Fontos aláíróval szaporodott azoknak az országoknak a csoportja, amelyek 15 százalékos egységes társasági adóval próbálják fair közteherviselésre szorítani a nagy informatikai vállalatokat.

Az írek feladták korábbi ellenállásukat, és jelezték, aláírják az OECD globális minimumadóról szóló előterjesztését. A gazdasági világszervezet több mint 130 ország részvételével zajló párizsi ülésén így akár egyhangú döntés is születhet a témában. Feltéve, hogy a tervet eddig következetesen visszautasító magyar kormányzatnál is hasonló pálfordulásra kerül sor. Erre egyébként mutatkozik némi esély, mivel Magyarország több módosítással ugyan, de szintén jelezte már megegyezési készségét.

A nagyon hosszú huzavonát elszenvedő kezdeményezés egyértelműen az egyre nagyobbra növő, ám adózási szempontból nem kifejezetten lelkes technológiai vállalatok "megregulázásáról" szól. Az adóharmonizáció következtében remélhetőleg megszűnik az a gyakorlat, hogy ezek a cégek nem a bevétel keletkezésének helyén számolnak el az üzleti tevékenységükkel, hanem különböző kreatív pénzügyi és jogi manőverekkel becsatornázzák a forgalmat egy olyan helyre, ahol lényegesen kisebb összeggel letudható az adófizetési kötelezettségük.

Bezárul az ír kiskapu

Írország támogatása azért annyira fontos eleme a történetnek, mivel az ország a korábbi években adóparadicsomként működött rengeteg vállalat számára. Ezt az EU nem is nézte túl jó szemmel, amiből óriási összegekről szóló vizsgálatok születtek. Az Írekre nehezedő nyomás végül az adópolitika szigorítását eredéményezte, ám jelenleg is kedvezőbb az ottani ráta, mint a most minimumként megjelölt 15 százalék.

Beszámolók szerint az ír kormányzatnak az volt a legfőbb problémája, hogy ez a bizonyos 15 százalék felülről nem volt rögzítve, azaz elméletben nem volt akadálya mondjuk a közeljövőben egy magasabb sáv megállapításának. Írország viszont azzal, hogy a szövegből kikerül a "legalább" szó, már hajlandó elfogadni azt.

Ami a hazai álláspontot illeti: a külügyminisztériumból származó információk alapján a Magyarország jelentős módosításokkal ugyan, de hajlandó szintén beállni az összesen már több mint 140 országot felsorakoztató táborba. A feltételek között szerepel egy hosszú, tízéves átmeneti időszak biztosítása, illetve bizonyos kedvezmények és kivételek beemelése a közösen elfogadandó adópolitikába.

Az eredeti javaslat szerint egyébként már 2023-ban életbe kéne léptetni a vállalati minimumadót. A 15 százalékban meghatározott ráta csak azokra a multinacionális cégekre vonatkozna, amelyek éves árbevétele meghaladja a 750 millió eurót.

Piaci hírek

Nyilvános felhőszolgáltató lett a TikTok anyavállalata

A szolgáltatás neve Volcano Engine. Sokkal több lesz, mint egy TikTok-as-a-Service, és annál is, amit nyáron megszellőztettek.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.