A WeWork a hét elején csődvédelmet kért a New Jersey-i szövetségi bíróságon.

Részleges csődöt jelentett a WeWork, amely az Uberhez hasonlóan egy nagyon is hagyományos és fizikai bizniszt szeretett volna technológiai alapokra helyezni. Az irodamegosztó, amiben néhány éve még az igazán nagyban játszó SoftBank is látott fantáziát, hétfőn kért csődvédelmet a New Jersey-i szövetségi bíróságon. Egyben bejelentette, hogy szándékában áll a "nem operatív" bérleti szerződések megszüntetése.

A nehézségek csak az amerikai és kanadai operációrt érintik, állítja a cég. A bíróságra beadott papírok szerint 10 és 50 milliárd dollár közötti nagyságrendben vannak kötelezettségei – melyeket ezek szerint nem tud kifizetni. Mint a CNBC írja, ez a közelmúlt amerikai történelmének egyik leglátványosabb vállalati csődje.

Nem a koronavírus söpörte el

Bár kézenfekvő magyarázat lenne, hogy a vállalat nem bírt a koronavírus-járvánnyal, a problémák sokkal korábban jelentkeztek. Lényegében már akkor sem volt rendben a WeWork szénája, amikor 2019-ben a Softbank több mint 10 milliárdot fektetett bele. Értéke ettől egyből 47 milliárd dollárra ugrott, miközben a korábbi 20 milliárd is túlzás lehetett.

A SoftBank azzal akarta még tovább tornázni a vállalat értékét, hogy tőzsdére viszi. Csakhamar kiderült azonban, hogy a kutyának sem kell. Olyannyira nagy volt az érdektelenség, hogy el kellett napolni a nyilvános részvénykibocsátást. Sőt még az is felmerült, hogy a SoftBanknak további egymilliárdot kellene a cégbe tolnia.

Egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a startup sztorija ezer sebből vérzik: rossz üzleti modellről, beteg vállalati kultúráról, sőt illegális tevékenységről cikkeztek a gazdasági lapok. Annyi azonban biztonyos, hogy jórészt minden tevékenységüket (működés, fejlesztés, piacszerzés) az érkező tőkéből finanszírozták.

Erre tett rá a világjárvány egy lapáttal, amikor a vállalatok még a hagyományos irodabérletet is felmondták, olykor súlyos kötbért is vállalva. Ám a pandémia elvonulása sem hozhatott megkönnyebbülést: sok vállalat, leginkább épp azok, melyek co-working irodákat béreltek hosszabb-rövidebb időre, végleg bezárta a boltot.

Ennek ellenére végül 2021-ben sikerült a céget tőzsdére vinni, igaz, akkor már mindössze 9 milliárd dollárra becsülték az értékét. Akkorra sikerült kiebrudalni a cégtől Adam Neumann alapító-vezérigazgatót is, akit a befektetők minden bajok okának láttak, és aki állítólag 1,7 milliárd dollár ellenében vonult ki teljes mértékben a cégből.

Folyamatos lejtmenetben

Mindez azonban csak átmeneti enyhülést hozott. A vállalat árfolyama a kibocsátás utáni erős emelkedés után folyamatosan csökkent – mára értéke 98 százalékát elvesztette. A veszteségek pedig nőttek. Augusztusban a menedzsment már jelezte az amerikai tőzsdefelügyeletnek, a SEC-nek, hogy csődközeli helyzetben van. Ekkor még végrehajtottak egy fordított részvényfelosztást, hogy 1 dollár fölött maradjon a részvények árfolyama, de ez csak átmenetileg segített. Hétfőn ismét 1 dollár alá esett a papírok értéke: az árfolyam 83 cent körül mozgott, amikor leállították a kereskedést.

Adam Neumann alapító persze nem tudta kihagyni a ziccert. Nehéz volt számára, hogy 2019 óta csak a pálya széléről figyelhette a cég vergődését, azt, hogy nem tudta kihasználni egy olyan termék előnyeit, amely ma relevánsabb, mint valaha – nyilatkozta a CNBC-nek.

A WeWork szeptemberben megkezdte a bérleti szerződései újratárgyalását. Összesen több százezer négyzetmétert bérelnek a világ 777 pontján. A hosszú távú bérleti szerződésekre vállalat kötelezettségek elérik a 16 milliárd dollárt.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.