Ez lesz a történelem eddigi legnagyobb kereskedelmi célú űrszállítási megrendelése. A több ezer szatellit pályára állítását 83 rakéta fellövésével oldhatják meg.

Az Amazon kedden bejelentette, hogy három kereskedelmi űrhajózási céggel kötött megállapodást a Project Kuiper szélessávú műholdjainak fellövésére. A trióba az Arianespace, a United Launch Alliance (ULA) és a Blue Origin tartozik. Utóbbi igen szoros szálakkal kötődik az informatikai óriáshoz, hiszen azt szintén az Amazon alapítója, Jeff Bezos gründolta.

A három megállapodás összesen 38 indítást foglal magában az ULA Vulcan Centaur rakétájával, 18 indítást az Arianespace Ariane 6 rakétájával és 12 indítást a Blue Origin New Glenn rakétájával, további 15 indításra vonatkozó opcióval. Ezeknek együttesen elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy alacsony Föld körüli pályára állítsák a Project Kuiper összesen 3236 darabosra tervezett szatellitrendszerét. (A vállalkozás nagyságrendjét jól szemléltei, hogy idén januárban összesen 4852 működő műholdat tartottak számon.)

Az Amazon még 2019-ben jelentette be Project Kuipert, amely a tervek szerint gyors és megfizethető szélessávú hozzáférést biztosít majd az ügyfeleknek, még akkor is, ha eldugott, hagyományos internetes kapcsolattal nem lefedett régióban van. A most megkötött megállapodások kapcsán a költségek féken tartását emelte ki a vállalat, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy széles fogyasztói körnek megfizethető szolgáltatást tudjanak kínálni. A projekten jelenleg több mint ezren dolgoznak az Amazonnál.

A SpaceX-re nem volt szükség

Érdemes megemlíteni, hogy a hatalmas szállítmányozási megbízásból nem jutott az Elon Musk nevével fémjelzett SpaceX-nek egyetlen indítás sem, annak ellenére, hogy utóbbi korábban jelezte, konkurens vállalkozások szatellitjeit is hajlandó pályára állítani.

Az üzlet elmaradásának valószínűleg köze van ahhoz, hogy a SpaceX Starlink elnevezésű szolgáltatása közvetlen riválisa a Project Kuipernek. A Starlink valamivel előrébb is tart, hiszen már közel 2000 műholdja kering a bolygó körül, és mintegy 250 ezer előfizetőt is sikerült már toborozni. A cég legutóbb azzal került a címlapokra, hogy egy Ukrajnába küldött csomaggal és szolgáltatása aktiválásával igyekezett támogatni a megtámadott országot.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.