Egy újabb hiba 52 millió felhasználó személyes adataihoz engedett hozzáférést, a Google már áprilisban beszántja a sikertelen közösségi oldalt.

A Google eredetileg 2019 augusztusát jelölte meg, amikor a hosszas vergődés után végre nyugdíjazza majd 2011-ben indított közösségi hálózatát. A döntést közvetlenül megelőzte The Wall Street Journal október eleji riportja, amelyben a lap egy félmillió felhasználót érintő szoftverhibáról számolt be: ez állítólag a külső alkalmazások fejlesztői számára olyan profiladatokhoz való hozzáférést tett lehetővé, amelyeket amúgy nem lett volna szabad elérniük.

Most, két hónappal később ismét egy hasonló hibára derült fény, amely már a Facebook szeptember végi, 50 millió fiókot érintő incidensét idézi: a Google+ esetében most egy hasonló probléma nyomán potenciálisan 52,5 millió felhasználó személyes adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe. Nevekről, születési időpontokról, email-címekről, párkapcsolati helyzetekről vagy munkahelyi információkról van szó, a rendellenesség november elején hat napon át volt tapasztalható.

A küszködésből igazi szabadesés lett

A Google minderről egy tegnapi blogbejegyzésben adott tájékoztatást. A posztból egyrészt kiderül, hogy a következő 90 nap során fokozatosan letiltja majd az API hozzáféréseket a Google+ felhasználói információihoz, másrészt a szolgáltatás bezárásának tervezett időpontját is előrehozza. Eszerint a közösségi hálót nem augusztusban, hanem már áprilisban lelövik, a felhasználók biztonságára és bizalmának fenntartására hivatkozva a fejlesztők esetleges érdeksérelmével szemben.

A vállalat közleménye alapján a Google+ fejlesztése aránytalanul sok erőforrást emésztett fel ahhoz képest, hogy sem a fogyasztók, sem az alkalmazásfejlesztők körében nem bizonyult különösebben sikeresnek. Ezt a Google úgy fogalmazta meg, hogy a felhasználók korlátozott interakciót folytatnak az applikációkkal. A felhasználói munkamenetek 90 százaléka ráadásul 5 másodpercnél is rövidebb – más szóval, a regisztrációk túlnyomó többségének köze sincs a tényleges felhasználáshoz.

A Google bejegyzése igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy a hibák csak az adatokhoz való hozzáférés lehetőségét jelentették, de egyelőre nincs tudomásuk róla, hogy ezzel bárki is élt volna, vagy akár bármelyik alkalmazásfejlesztőnek tudomása lett volna róla. A Google+ teljes lekapcsolásáig folyamatos tájékoztatást ígérnek, például azzal kapcsolatban, hogy miként tudják majd biztonságosan letölteni vagy migrálni a közösségi hálózatban lévő adataikat.

Közösség & HR

IKEA bútorok összeszerelésével szívatják az ipari robotokat

Az USC kutatói olyan tesztkörnyezetet fejlesztettek ki, amely reményeik szerint alkalmas lesz az összetett manipulációs feladatok hatékonyságának mérésére és felgyorsítására.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.