A fejlesztés a telephelyi beléptetésnél segítheti a fertőzés kockázatainak csökkentését.
Hirdetés
 

Hőkamerára épülő megoldással bővítette a Vodafone Magyarország a vállalati IoT-kínálatát. A vállalat évek óta dolgozik olyan dolgok internetéhez kötődő fejlesztéseken, melyekkel a vállalatok optimalizálhatják működésüket. Többek között 2016-ban mutattak be a CIO Hungaryn egy olyan épületüzemeltetésben használható, M2M hálózaton kommunikáló IoT-s eszközkészletet, amellyel a vállalatok energiahatékonysága javítható.

A friss megoldás, amely a Konica Minolta hőkamerájára épül, elsősorban azoknak a cégeknek a működését segítheti, melyek nem tudtak átállni távmunkára, és/vagy telephelyeiken nagy az ügyfélmozgás. Mint a vállalat közleménye írja, a hőkamerával egyfajta elsődleges védelmi vonalat lehet felállítani, aminek köszönhetően a telephelyre belépők ellenőrzésénél csak a kamera riasztása esetén lesz szükség tényleges testhőmérséklet-mérésre.

A kamerában az ún. Thermal Radiometry technológiát használták, amely pixel pontosságú felületi hőmérsékletmérésére is alkalmas. Pontossága az előzetes szűréshez alkalmas, hiszen 1-5 méter távolságból akár 0,3 °C szórással is meg tudja határozni egy adott felület hőmérsékletét. Beállítható hozzá automatikus riasztás (hang, felugró ablak, email). A rendszer egyébként behatolásérzékelésre vagy preventív tűzvédelemre (bizonyos helyek felmelegedésének, túlhevülésének figyelése) is alkalmas.

Az adatkommunikáció vezetékes internettel, ipari routerrel vagy mobilkapcsolattal is működik. A hőkamerában a hőszenzor mellett van egy hagyományos 6 megapixeles kamera is van, ami segít a vakriasztások kiszűrésében.

Évek óta téma az IoT a mobilszolgáltatóknál

Mint azzal a korábban is foglalkoztunk, a mobil operátorok komoly lehetőséget látnak az IoT-ban, mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben. Ha nem is általános, de a nagy szolgáltatók, köztük a Deutsche Telekom, a Verizon és a Vodafone is már évek óta stratégiájuk fontos elemévé tették a dolgok internetét.

Az irányváltás elsősorban annak köszönhető, hogy a piackutatók szerint a hagyományos mobilszolgáltatások a telített piac miatt is egyre kisebb bővülési lehetőséget adnak az operátoroknak. Ezzel szemben a mobilszolgáltatók által nyújtott IoT-megoldásokból 2024-25-ig akár az átlagos évi 20 százalékhoz közeli növekedés sem kizárt. A tempóban persze az alacsony bázisnak is elég nagy szerepe van.

A GSMA egy tavaly őszi tanulmánya egyébként nagyon nagy potenciált lát ebben a piacban, például az IoT-hez kötődő adatok kezelésében és feldolgozásában. A PwC-vel közösen jegyzett elemzés azt állítja, 2025-re csak a big datához közvetlenül köthető globális piaci potenciál (tehát nem valóban kiaknázott nagysága) mintegy 390 milliárd dollár lesz, míg a teljes IoT-piacé elérheti az 1100 milliárd dollárt. És ez a lehetőség főleg a mobiloperátorok előtt nyílik meg.

Minden átterelődhet a mobil hálózatra


A hazai szolgáltatók is elindultak ebbe az irányba. A Vodafone tavaly augusztusban kétezer bázisállomással a hazai szolgáltatók közül harmadikként indította el a szenzorhálózatát. A hazai piacon az Antenna Hungária volt az úttörő 2017 elején, de a T-Systems is akkor kezdte kiépíteni a Deutsche Telekom európai NB-IoT-hálózatának magyarországi részét.

A hazai piacon a Vodafone kommunikálja legintenzívebben az IoT-s fejlesztéseit. A fentebb említett 2016-os energiahatékonysági megoldása mellett tavaly novemberben például egy az AImotive-val és a HERE-rel közösen fejlesztett automatikus parkolási rendszer alakítottak ki. Az a fejlesztés a jövőről szólt, míg a hőkamerás rendszer azt is megmutatja, hogy az IoT-val gyorsan lehet reagálni bizonyos helyzetekre.

Mobilitás

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.