A Thales és a Leonardo űripari vegyesvállalata az olasz űrügynökséggel közösen fejleszti azokat az építményeket, amelyek helyet kaphatnak a NASA Artemis programjában.

Az olasz űrügynökség (ASI) a francia Thales Alenia Space-szel közösen fejlesztett ki egy olyan "többcélú életteret", ami szándékaik szerint az első állandó emberi előőrsként szolgálhat majd a Hold felszínén. A kommentárok kiemelik, hogy a dolog egyre kevésbé tartozik a sci-fi kategóriába, hiszen a NASA Artemis programjának keretei között már 2025-ben embert küldene a Holdra, a 2030-as évekre pedig egy állandó ottani élőhely kialakítását tervezi. Ehhez kapcsolódik a Thales Alenia Space múlt heti bejelentése, amelynek alapján a cég szerződést kötött az ASI-vel az "első állandó előőrs" megépítéséről.

A makettek szintjén eddig is láttunk hasonló kezdeményezéseket. Tavaly ilyenkor például mi is beszámoltunk róla, hogy az amerikai űrügynökség egy 3D-nyomtatással foglalkozó vállalkozást öntött nyakon néhány 10 millió dollárral, hogy 2026-ra működő holdkunyhókat gyártson. Az európai projektet viszont úgy jellemzik, mint egy sokkal konkrétabb tervet a Holdra szállított emberi menedékekről, bár a tervezőknek még bőven akad megoldanivaló feladatuk: a belső nyomás és az életfenntartó funkciók mellett meg kell védeniük az űrhajósokat a sugárzástól vagy a mikrometeorit-záporoktól is.

Már csak évek kérdése

A Multi-Purpose Habitat (MPH) néven hivatkozott modulról egyelőre nem sokat tudni, de ahogy a fenti képen is látható, a henger alakú kialakítást csuklós lábak stabilizálják, és a holdház napelemekkel is bőven fel lesz szerelve. A tervek várható megvalósulásáról szólva az is kiderült, hogy a Thales Alenia Space már átment a NASA Element Initiation Review eljárásán, vagyis megerősítést kapott, hogy a javasolt dizájn megfelel az űrügynökség igényeinek. A következő lépés az ASI és a NASA követelményeivel összhangban a Mission Concept Review (MCR) megfelelés lesz, várhatóan 2024 első negyedévében.

Maga az ASI 2020-ban írt alá szándéknyilatkozatot a NASA Artemis programjában való részvételéről, így a "többcélú élettér" jövő tavasztól hivatalosan is az Artemis program részévé válhat. Ahogy a Holdra tervezett eddigi infrastrukturális elemek, az emberi élőhelyek, adatközpontok vagy reaktorok kapcsán is írtuk, az úgynevezett holdgazdaság már attól függetlenül beindult, hogy az emberiség egyelőre nem tért vissza fizikailag a Holdra. Több tucatnyi olyan vállalat működik világszerte, amelyik jórészt magánfinanszírozásból végeznek fejlesztéseket ezen a területen, és ahogy a szállítással kapcsolatos kihavásokat sikerül leküzdeni, még többen jelenhetnek meg az erőforrás-bányászat vagy az élőhelyek építése körül.

a kép forrása: thalesaleniaspace.com

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.