Az IDC az elmúlt hónapokban folyamatosan rontotta az informatikai piac idei kilátásaival kapcsolatos előrejelzését. Jelenleg 5 százalékos recessziónál járunk, de nem biztos, hogy ez a gödör alja.

A koronavírus okozta bizonytalanság nem kíméli a piackutatókat sem. Az IDC-nél például havonta számolják újra, hogy alakulhatnak a gazdasági folyamatok idén. És minden eltelt hónap után egyre rosszabb számokat kell leírniuk.

Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak

Pedig az év elején még minden nagyon bíztatónak tűnt. Az informatikai szektor forgalmával kapcsolatban az amerikai kutatócég erős, 5 százalék körüli növekedést vizionált. Ám ahogy teltek a hetek, úgy lett egyre komolyabb a Kínából indult fertőzés világra gyakorolt hatása. A legfrissebb számítások alapján idén jó, ha csak bő 5 százalékot esnek vissza a költések.
 

Árfolyamhatástól megtisztított növekedési kilátások változása az elmúlt hónapokban (forrás: IDC)


Mindezt érdemes összevetni a globális GDP idei alakulására vonatkozó előrejelzésekkel. Utóbbinál januárban még 2,4 százalékos növekedésre számítottak a tavalyi eredményhez képest, április végére viszont ebből 3,7 százalékos visszaesés lett. Azaz az IT-piac "békeidőben" simán legyorsulná a gazdaság egészét, ám vészhelyzetben ennek ellenkezője látszik, és az informatikai költéseket a szűkülő lehetőségekhez képest is nagyobb mértékben vágják vissza.

Pocsék, gyenge, tűrhető

Bár az informatikai piac összességében szörnyű eredménnyel zárhatja 2020-at, a gazdasági hatások nagyon eltérően jelentkeznek a szegmens különböző részterületein. A legrosszabbul minden bizonnyal az eszközgyártók járnak. Ugyan a notebookok esetében a nagy tömegben otthoni munkára rendelt dolgozói állomány ellátása miatt érzékelhető volt némi keresletélénkülés, a PC-piac egésze már az első negyedévben is pocsék számokat hozott. Hasonlóan rossz a helyzet az okostelefonok esetében, ahol idén a gyártók sokat vártak az 5G-képes eszközök felfutásától. Bizonytalan gazdasági körülmények között azonban jóval kevesebben fognak úgy dönteni, hogy felfrissítik informatikai eszköztárukat.
 

IT-piaci kilátások szegmensek szerinti bontásban (forrás: IDC)

 

A szoftverek és szolgáltatások területe csak enyhe visszaesésnek néz elébe - már amennyiben az IDC jósgömbje pontosnak bizonyul. A szakértők szerint ezek a termékek leginkább az idei második negyedévben lehetnek gondban, amikor is a vállalatok minden nem kritikus beruházást és projektet újraértékelnek és igyekeznek a felmerülő költségeket alacsony szinten tartani. Ugyanakkor az év második felére bizakodást adhat az, hogy a digitális transzformációt megkezdő cégeknél nagy valószínűséggel folytatják a megkezdett munkát, mivel az mára az üzleti stratégia szerves részévé vált.

Az év nyertese egyértelműen az infrastruktúra lehet. Ez a szegmens még a súlyos válság ideje alatt is növekedhet. Ennek oka a cloudos migrációs folyamatok folytatásában keresendő. Sőt a költségcsökkenést még inkább előtérbe helyező környezet még további lökést is adhat egyes szervezeteknek, hogy a tervezettnél gyorsabban, szélesebb területen próbálják kihasználni a cloud computing jelentette rugalmasságot és hatékonyságot.

Piaci hírek

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.