Közösségépítés segíthet vállalatoknak jó IT-szekembert, a szakembereknek pedig izgalmas projekteket találni. Vélemény. Kiss Attila, a Mndwrk alapító-vezetője.

A metaverzum küszöbén már a vállalatok mindennapjaira is negatívan hatnak az IT-munkaerő toborzásának nehézségei. A szakemberhiány globális szinten is megbénítja a digitális gazdaságot, és vállalatok, de akár egész piaci szegmensek fennmaradása múlhat azon, hogy sikerül-e versenytársaikat megelőzve reagálni a megváltozott fogyasztói/felhasználói szokásokra. Ehhez pedig – többek között – informatikus kell. Sok informatikus.

Az elmúlt két év globális digitalizációs folyamatai már azokat a munkavállalókat is felszippantották, akik alig konyítanak valamit az IT-hoz. A helyzetet nem könnyíti meg, hogy a globális IT-piac szemszögéből nézve Kelet-Európa lett az új India, és számos multinacionális techvállalat helyezi át fejlesztő központját, support centerét hazánkba. Annak ellenére, hogy egy magyar IT-szakember munkabére mintegy 30 százalékkal magasabb, mint a világ második legnépesebb országában dolgozóké, a megrendelők itt jóval többet is kapnak a pénzükért: és nem csak a földrajzi adottságok miatt, hanem kulturális értékeink, de még az oly sokszor ostorozott – regionálisan azonban még mindig kiemelkedően eredményes – oktatási rendszerünk miatt is. Magyarország néhány éven belül a régió kiemelkedő IT-hubjává válhat.

Most bánhatja, aki nem nintendózott eleget kiskorában! – gondolhatnánk. És bánjuk is, mivel csak a tavalyi évben mintegy 25-30 százalékos bérnövekedés történt az informatikai piacon. Felfokozott versenyhelyzet alakult ki a jól képzett IT szakemberekért, a legkeresettebbek a Java/Javascript, C#, C/C++, Python, Kotlin, Swift és PHP fejlesztők, de az átlagosnál is jobban keresnek a DevOps mérnökök, full-stack fejlesztők, a data scientist vagy machine learning mérnöki pozícióban dolgozók, illetve a különlegesebb programnyelvre (például a Go vagy a Ruby) specializálódott fejlesztők. A home office megteremtette a lehetőséget arra is, hogy az IT-területen dolgozók otthonuk kényelmébőlkülföldre dolgozhassanak külföldre, ami tovább nyomja felfelé nyomja a hazai béreket.
 

A több mint 10000 IT-szakértő tagot tömörítő regionális IT közösségünk, a Mndwrk Community számára a hazai és globális munkaerőpiacon kialakult helyzet két dolgot jelent: egyrészt kiemelkedő bérezéssel tudunk munkahelyet közvetíteni freelancer vagy projekt munkát vállaló IT-szakemberek számára itthon és külföldön egyaránt; másrészt, több mint 2 évtizednyi tapasztalattal rendelkezünk IT munkaerő toborzás területén, és pontosan tudjuk, hogy a kiemelkedő bérezés önmagában nem elég a munkavállalók elcsábításához, pláne nem a megtartásához.


Az új környezet a munkáltatók részéről is újfajta megközelítést igényel. A stratégiai tervezés elengedhetetlen, de a vállalatvezetőknek sokkal gyorsabban kell nagyobb fajsúlyú döntéseket meghozni, mint korábban. Ez nagyobb kockázatottal jár, ezért rugalmasabb, agilisebb megközelítésre van szükség az erőforrások – köztük a munkaerő – allokálását illetően. Ezt a rugalmasságot kétféleképpen érhetik  el  a cégek: vagy a munkavállalók megtartásába kell az eddigieknél nagyságrendekkel több energiát (és pénzt) fektetniük, például az employer branding eszközeivel, vagy fontolóra vehetik az adaptív IT-munkaerő alkalmazását.

Milyen lesz a jövő IT-munkahelye? Mi motiválja az IT szakembereket? A blockchain alapú technológiák, kriptovaluták elterjedésével, az NFT, és a minden idők legnagyobb – ráadásul készpénzben történő – cégfelvásárlását jegyző metaverzum-korszak kezdetén azzal kell szembesülnünk, hogy minden második fejlesztő nyitott arra, hogy munkahelyet váltson, amennyiben az új munkahely érdekesebb, a jövő kihívásainak megfelelőbb technológiát fejleszt.

Kiss Attila, az Mndwrk Zrt. alapító-vezetője

A remote work az IT-projektek többségében nemhogy hátrányt, hanem egyenesen előnyt jelent. Ami a kreatívan szárnyaló informatikai mérnököket továbbállásra készteti, azok a túlszabályozott céges policyk, vagy az, ha nincs ráhatásuk egy olyan technológiai döntésre, amely az ő munkájukat is évekre nemkívánatos keretek közé szorítja. Az iparágbankialakult keresleti munkaerőpiacon ezért a váltás egyik szempontja, hogy ezektől a kötöttségektől megszabaduljanak. Egyre több IT-szakember dönt úgy, hogy freelancerként vállal munkát, hogy ő dönthesse el, milyen projekteken dolgozik, kíváncsi az új csapatokkal való együttműködésre, ahol újabb technológiákat sajátíthat el, és bekapcsolódhat nemzetközi projektekbe. Amitől csak még értékesebb lesz a munkaerőpiacon. Hogy lesz-e rájuk kereslet a következő projektre? Lesz.

A technológiai fejlődés exponenciális gyorsulásával egyre inkább az a tudásmegosztás, a life-long-learning, és az egyén érdeklődésének megfelelő projektek maradnak az IT-szakemberek érdeklődésének középpontjában. A Mndwrk Community mindezt heti rendszerességgel megrendezett technológiai meetupokkal, hazai és nemzetközi szakértők bevonásával készülő IT lifestyle MndTalk interjúkkal, ismert és (még) ismeretlen startupok belső működését és ötleteit bemutató videókkal és a piaci trendeket boncolgató szakmai blogokkal biztosítja tagjai számára. Akár community tagként (a tagság ingyenes) vagy partnerként is lehet csatlakozni a Mndwrk Communityhez.

Kelet-Európa legnagyobb IT közösségét építjük, ahol halak és a folyók egymásra találnak…

Közösség & HR

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.