Kérdés, hogy menynire akarnak vagy tudnak élni a küszöbön lévő amerikai adócsökkentés lehetőségeivel.

Az amerikai szenátus szombaton szavazta meg az adórendszer módosítását, amelyet a képviselőház már korábban elfogadott, és ami az utóbbi évtizedek legnagyobb szabású változtatása lesz ezen a területen. Bár a törvényhozási folyamatnak ezzel még nincs vége, Donald Trump elvileg még ebben az évben aláírná a végül elé kerülő tervezetet, amelynek központi eleme az amerikai társasági adó 20 százalékra csökkentése a jelenlegi 35 százalék helyett. (Ebből állítólag 22 százalék is lehet a végleges változatban.)

Ez rövid távon látványosan növelné az amerikai államadósságot, amit azonban hosszabb távon bőven ellensúlyoznának a lépés gazdaságot élénkítő hatásai. Egy októberben közzétett becslés szerint a Fortune 500-as listán szereplő cégek tavaly 2,6 ezer milliárd dollárnyi kumulált nyereséget pumpáltak külföldi leányvállalataikba, és aminek egyik oka nyilván a magas hazai adókulcs.

Nem mindenhol egyértelmű a pozitív hatás

A 20 százalékos társasági adó visznt ugyanakkora részt jelent, mint amilyen szinten jelenleg az alternatív minimáladó (AMT) is van. Ez azért érdekes, mert a sima nyereségadó számításánál az adóalap mindenféle kedvezménnyel csökkenthető, amelyeket az AMT szerinti adóalap-számításánál nem lehet figyelembe venni. Így kérdéses, hogy az arányok változása hogyan hat majd például a K+F költésekre, amelyek egyre fontosabbak a versenyképesség szempontjából.

A Bloomberg összeállítást készített az egyes szektorok kilátásairól, amiből kiderül, hogy a technológiai ipart elsősorban azért érintik a változások, mert annak legnagyobb szereplői egészen elképesztő összegeket halmozott fel külföldi érdekelségeiben. A fenti 2,6 ezer milliárd (a Goldman Sachs szerint akár 3,1 ezer milliárd) dollárból is egy technológia cég, az Apple veszi ki a részét a legmagasabb arányban: az iPhone gyártója teljes készpénzállományának 94 százalékát, több mint 252 milliárd dollárt az USA-n kívül tartja.
 

forrás: Institute on Taxation and Economic Policy 2017


A top 5 mezőnyben ott találjuk még a Microsoftot, a Ciscót, az Alphabetet és az Oracle-t is, vagyis elmondható, hogy a legjelentősebb társaságok mind érintettek lehetnek a felhalmozott tőke kedvezőbb feltételek mellett való "hazaköltöztetésében". Az Information Technology Industry Council nevű iparági világszervezet szerint az adótörvények változása hozzájárul a piaci verseny fokozásához, ami összességében jó tesz majd a technológiai cégeknek.

A telkók örülnek, a megújulók kevésbé

A telekommunikációs vállalatok, amelyeknek folyamatos infrastrukturális fejlesztéseket kell eszközölniük, a változások egyértelmű nyertesei lehetnek, amennyiben befektetéseiket a tervezetben szereplő módokon írhatják le az adóalapból. Az AT&T már konkrétan jelezte, hogy ha az elnök végül aláírja a tervezetet, akkor cége jövőre a tervezettnél egymilliárd dollárral többet fordít majd új optikai kábelek fektetésére.
 

A Statista adatai alapján az Amazon az egyetlen tech multi, amelynek effektív adókulcsa meghaladta a 35 százalékot


A megújulókat ezzel szemben hátrányosan is érintheti a társasági adó csökkentése. A megújuló energiában utazó vállalatok ugyanis olyan üzleteket kötnek, amelyekben közvetve saját adókedvezményeik egy részét adják tovább – ez a Bloomberg New Energy Finance adatai szerint az idén már önmagában is egy 12 milliárd dolláros piacot jelent. A lap által idézett iparági vezető szerint az adócsökkentés egyszerűen lefékezné az ágazat fejlődését, a kevesebb befektetés miatt pedig komoly küzdelemre lehet számítani a fejlesztők között.

Az adócsökentés kritikusai egyébként azzal (is) érvelnek, hogy korábban, amikor a társaságok ilyen-olyan kedvezmények révén lehetőséget kaptak a nyereségük repatriálására, akkor azt jellemzően nem fektették be, hanem legnagyobb részben kifizették osztalékban a részvényeseknek.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.