Fél év lazulás után a hétvégén belengetett jogi szigorításra rögtön lépett a négy nagy.

Idén májusban a Facebook, a Microsoft, a YouTube (Google) és a Twitter is elkötelezte magát a többek között a szélsőséges tartalmak gyors eltávolítását megkövetelő magatartási kódex mellett, melyet az Európai Bizottság jegyez. A nagy nekibuzdulást azonban lassabban követték tettek, ezért az illetékes biztos múlt hét végén egészen egyértelmű fenyegetést intézett a cégeknek címezve. Láss csodát, hétfőn már meg is jelent a vállalatok közös nyilatkozata az együttműködés új formájáról.

Közösen vadásznak a terroristákra

A nagy közösségi hálózatokat üzemeltető vállalatok összefogása a gyűlöletbeszéd és a szélsőséges, terrorizmust támogató tartalmak elleni hatékonyabb fellépést igyekszik biztosítani. Ennek keretében valamikor 2017 elején létrehoznak egy közös adatbázist, ahová minden olyan tartalom felkerül, amelyet valamelyik résztvevő rendszere eltávolítandónak ítélt. Ugyan ettől a többi hálózatról nem fog azonnal eltűnni ugyanaz a tartalom, ám a közvetlen információáramlás lehetőséget nyújt az ellenőrzési folyamat gyorsítására és pontosabbá tételére.

A vállalatok a közös dokumentumban hangsúlyozzák, hogy semmiféle teret nem kívánnak rendszereikben biztosítani olyan tartalmaknak, amelyek a terrorizmust bármilyen formában támogatják. Remélik, hogy ez az új felállás segíti a szélsőséges nézetek elleni globális fellépést, és más piaci szereplőket is arra biztatnak, hogy csatlakozzank a kezdeményezéshez. A részleteket egyébként a cégek most csütörtökön, az Európai Unió által rendezett internetfórumon közvetlenül is átbeszélik a kontinens illetékeseivel.

Európa eddig nincs lenyűgözve

Lesz is miről beszélgetni, hiszen a jelek szerint az amerikai vállalatok eddigi erőfeszítéseit nem értékelték jelesre Európában. Věra Jourová a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos pár napja világossá tette, hogy egyáltalán nincs megelégedve azzal, amit a cégek az elmúlt hónapokban ezen a területen felmutattak.

Miközben a májusban lefektetett kódexben 24 órás határidőt vállaltak a hálózatok a szélsőséges anyagok eltávolítására, a gyakorlat ettől mérföldekre volt. A biztos konkrét számokat is említett: a vállalatok a rögzített ügyek mindössze 40 százalékát kezelték egy napon belül. Két nap után viszont már az esetek 80 százalékában megtörtént az ellenőrzés. Ez utóbbi miatt Jourová úgy gondolja, hogy az egynapos vállalás sem lenne tarthatatlan, csak egy kicsit több erőfeszítést igényel.

Elfogyott a türelem

A biztos múlt heti nyilatkozatában egészen világossá tette, hogy amennyiben a most csütörtöki megbeszélésen a cégek nem tudják az EU-t meggyőzni arról, hogy valóban gyorsan és hatékonyan fognak fellépni a gyűlöletbeszéd és más szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben, akkor a nem kötelező érvényű magatartási kódexet egy szigorúbb jogi szabályozás válthatja fel.

Szintén megkérdőjelezte a techcégek hatékonyságát egy most nyáron nyilvánosságra hozott jelentés. Az Egyesült Királyság parlamentje számára készült anyag komoly kritikát fogalmazott meg a Facebook, a YouTube és a Twitter tartalomszűrési politikájával kapcsolatban.

Piaci hírek

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.