A legnagyobb partnerek hátrálhatnak ki a Vision Fund 2 mögül, miután az előző alap leglátványosabb befektetései nem mind bizonyulnak sikeresnek.

A japán SoftBank csoport 2017-ben hozta létre a technológiai startupokra és hosszú távú befektetésekre koncentráló Vision Fund alapot, amely időközben 100 milliárd dolláros nagyságrendű vagyontömegével a világ legértékesebb magántőke-alapjává vált. Az alapba a japán, szaúdi vagy egyesült arab emírségekbeli állami befeketők mellé olyan iparági nagyvállalatok szálltak be, mint az Apple, a Qualcomm, a Sharp vagy a Foxconn.

Ahogy annak idején írtuk, a Vision Fund a saját meghatározása szerint az információs forradalom meghatározó platformjait kívánja felnöveszteni, meglovagolva a mesterséges intelligencia, az IoT vagy a robotizáció trendjét. Ennek érdekében a globális problémákat célzó fejlesztéseket keresi, amelyek a legmagasabb megtérülést hozhatják a korai befektetőknek, és amelyek érdekében dollármilliárdos befektetésekre is hajlandó az üzletrészek megszerzéséért.

Július végén kiderült, hogy a SoftBank már össze is hozta a második Vision Fund tőkealapot, amelyben akkor már az induláskor 108 milliárd dollárnyi befektetői tőkére számítottak. A Vision Fund 2-ben a japán konglomerátum saját maga akart jegyezni 38 milliárdot, és ceruzával már a többit is beírta annak ellenére, hogy a szaúdi és emírségekbeli szuverén alapok, vagy például a Goldman Sachs befektetési bank akkor még nem szerepelt a listán.

Az első kör óvatosságra tanította őket

A Bloomberg hétfői riportja alapján a második kör nem hogy a várakozásoknak nem felel majd meg, de önmagában a felállítása is veszélybe került, miután az arab partnerek teljesen behúzták a féket. A lap szerint a szaúdi állami fejlesztési alap (PIF) és az abu-dzabi székhelyű Mubadala Investment éppen újragondolja eddigi stratégiáját, ami praktikusan azt jelenti, hogy a korábbinál sokkal kevesebb pénzt szánnának az újabb vásárlásokra.

A PIF a Vision Fund legnagyobb befektetőjeként 45 milliárd dollárral szállt be a SoftBank kezdeményezésébe, most viszont a Bloomberg szerint azt tervezi, hogy csak az abból származó aktuális nyereségét tolja bele a Vision Fund 2-be. A Mubadala, mely előzőleg 15 milliárd dollárt fektetett az alapba, egyelőre csak abban biztos, hogy az újabb befektetés értéke mindenképpen 10 milliárd alatt lesz, döntést azonban még nem hoztak az ügyben.

A SoftBank ezzel nam csak két legértékesebb partnerénél maradna hoppon, de a fejlemények nyilván a többi befektető lelkesedésére is több-kevesebb hatással lesznek. A beszámoló alapján a bizonytalanság legfőbb oka, hogy az Uber (amelybe több lépcsőben már 7,7 milliárd dollárt öntöttek) eddig 600 millió dolláros veszteséget termelt a Vision Fund számára. Ennél is neccesebb a tőzsdére menetel előtt álló WeWork helyzete, amelybe eddig 10,4 milliárd dollárt pumpáltak.

A bevezetés értékét azonban a korábban jósolt majdnem 50 milliárd dollár helyett most csak 15-20 milliárdra teszik, mivel egyre kevésbé látszik, hogy a társaságot hogy lehetne valaha is nyereségessé tenni – ennek nyomán pedig a Vision Fund is komoly leírásokat lesz kénytelen végrehajtani. Nem véletlen, hogy a Financial Times néhány napja már arról cikkezett, hogy a SoftBank mindenáron megpróbálta kijárni a WeWork tőzsdei bevezetésének elhalasztását. (A legfrissebb hírek szerint ez sikerült is, és a vállalat a hűvös piaci várakozások miatt elnapolta a kibocsátást, amire azért még ebben az évben sort kerítene.)

Ahogy azt a kommentárok kiemelik, a SoftBank alapja eddig vagy masszív befektetéseket eszközölt a késői stádiumban járó technológiai unikornisokban, vagy megszórta pénzzel a friss, kis méretű piaci szereplőket, és eközben azt remélte, hogy összességében nem veszíthet a sokszor túlságosan merészek tűnő befektetéseken. Most azonban úgy tűnik, hogy a cég portfólióját tekintve a két irány nem a kockázatokat csökkenti, hanem éppen egymás ellen dolgozik.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.