosultságaik kezelésének legfrissebb lehetőségei. Különleges pozíciójának köszönhetően érdekes információkat ad majd át a sérülékenység- és kockázatelemzéssel foglalkozó Secudit ügyvezető igazgatója, Leitold Ferenc. A következő generációs tűzfalakkal, végponti biztonsággal foglalkozó Palo Alto Networks pedig egyedi, prémiumszintű biztonsági kínálatába enged betekintést.

A támogatóknak köszönhetően még mindig ingyenesen (előzetes regisztrációhoz és referencia visszaigazoláshoz kötötten) látogatható rendezvényen az ESET a friss fertőzések elleni gyors és hatékony védelemről tart előadást. De sor kerül a kiberbűnözéssel kapcsolatos beszélgetésre is, rendvédelmi és adózási szakértők konkrét példákkal, esetekkel érkeznek majd. Szó lesz az októberi kiberhónapról és azok eseményeiről, és tervezés alatt áll egy exkluzív, kifejezetten a média munkatársainak, újságíróknak szóló szekció, ahol a forrásvédelem, a fact checking és sok-sok praktikus kibervédelmi tanács lesz a téma.

Folyamatosan zajló, gyakorlatorientált biztonsági bemutatók és workshopok teszik teljessé a 2019-es ITBN-t. Amellett, hogy az aktuális trendekről, veszélyekről és védelmi lehetőségekről első kézből lehet tájékozódni, ezek az események adnak kézzelfogható tudást az érdeklődők számára. Többek között konkrét feltörésekről is lehet majd tájékozódni a Groupama Arénában, a szeptember 25. és 26. között megrendezésre kerülő konferencián.

Biztonság

Döbbenet: a Facebookról megint elszivárgott némi személyes adat

A közösségi oldalnak megint nem sikerült összehangolni a saját házirendjét a saját alkalmazásprogramozási eszközeivel, és sokadszor is olyan fejlesztőknek biztosított hozzáférést a felhasználói adatokhoz, akiknek nem kellett volna. Aggodalomra semmi ok, a Facebook eddiginél is keményebb munkája eredményes lesz.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.