Az SAP a Leonardo IoT bejelentése mellett felhő alapú együttműködést tervez a Microsoft Azure IoT Hub szolgáltatásaival.

Az SAP másfél évvel ezelőtt állt a nyilvánosság elé a digitális innovációs rendszernek nevezett Leonardóval, amit akkor egy konfigurálható, szerep alapú irányítóközpontként határozott meg. A platform célja a már meglévő alkalmazások új fajta integrációja, tehát a gyártási, logisztikai vagy mondjuk vagyongazdálkodási folyamatok egyesítése. Az SAP a Leonardóval a szenzorok és a vállalatirányítási rendszerek adatainak egyesített kezelését tenné lehetővé, kiegészítve mindezt a gépi tanulás vagy a big data analitika eszköztárával.

A fejlesztésekben tavaly jutottak el odáig, hogy a Leonardo gépi tanulási képességeit integrálták a teljes SAP-palettába, többek között az S/4HANA-ba és az Aribába is. Ennek kapcsán a tavaly őszi SAP NOW Hungary konferencia esettanulmányairól is beszámoltunk, például a nehezen lefordítható connected asset megoldások sikeres implementációjáról a karbantartási folyamatok S/4HANA alapokon való felpörgetésével, beleértve az információ kihasználásához szükséges eszközkészletet biztosítását.

Mindent és mindenkit átfogó ökoszosztémában gondolkodnak

A német szoftvergyártó legújabb bejelentésére a napokban zajló Mobile World Congress kiállításon került sor, ahol az SAP Leonardo Internet of Things (IoT) képességeit mutatták be. Ez elsősorban az IoT adatok és az üzleti folyamatok adatainak összekapcsolásával utat nyit az IoT-beágyazott üzleti alkalmazások előtt, ami az adaptáció felgyorsítása mellett az említett üzleti alkalmazásokon (S/4HANA, C/4HANA, SuccessFactors, Ariba, Digital Supply Chain stb.) keresztül támogatja a vállalati innovációt.

Amellett, hogy a fejlesztések az SAP már működő IoT-alkalmazásainak üzleti értékét is növelhetik, a Leonardo IoT-ra intelligens IoT megoldások építhetők, amelyek nyilvánvalóan az egyedi és a versenytársaktól eltérő ajánlatok felépítését segítik. Ugyanilyen fontos a Leonardo IoT és a Microsoft Azure IoT Hub közti – egyelőre csak tervezett – cloud interoperabilitás bejelentése: utóbbi a csatlakozás és az eszközmenedzsment új rétegeként működhet majd (gondoljunk például a telemetrikus IoT adatokra), az SAP Leonardo IoT Edge pedig az üzleti folyamatok lokális támogatásának kiterjesztését biztosíthatja a Microsoft Azure IoT Edge folyamatain.

Az SAP vonatkozó közleménye szerint a vállalat elkötelezte magát a partnerségeken keresztül megerősített IoT ökoszisztéma mellett, ami a közös ügyfeleknek a lehető legtöbb hozzáadott értéket biztosítja. A mostani Microsoft-megállapodást követően hasonló együttműködéseket terveznek más gyártókkal is, a Leonardo IoT-t pedig egy "mindent felölelő technológiává" fejlesztenék, amely egyfelől ösztönzi, másfelől vezeti az ipari IoT-val és az Ipar 4.0-val kapcsolatos digitális transzformációt.

Cloud & big data

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.