A nemrég még körülrajongott startup ma már inkább egy hatalmas lufinak tűnik, a SoftBank pedig újabb milliárdokkal segíthet neki az előre menekülésben.

A tőzsdére menetel előtt álló WeWork legutóbb a múlt héten került be a hírekbe, amikor kiderült, hogy a vállalat a hűvös piaci várakozások miatt elnapolta a szeptemberre tervezett részvénykibocsátását, bár egy későbbi időpontban még ebben az évben sort kerítene rá. A cég tevékenységét "közösségi irodamegosztásként" szokták meghatározni, más szóval közösségi irodai helyek értékesítével (co-working) foglalkozik: az Airbnb mintájára saját ingatlanok nélkül, nagy irodahelyiségek bérlésével, részekre osztásával és felcsinosításával, majd a kisebb egységek továbbadásával foglalkozik.

A cég az olyan állítólagos tech startupok egyik legismertebb képviselője, amelyek valamilyen ismert szolgáltatási modellt támogatnak meg a digitális gazdaság felfutó technológiáival. Ez bizonyos esetekben jó ötletnek bizonyul (lásd a már említett Airbnb-t), máskor azonban fenntartható üzleti modell nélkül vakítják a befektetőket, és a működés, a fejlesztések vagy a piacszerzés is a befektetett tőke égetésével valósul meg, anélkül, hogy a növekvő bevételeket sikerülne nyereségbe fordítani.

Csak a növekedéshez értenek

A gyors növekedést biztosító modellek ugyanis a profittermelés szempontjából sokszor akadályt jelentenek. Erre aktuális példa a mai napig folyamatos veszteséget termelő Uber, de eszünkbe juthat az évtized elején világszerte fellángoló kuponos őrület és a Groupon is: a társaság 2010-ben még lazán nemet mondott a Google 6 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatára, hogy aztán éppen csak elkerülje a földbe csapódást, ma pedig 1,5 milliárdos cégértéken jegyezzék az amerikai techtőzsdén.

A WeWork sztorija talán még ennél is több sebből vérzik (gyenge lábakon álló üzleti modelljéről és a különlegesen beteg vállalati kultúrájáról itt olvasható egy kimerítő összefoglaló), a befektetők pedig a jelek szerint elvesztették a bizalmukat a túlértékelt startup vállalkozásban. A WeWork legnagyobb befektetője, a SoftBank Vision Fund alapja eddig 10,4 milliárd dollárt pumpált a cégbe, de a tőzsdei bevezetés értékét a korábban becsült 50 milliárd dollár helyett már csak ennek harmadára-negyedére teszik, így a Vision Fund is minden bizonnyal komoly leírásokat lesz majd kénytelen végrehajtani.

A Financial Times csütörtöki riportja szerint az alap most előre menekülne, és újabb hatalmas összeget, legalább egymilliárd dollárt tolna a WeWork alá. A lap bennfentes forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy a megállapodás értelmében a pénzt tavasszal váltanák át A osztályú részvényekre, de az újabb befektetés lehetőséget ad rá, hogy a WeWork kedvezőbb pozícióból tárgyaljon arról a 3-4 milliárd dolláros kölcsönről, amely egy banki konzorciumtól próbál megszerezni egy tervezett tőkeemeléshez.

Jöhetnek a járulékos károk is

Az egyezség értelmében a SoftBank a korábban meghatározottnál kedvezőbb áron juthatna hozzá a WeWork papírjaihoz, és a társaság többségi tulajdonosává váljon. Az viszont nem egyértelmű, hogy az újratárgyalt megállapodás hogyan érintené a japánok befektetésének értékelését – a FT értesüléseit egyébként sem a WeWork, sem a SoftBank nem kommentálta, az viszont biztos, hogy a legutóbbi befektetési körben 47 milliárdos cégértékkel számoltak, miközben ebben a hónapban a WeWork potenciális értékelése már a 10 milliárdos szintre is lesüllyedt.

A fiaskó nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy szeptember folyamán már a SoftBank papírjainak árfolyama is 8 százalékot zuhant, miközben a második, 108 milliárd dollárosra tervezett Vision Fund alapot is veszélybe sodorja. Ahogy nemrég írtuk, a Vision Fund 2 legkomolyabb támogatói sorra hátrálnak ki a korábbihoz hasonló kötelezettségvállalásokból. A SoftBank taktikája pedig, amely a késői stádiumban járó technológiai unikornisok masszív befektetéseivel és a friss, kis méretű piaci szereplők pénzben fürdetésével operált, nem tűnik átüző sikernek: a két irány egyelőre nem a kockázatokat csökkenti, hanem éppen egymás ellen dolgozik.

Piaci hírek

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.