Az Intel Security – korábbi nevén McAfee – részleg többségi tulajdonát azonban eladja. A chipgyártóé marad 49 százalék. És visszajön a McAfee név is.
Hirdetés
 

Júniusban már írtunk arról, hogy az Intel – a nagy átalakítási tervei keretében – eladná biztonsági részlegét, az Intel Securityt. Most már megvan a vevő, az ár és a konstrukció is. Az üzlet értéke 4,2 milliárd dollár.

Az Intel nem száll ki teljesen a biztonsági piacról, ugyanis csak a részleg többségi tulajdonát adja el egy a TPG Capital nevű magántőke-befektetési társaságnak. A TPG a részleg 51 százalékáért 3,1 milliárd dollár készpénzt fizet az Intelnek. A befektető társaság emellett kötelezettséget vállal arra is, hogy további 1,1 milliárd dollárt tesz az így létrejövő cégbe, hogy elősegítse az önállóvá váló cég növekedését.

A létrejövő önálló cég McAfee néven fut majd, ami különösen azért pikáns, mert az Intel közben pereskedik az eredeti céget alapító John McAfee-vel, mert az egykori alapító-tulajdonos magáról akarja elnevezni új cégét. (A cégnevet egyébként 2014-ben módosították McAfee-ről Intel Securityra, mert az Intelnek egyre kínosabbak voltak a névadó körüli botrányok, de a terméknevekben továbbra is használták a McAfee-t.)

Az egyik legdrágább beszerzésük volt

A McAfee megszerzésével komoly tervek voltak. A fejlesztések egyik fontos iránya volt, hogya McAfee megoldásait hardverszinten is integrálják az Intel technológiáival. (A cég egyik vezető kutatójaként dolgozott a fiatalon elhunyt Szőr Péter.)

Az Intel 2010-ben 7,7 milliárd dollárt adott a biztonsági cégért – az elmúlt hét évben csak az Altera megszerzése volt ennél nagyobb volumenű üzlet, az FPGA chipeket tervező cégért közel 17 milliárd dollárt fizettek –, de a kezdeti lelkesedés néhány év után alábbhagyott. Egymás után távoztak a részlegtől a kulcsemberek: Dave DeWalt vezérigazgató, aki a felvásárlást is levezényelte, már 2012-ben távozott, azóta a FireEye-t irányítja, majd tavaly utódja, Mike DeCesare is ment, és épp ahhoz a ForeScout nevű biztonsági céghez, melynek bal kézről DeWalt az alelnöke.

A mostani eladás abból a szempontból logikus, hogy az Intel Security termékeinek legnagyobb része a meglehetősen nehéz helyzetben lévő PC-piacot célozza, és az Intel új stratégiája épp az, hogy középtávon lenyessen minden olyan területet, amely nem kellően nyereséges.

Tavaly alakítottak ki új stratégiát

Az Intel Security helyzete azonban ennek ellenére nem egyértelmű. A tavaly meghatározott új stratégia ugyanis sokkal előremutatóbb: mind a végponti, mind a felhős védelemben új fókuszokat kerestek, amelyben többek között kiterjedt ellenőrzési pontokra épülő védelmi intelligencia és analitikára épülő megoldások fejlesztése is szerepelt. Ezek pedig nagyon jól jöhetnek több olyan területen is, amely az Intel új csapásiránya. Valószínűleg ezért is született az a döntés, hogy továbbra is megtartanak a cégben egy jelentős tulajdoni hányadot, és nem is szakmai, hanem pénzügyi befektetőnek adják el a többségi tulajdonrészt.

Az új vállalatot, amely önállóan a legnagyobb biztonsági cégek közé kerül, a tranzakció lezárulásáig az Intel Security jelenlegi vezetője, Chris Young irányítja. A részleg az elmúlt pár évben elég jó eredményeket hozott. Az első félévben 1,1 milliárd dollár bevételt termelt, ami 11 százalékkal magasabb a tavalyi első félév bevételénél.

Biztonság

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.