Egy informatikai állásokra specializálódott fejvadász cég adatai szerint a hazai bérek átlagosan 20 százalékkal emelkedtek, míg bizonyos kiemelt területeken 30 százalék feletti növekedést regisztráltak.

A nemzetközi trendekhez igazodva Magyarországon is nagy lendülettel nőnek az informatikai állásokban elérhető fizetések - derül ki a Bluebird nemrégiben kiadott munkaerőpiaci jelentéséből (PDF). 

A számok alapján kijelenthető, hogy a felkapottabb programozási nyelvek esetében átlagban 25 százalékos, míg a Data Scientist és Machine Learning Engineer pozícióknál 30 százalékos bérnövekedés figyelhető meg tavaly szeptember óta. A fejvadász cég saját adatai alapján az IT területen dolgozók fizetése átlagosan legalább 20 százalékkal emelkedett itthon.

A szoftverfejlesztőknél már egy junior Java, Javascript, C, C++, C#, .NET, mobil, PHP és Python fejlesztő fizetése is a bruttó 500-800 ezer forintos sávban mozog. Ugyanezek a fejlesztői területek esetében vezető pozícióban levő alkalmazott pedig 1 milliió 250 ezer forinttól akár 2 millióig terjedő havi bért is kaphat.

Minden relatív

A Bluebird témában kiadott közleménye ugyanakkor megjegyzi, hogy hiába nőnek látványosan a magyarországi fizetések, sok országhoz viszonyítva még mindig alacsonynak számítanak. Például az Egyesült Államokban egy Java fejlesztő havi fizetése 2021-ben 8500 dollár (~havi 2,8 millió forint), az Egyesült Királyságban 7500 dollár (~2,4 millió forint), míg Németországban átlagosan 5000 dollár (~1 millió 640 ezer forint). Egy Javascript, C++, .NET és egy PHP fejlesztő bére szintén Amerikában a legmagasabb (havi 2,5-3 millió forint), míg a C fejlesztők bére Svájcban kiemelkedő (~havi 3 millió forint).

Visszatérve a hazai viszonyokra: a tervezéstől a fejlesztési folyamaton keresztül a gyártástámogatásig felelős DevOps mérnök munkakör is népszerű hazánkban. Egy junior kezdőbére 750 ezer forinttól indul, míg egy vezető DevOps mérnök 2 millió forintot is kereshet. Egy Full-Stack fejlesztőnek – aki frontend és a backend fejlesztéseken is dolgozik egy személyben – 700 ezer forinttól 2,1 millióig is terjedhet a fizetése.

Folyamatosan nő a kereslet, a React, Angular frontend fejlesztőkre, valamint a Node.Js backend fejlesztőkre is, azonban a vállalatoknak kihívást jelent megtalálni ezeket a szakembereket, ugyanis nagyon kevés váltásra nyitott munkaerő van az IT piacon, a bérigényük pedig bruttó 1,5-2 millió forint között mozog.

Elmosódó határok

A kutatási adatokat kommentálva Réfi Balázs, a Bluebird ügyvezetője kiemelte, hogy 2021-ben a COVID miatt IT területen természetessé vált a remote munkavégzés. Elindult egy folyamat, melynek keretében vidéken dolgozó IT szakemberek jobban fizető budapesti projekteken kezdtek el dolgozni, magasabb bérért. Ezzel együtt a budapesti és vidéki IT szakemberek számára is megnyílt a lehetőség, hogy külföldi projekteken dolgozhassanak. Ezek a folyamatok azt vetítik előre, hogy a vidéki cégek IT szakemberrel való ellátottsága 2022-ben problémás lehet, sőt, akár Budapest számára is jelentős nehézséget okozhat a külföldi projektek elszívó ereje.

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.