Kereskedelmi termék lett a Vodafone országos keskenysávú IoT hálózata. Több mint 2000 bázisállomást telepítettek. Az ügyfelek így már három szolgáltató közül választhatnak.

Elindította kereskedelmi NarrowBand IoT (NB-IoT) hálózatát a Vodafone Magyarország. Az országos lefedettségű hálózatra alapozva önkormányzatok és vállalkozások is tudnak digitális fejlesztéseket végezni. A hazai hálózat a Vodafone Csoport közeljövőben kiépülő, tíz országra kiterjedő nemzetközi NB-IoT hálózatfejlesztésének része. A bázisállomások telepítése még tart. A augusztus végén már várhatóan több mint 2000 bázisállomás szolgálja ki a különböző IoT megoldásokat.

A keskenysávú hálózatra többek között a városi vagy vállalati infrastrukturális fejlesztéseket lehet építeni, de akár a mezőgazdaságban is ki lehet aknázni az előnyeit. Mint a kereskedelmi hálózat indításáról kiadott közlemény írja, már alkalmazások is vannak az NB-IoT hálózatra, igaz egyelőre csak pilotok futnak.

Budapesten például egy okosparkolási megoldást indítottak, amely egy keskenysávú rádiótechnikát alkalmazó kültéri parkolószenzoron alapszik. A szenzor figyeli, hogy az adott parkolóhely foglalt vagy szabad, az információt pedig az NB-IoT hálózaton keresztül küldi el egy központi szervernek, amely feldolgozza az adatokat. A parkolni kívánó autósok egy mobil applikáció térképén láthatják a szabad parkolóhelyeket, amiket így célzottabban, a fölösleges köröket kiiktatva foglalhatnak el. Jelenleg Budapesten 150, Székesfehérváron pedig 100 parkolószenzor üzemel, de a kereskedelmi indulást követően hamarosan 1500 parklószenzort telepítenek Budapest V. kerületében. A rendszerhez tartozó mobilalkalmazással a parkolási díjat is ki lehet majd fizetni.

Három versenyző van a piacon

A Vodafone, akárcsak a Deutsche Telekom, európai szinten fejleszti az NB-IoT hálózatát. A DT rendszerét itthon a T-Systems építette, és tavaly ősszel jelentették be, hogy a hálózat országosan elérte a 60 százalékos lefedettséget. Mellettük egyelőre az Antenna Hungária rendelkezik hasonló célú, de más technológiára épülő hálózattal. Az Antenna Hungária az LPWAN (Low Power Wide Area Network) technológiát használja.

Az LPWAN, ahogy az NB-IoT is, a kisméretű adatcsomagok továbbítására alkalmas. Előnye, hogy nem licencelt frekvenciát használ a kommunikációhoz, és nem kell hozzá eszközönkénti SIM. Ugyanakkor lassabb (ami bizonyos alkalmazási területeken kritikus lehet), és kisebb sávszélességet is biztosít, mint a NarrowBand-IoT. Utóbbi cellánként akár 10 ezer eszközt is képes kezelni. Mivel kellően nagy a jelerősség, földfelszín alatt (pl. garázs, közműcsatorna) is használható a szenzoradatok begyűjtésére.

A Vodafone tesztcsomagot kínál az érdeklődőknek, hogy alaposabban megismerhessék az NB-IoT alkalmazások gyakorlati lehetőségeit.

Mobilitás

Ennyi sok pénz megy el a viselhető eszközökre

Jövőre már az 50 milliárd dollárt is bőven meghaladhatja a hordható elektronikai eszközök piaca, az igazán nagy üzlet azonban így is a kapcsolódó adatszolgáltatásokban lesz majd.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.