Jelentősen módosította korábbi, optimistának bizonyuló becslését az IDC. A piackutatónál most már úgy látják, 2024-ig kell várni a fordulatra az okostelefonok piacán.

Bár úgy tűnt, a gazdasági és geopolitikai problémákkal gazdagon megtűzdelt tavalyi év különleges mélypontot hozott a mobiltelefonoknál, a jelek szerint igaz a mondás, miszerint mindig van lejjebb. Az IDC ugyanis kiadta frissített előrejelzését a szektorral kapcsolatos idei és középtávú kilátásokról.

Az amerikai piackutató a világkereskedelmet sújtó nehézségek elhúzódása miatt kénytelen volt alaposan korrigálni korábbi jóslatát. Jelenleg már csak szűk 1,2 milliárd darabosra taksálják az idén leszállított okostelefonok mennyiségét, ami a tavalyi, kétszámjegyű zuhanást hozó teljesítménynél is gyengébb. Az 1,1 százalékos visszaesés még rosszabb adatnak tűnik annak fényben, hogy az IDC legutóbb 2,8 százalékos bővülést prognosztizált 2023-ra.

Az okostelefon-piac várható alakulása operációs rendszerek szerint (forrás: IDC)


Ugyanakkor jövőre végre elindulhat a fellendülés. Az IDC 2024-re 5,9 százalékos visszapattanást vár. A 2022-től 2027-ig tartó periódusra nézve pedig átlagosan 2,6 százalékos bővüléssel számolnak. Mindezt a fejlett piacokon a most gazdasági megfontolásokból elmaradó készülékfrissítések beindulása támogathatja, ezzel párhuzamosan pedig a feltörekvő régiókban folyamatosan nőhet az okostelefonokkal rendelkezők aránya, ami megágyaz a hosszú távú, stabil növekedésnek.

A piac bezuhanásának egyébként a vásárlók szempontjából egy komoly pozitív következménye is van. Miközben az értékesített készülékek átlagára (ASP) az elmúlt években fokozatosan emelkedett, ez a trend idén megfordulhat. Az IDC szerint a tavaly mért 415 dolláros szintről 2027 végére várhatóan 376 dollárra mérséklődik az ASP.

Máshol sem bizakodnak

A fentiek egyébként egybevágnak egy másik meghatározó piackutató januárban közölt előrejelzésével. A Gartner ugyanis a személyi infokommunikációs eszközök egészére vonatkozóan nehéz évet vár, ami a mobilos eladásakat illetően 4 százaléknyi mínuszban ölthet testet.

Konzumer tech

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.