A kormányzat nyilvános konzultációt indított a jegybanki digitális font bevezetéséről, amiről hivatalos döntés még nem született, de egy technikai dokumentumot már közzétettek a megvalósításáról.
Hirdetés
 

A Bank of England már 2021 tavaszán bejelentette, hogy Rishi Sunak pénzügyminiszter (jelenleg miniszterelnök) felkérésére megvizsgálja a központi bank által kibocsátott digitális fizetőeszköz (CBDC) bevezetésének lehetőségét, hogy az állami fiat pénz és a blokklánc alapú digitális eszközök megfelelő tulajdonságait ötvözve kezelni tudja új kriptopénzek kihívásait. A Twitteren egyből beindult a viccelődés "britcoin" elnevezéssel, bár a CDBC egy másik műfaj: nem egy decentralizált modell az alapja, és nem is próbál konkurenciát teremteni a hagyományos kereskedelmi bankoknak.

A brit jegybank és a pénzügyminisztérium tegnap nyilvános konzultációt indított a digitális font bevezetéséről, ahol már abból a tételből indultak ki, hogy az országnak előbb-utóbb tényleg szüksége lesz a font digitális változatára. Bár a vonatkozó dokumentum még mindig túl korainak nevezi az elköteleződést a szükséges infrastruktúra kiépítésére, indokoltnak tartja a további előkészítő munkát. Egy különálló anyagban felvázolják a felhasználói egyenlegek tárolására szolgáló központi főkönyv szükségességét is, megvizsgálva, hogy ezt miként lehetne a legjobban felépíteni.

Annyi biztos, hogy majd lesz valahogy

A technikai anyag megfogalmazása szerint az elosztott főkönyvi technológiák és a blokklánc-alapú megoldások nyilvánvaló előnyökkel járhatnak a konzisztencia és a rugalmasság biztosításában, de komoly kihívásokat támasztanak az adatvédelem, a skálázhatóság és biztonsági szempontok vonatkozásában. Ugyanakkor a központilag irányított, elosztott adatbázis-technológiákról azt állítja, hogy ilyen korlátozások nélkül is teljesíthetik a főkönyvi követelményeket, és megállapítja, hogy azokmegfelelőek lehetnek a központi főkönyv megtervezéséhez – olvasható a The Register tudósításában.

A dokumentumban arra is kitérnek, hogy szükség lesz-e majd offline fizetési funkciókra a megfelelő rugalmassághoz, a már létező fizetési funkciókkal való integrációhoz, illetve a programozhatósághoz, hogy a fizetési és interfész-szolgáltatók további funkcionalitást adhassanak a CBDC-hez. A pénzügyi kormányzat szerint egyébként a közvélemény meggyőzése is alapvető fontosságú dolog lesz arról, hogy a "britcoin" ugyanúgy biztosítja az autonómiát és a személyes adatok titokban tartását, mint a készpénz, és ennek technikai értelemben is meg kell teremteni az alapjait.

Piaci hírek

Megint szintet léphet az űrből történő leskelődés

A megfigyelő államnak lassan az okozza majd a legnagyobb problémát, hogy a kémdrónok ne repüljenek bele a kémműholdak fotóiba.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.