Minden (is) volt az Intel negyedik negyedéves pénzügyi eredményeinek bejelentésekor.

Idő előtt kiszivárgó adatok, az elemzői konferenciahíváson távozó és érkező vezérigazgató, igazgatósági elnök, megmagyarázandó pletykák... Volt minden az Intel negyedik negyedévi pénzügyi eredményeinek bejelentésekor. Ez a február 15-én távozó Bob Swan utolsó jelentős szereplése cégvezérként, de az eredmények közzététele utáni elemzői konferfenciahíváson rajta, George Davis pénzügyi igazgatón és a befektetői kapcsolatokért felelős igazgatón, Trey Campbellen kívül részt vett Swan utóda, Pat Gelsinger, valamint az igazgatótanács elnöke, Omar Ishrak is.

Volt miről beszélni

Az eredmények közzététele súlyos malőrrel indult: egy a cég nyereségességére vonatkozó infografika ugyanis már a tőzsdezárás előtt kiszivárogott. Mivel az adatok szebbek lettek a várakozásoknál, alig negyedóra alatt nagyot erősödött az árfolyam, de aztán a zárás utáni kereskedésben visszaállt az eredeti szint közelébe. Az adatok kiszivárgása miatt a vállalat sem várta meg az eredmények hivatalos közlésével a tőzsdezárást. Bejelentették azt is, hogy kivizsgálják, hogyan kerülhetett ki idő előtt az infografika.

De volt más magyarázni való is. Például a gyártás kiszervezéséről érkező hírek. Erről már Pat Gelsinger beszélt. Azt állította, hogy a problémás 7 nanométeres csipgyártási technológia a terv szerint alakul, és a 2023-ban értékesített csipeket már azzal fogják gyártani. A külső gyártással kapcsolatban úgy fogalmazott: reméli, hogy az Intel a 2023-as termékeinek többségét cégen belül gyártja, de ezzel együtt is növelik a külső gyártás arányát, tekintettel a széles portfólióra. A részletekről és a potenciális partnerekről azonban nem beszélt.

Az elemzői konferenciahívás érdekes motívuma volt, ahogy több elemző is a vállalat hosszabb távú versenyképességét firtatta. A Bank of America elemzője például arra kérdezett rá, hogy miközben az Intel arra készül, hogy 2023-ban 7 nanométeres csíkszélességű termékeket gyártson, a TSMC ugyanarra az időszakra tervezi a 3 nanométeres gyártástechnológia bevezetését (5 nanométeren már gyárt is). A Bernstein Research elemzője pedig felvetette: miért kellene hinni az Intelnek, ha korábban egy éven át hitegette a befektetőit azzal, hogy minden remekül halad a 7 nanométeres technológiával, majd egyszer csak kiderült, hogy sehol sem tart a fejlesztés. Ezekre a felvetésekre Gelsinger is csak ígéreteket tudott mondani: úgy fognak dolgozni, hogy minden rendben legyen, és méltó legyen az Intel nagyszerű hagyományaihoz.

Az biztos, hogy az Intel lépéskényszerben van, konkurensei egyre erősebbek, a legfontosabb partnerei pedig vagy már el is kezdték saját alternatív processzorfejlesztésüket/-gyártásukat (Apple, Amazon), vagy épen tervezik azt (Microsoft).

Ami a számokat illeti, összességében a vállalat teljesítményére továbbra sem lehet panasz. Miközben az elemzői konszenzus 17,5 milliárd dollár bevételt várt, az összeg 20 milliárd lett. Az egy részvényre jutó profit még durvábban alakult: 1,52 dollár – szemben az elemzők által várt 1,10-zel. Ezért még az osztalékot is növelte a vállalat 5 százalékkal.

Az adatközponti termékek nagyon visszaestek

Alapvetően az Intelnek is az segített, ami az technológiai vállalatok többségének: a koronavírus. A PC-piac felpörgése miatt állítólag 33 százalékkal több Intel csipes PC-t adtak el a negyedik negyedévben, mint 2019 azonos időszakában. A klienstermékeket összefogó csoport (lényegében a PC-be szánt termékek) bevétele 10,9 milliárd dollár volt a negyedévben, 9 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az adatközpontú üzleti egységek viszont összességében gyengélkedtek a negyedévben, 11 százalékkal hoztak kevesebbet, mint egy éve (az egész évet tekintve ellenben 9 százalékos pluszban zártak). Az ezen belül a legnagyobb bevételt termelő Data Center Group és az IoT Group egyaránt 16 százalékkal forgalmazott kevesebbet, a memóriagyártó NSG és a programozható csipeket készítő PSG pedig 1, illetve 16 százalékos mínuszt hozott össze. Egyedül a szintén ide sorolt Mobileye bővült látványosan: 39 százalékkal növelte bevételeit. Ez azonban egyelőre csak ígéret, hiszen a leányvállalat az Intel teljes éves bevételnek kevesebb mint 2,5 százalékát termelte meg.

Ami a közeljövőt illeti, az Intel óvatos célokat tűzött ki az első negyedévre: csökkentette mind a bevételre, mind a profitra vonatkozó előrejelzését. Hosszabb távon azonban Gelsinger színre lépése biztató jel. Ismeri a vállalatot, mély ismeretei vannak a félvezetőiparról, és a vállalatvezetésben is komoly tapasztalatokat szerzett a VMware-nél, így részéről elvileg minden adott a sikerhez.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.