Új vezetőt, nevet és irányt kap az eddig Google +-ként ismert rendszer. A négy éve indított centralizációs törekvéseket most ennek ellentettje követi.
Hirdetés
 

Új vezetőt, nevet és irányt kap az eddig Google +-ként ismert rendszer. Az elmúlt napokban már lehetett hallani pletykákat, sőt hivatalos forrásból érkező utalásokat is arra, hogy a Google 2011 nyarán indított közösségi hálózatának teljesen új irányt akarnak szabni. Az ok érthető, a Plus messze nem váltotta be az induláskor érzehető hatalmas reményeket.

Képek és folyamok

A cég régi veteránja, Bradley Horowitz egy nappal ezelőtt posztolta ki a Google+-ra, hogy átveszi a Google Photos and Streams termék irányítását. Mivel ilyen szolgáltatás eddig nem szerepelt a cég repertoárjában, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mit is fog vezetni Horowitz. Úgy tűnik, hogy a megváltozó Google+t, hiszen annak a David Besbrisnek a székébe ül, aki még egy évet sem tudott kihúzni a Google+ élén, miután a távozó Vic Gundotrától átvette a stafétát tavaly áprilisban.

Bár még komoly részleteket egyáltalán nem lehet ismerni, az bizonyosnak tűnik, hogy a fotók tárolását, megosztását, szerkesztését végző funkciókat külön csoportba rendezik, a Streams pedig megmarad tulajdonképpen egy sima közösségi hírfolyamnak. A tervek szerint a csetelésre, videotelefonálásra használható Hangouts szintén leválik a szolgáltatáscsomagról és valaki más vezetése alatt önálló kommunikációs megoldásként kívánják futtatni majd.

Előbb össze, majd szét

Az már a szolgáltatás indulásakor is világos volt, hogy a Google nem egy újabb céloldalt hozott létre, vagyis nem feltétlenül akarta közvetlenül a Google Plusra irányítani a felhasználókat. Ehelyett a a belépési pontokat próbálta ellenőrzése alá vonni: mindegy, hogy valaki a Google rendszerében levelezik vagy a netet túrja egy androidos telefonról, a termékek összekapcsolásával nyert információ mindenképpen magasabb szintre emeli a kereső- (értsd: hirdetési) üzletet. A dolog azonban léket kapott azokon az erőltetett egységesítési törekvéseken, amelyek értelmében a YouTube videókhoz is csak Google Plus belépéssel lehet megjegyzéseket fűzni, és amelyek több ízben markáns adatvédelmi problémákat vetettek fel.

Erre, mint kiderült, nem igazán volt szükség, mivel a felhasználói trend nem az egységesítés, hanem a sokféle, különálló alkalmazás felé mutat: a legtöbben maguk válogatják össze azt a két marék appot, amelyet aztán a megfelelő célokra használnak. Ezzel magyarázzák az utóbbi időszak nagyszabású felvásárlási hullámát (Instagram, Snapchat, Vine, WhatsApp, Little Eyes Labs, Topsy stb.) is, amelynek nyomán a Facebook, az Apple szorgalmasan építgeti a saját magán túlmutató mobil információs hálózatát.

Ezt a trendet, ha nehezen és lassan is, de egy ideje már a Google is felismerte. Nem véletlen, hogy visszavett az erőszakos térítésből az utóbbi időben. Tavaly ősztől például már nem kötelező Google+ fiókot nyitni, ha Gmail címet akarunk regisztrálni. Az új, szerteágazó stratégiát elméletben már Besbris érkezésekor meghirdették, de úgy tűnik, vele nem sikerült mindezt megfelelően átültetni a gyakorlatba.

Közösség & HR

Lego-válogatásra is jó az MI

Egy ausztrál mérnöknek elege lett a fárasztó szortírozásból, így inkább összelegózott egy önműködő válogatógépet.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.