A befektetési társaság hosszú szünet után zárt pozitív negyedévet, mert nőtt a befektetései értéke.

Az optimista tőzsdei hangulatnak köszönhetően ismét nyereséges a SoftBank. A december végén zárt negyedévet 950 milliárd jen (6,4 milliárd dollár) nettó profittal zárta. A befektetési társaság egy évvel korábban mínusz 783 milliárd jen (kb. 5,3 milliárd dollár) veszteséget jelentett, és a mostani üzleti jelentést megelőző negyedév is veszteséges volt.

A SoftBanknak legfőképpen az amerikai tőzsdék raliján keresett sokat. Az ugyanis felértékelte például a T-Mobile-ban lévő részesedését. A híres-hírhedt Vision Funds szintén nyereséges volt: 531 milliárd jen (3,6 milliárd dollár) profittal zárt, míg egy éve 653 milliárd jen (4,4 milliárd dolár) volt a mínusz. Jelenleg a SoftBank két legnagyobb alapjának, a Vision Fundsnak és a Latin America Fundsnak összesen több mint 400 vállalatban van részesedése.

Az ARM minden veszteséget ellensúlyozott

A SoftBank jelenlegi helyzetét egyébként jól tükrözi, hogy csak a szerdai zárás utáni kereskedésben is többet keresett az Arm árfolyamának emelkedésén, mint amennyit veszített a csődbe ment WeWorkön. (Az irodabérletet forradalmasítani szándékozó startup tavaly novemberben kért csődvédelmet.)

Az Arm szerdán az elemzői becsléseket túlszárnyaló negyedéves eredményről számot be, minek hatására zárás után átmenetileg 41 százalékkal drágultak a részvényei (77-ről pár óra alatt 107 dollár közelébe is felment).

A SoftBank szeptemberben vitte tőzsdére a csiptervező céget, de még birtokában van körülbelül részvényeinek mintegy 90 százaléka. Ennek értéke aktuális árfolyamon 71 milliárd dollár körül van. (A befektető cég 2016-ban 32 milliárd dollárért szerezte meg a brit csiptervezőt, melyet még a tőzsdére lépésekor is csupán 47 milliárd dollárra értékelt a piac.)

A nyereség bőven ellensúlyozza a WeWork mínuszait. A SoftBank tavaly novemberben azt mondta, hogy a startup mintegy 14 milliárd dollár veszteséget eredményezett. Mindazonáltal a SoftBank egyelőre nem tudja realizálni az Arm tőzsdei száguldását, ugyanis az IPO-tól számítva 180 napig nem adhatja el a részvényeit. Ez a tilalom márciusig áll fönn.

A SoftBank befektetői azonban így is elégedettek lehetnek, hiszen a társaság úgy lett nyereséges, hogy az Arm árfolyamának mostani emelkedését még értelemszerűen nem tükrözik a december végén lezárt negyedév eredményei.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.