Jelentősen módosította korábbi, optimistának bizonyuló becslését az IDC. A piackutatónál most már úgy látják, 2024-ig kell várni a fordulatra az okostelefonok piacán.

Bár úgy tűnt, a gazdasági és geopolitikai problémákkal gazdagon megtűzdelt tavalyi év különleges mélypontot hozott a mobiltelefonoknál, a jelek szerint igaz a mondás, miszerint mindig van lejjebb. Az IDC ugyanis kiadta frissített előrejelzését a szektorral kapcsolatos idei és középtávú kilátásokról.

Az amerikai piackutató a világkereskedelmet sújtó nehézségek elhúzódása miatt kénytelen volt alaposan korrigálni korábbi jóslatát. Jelenleg már csak szűk 1,2 milliárd darabosra taksálják az idén leszállított okostelefonok mennyiségét, ami a tavalyi, kétszámjegyű zuhanást hozó teljesítménynél is gyengébb. Az 1,1 százalékos visszaesés még rosszabb adatnak tűnik annak fényben, hogy az IDC legutóbb 2,8 százalékos bővülést prognosztizált 2023-ra.

Az okostelefon-piac várható alakulása operációs rendszerek szerint (forrás: IDC)


Ugyanakkor jövőre végre elindulhat a fellendülés. Az IDC 2024-re 5,9 százalékos visszapattanást vár. A 2022-től 2027-ig tartó periódusra nézve pedig átlagosan 2,6 százalékos bővüléssel számolnak. Mindezt a fejlett piacokon a most gazdasági megfontolásokból elmaradó készülékfrissítések beindulása támogathatja, ezzel párhuzamosan pedig a feltörekvő régiókban folyamatosan nőhet az okostelefonokkal rendelkezők aránya, ami megágyaz a hosszú távú, stabil növekedésnek.

A piac bezuhanásának egyébként a vásárlók szempontjából egy komoly pozitív következménye is van. Miközben az értékesített készülékek átlagára (ASP) az elmúlt években fokozatosan emelkedett, ez a trend idén megfordulhat. Az IDC szerint a tavaly mért 415 dolláros szintről 2027 végére várhatóan 376 dollárra mérséklődik az ASP.

Máshol sem bizakodnak

A fentiek egyébként egybevágnak egy másik meghatározó piackutató januárban közölt előrejelzésével. A Gartner ugyanis a személyi infokommunikációs eszközök egészére vonatkozóan nehéz évet vár, ami a mobilos eladásakat illetően 4 százaléknyi mínuszban ölthet testet.

Konzumer tech

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.