Egy informatikai állásokra specializálódott fejvadász cég adatai szerint a hazai bérek átlagosan 20 százalékkal emelkedtek, míg bizonyos kiemelt területeken 30 százalék feletti növekedést regisztráltak.

A nemzetközi trendekhez igazodva Magyarországon is nagy lendülettel nőnek az informatikai állásokban elérhető fizetések - derül ki a Bluebird nemrégiben kiadott munkaerőpiaci jelentéséből (PDF). 

A számok alapján kijelenthető, hogy a felkapottabb programozási nyelvek esetében átlagban 25 százalékos, míg a Data Scientist és Machine Learning Engineer pozícióknál 30 százalékos bérnövekedés figyelhető meg tavaly szeptember óta. A fejvadász cég saját adatai alapján az IT területen dolgozók fizetése átlagosan legalább 20 százalékkal emelkedett itthon.

A szoftverfejlesztőknél már egy junior Java, Javascript, C, C++, C#, .NET, mobil, PHP és Python fejlesztő fizetése is a bruttó 500-800 ezer forintos sávban mozog. Ugyanezek a fejlesztői területek esetében vezető pozícióban levő alkalmazott pedig 1 milliió 250 ezer forinttól akár 2 millióig terjedő havi bért is kaphat.

Minden relatív

A Bluebird témában kiadott közleménye ugyanakkor megjegyzi, hogy hiába nőnek látványosan a magyarországi fizetések, sok országhoz viszonyítva még mindig alacsonynak számítanak. Például az Egyesült Államokban egy Java fejlesztő havi fizetése 2021-ben 8500 dollár (~havi 2,8 millió forint), az Egyesült Királyságban 7500 dollár (~2,4 millió forint), míg Németországban átlagosan 5000 dollár (~1 millió 640 ezer forint). Egy Javascript, C++, .NET és egy PHP fejlesztő bére szintén Amerikában a legmagasabb (havi 2,5-3 millió forint), míg a C fejlesztők bére Svájcban kiemelkedő (~havi 3 millió forint).

Visszatérve a hazai viszonyokra: a tervezéstől a fejlesztési folyamaton keresztül a gyártástámogatásig felelős DevOps mérnök munkakör is népszerű hazánkban. Egy junior kezdőbére 750 ezer forinttól indul, míg egy vezető DevOps mérnök 2 millió forintot is kereshet. Egy Full-Stack fejlesztőnek – aki frontend és a backend fejlesztéseken is dolgozik egy személyben – 700 ezer forinttól 2,1 millióig is terjedhet a fizetése.

Folyamatosan nő a kereslet, a React, Angular frontend fejlesztőkre, valamint a Node.Js backend fejlesztőkre is, azonban a vállalatoknak kihívást jelent megtalálni ezeket a szakembereket, ugyanis nagyon kevés váltásra nyitott munkaerő van az IT piacon, a bérigényük pedig bruttó 1,5-2 millió forint között mozog.

Elmosódó határok

A kutatási adatokat kommentálva Réfi Balázs, a Bluebird ügyvezetője kiemelte, hogy 2021-ben a COVID miatt IT területen természetessé vált a remote munkavégzés. Elindult egy folyamat, melynek keretében vidéken dolgozó IT szakemberek jobban fizető budapesti projekteken kezdtek el dolgozni, magasabb bérért. Ezzel együtt a budapesti és vidéki IT szakemberek számára is megnyílt a lehetőség, hogy külföldi projekteken dolgozhassanak. Ezek a folyamatok azt vetítik előre, hogy a vidéki cégek IT szakemberrel való ellátottsága 2022-ben problémás lehet, sőt, akár Budapest számára is jelentős nehézséget okozhat a külföldi projektek elszívó ereje.

Közösség & HR

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.