A brit pénzügyminiszter elsütötte a "britcoin" poént, és a központi bankkal együtt vizsgálja a digitális font bevezetésének lehetőségeit.

A Bank of England Rishi Sunak pénzügyminiszter felkérésére megvizsgálja a brit központi bank által kibocsátott digitális fizetőeszköz (CBDC) bevezetésének lehetőségét, amelynek egyik célja az új kriptopénzek által teremtett kihívások kezelése lenne, egyesítve az állami fiat pénzek és a blokklánc alapú digitális pénzek megfelelő tulajdonságait. Az egyesült Királyság ezzel csatlakozik azon országok sorához, amelyek tesztelni kezdik a jegybanki digitális valuta megvalósítását, még tovább csökkentve vele az amúgy is csökkenő arányú készpénzhasználatot.

Sunak a Twitteren a "britcoin" elnevezéssel viccelődött, bár a CDBC nem egészen ugyanaz a műfaj, mint a hivatkozott bitcoin: legelsősorban nem egy decentralizált modellre épül, és nem is próbálja meg kiszorítani a kereskedelmi bankokat. Az angol font digitális változata lehetővé tenné azonban a magánszemélyek és a cégek számára is, hogy közvetlenül a jegybanknál vezessenek számlát. Ez nyilvánvalóan megváltoztatnná a hagyományos pénzintézetek szerepét is, amelyek a számlavezetéstől méginkább a hitelezés felé fordulnának.

Mivel pedig a fizetőeszközt az állam bocsátja ki, annak használata során teljes anonimitásról sem lehet szó – szemben a készpénzzel, és összehasonlítva mondjuk a kártyás fizetésekkel. A jegybanki forrásokhoz viszont pillanatnyilag csak a kereskedelmi bankok férnek hozzá, amit az új megoldás lényegesen kiszélesítene, felpörgetve a hazai és nemzetközi fizetéseket, és a várakozások szerint mérsékelve a pénzügyi stablitásra vonatkozó kockázatokat is. A Bank of England közlése szerint persze még arról sem született döntés, hogy egyáltalán be kell-e vezetni ilyesmit az Egyesült Királyságban, mindenesetre vizsgálják a dolog szabályozási feltételeit.

Van, ahol már tényleg alig használnak készpénzt

A britek mellett egyre többen vágnak bele ténylegesen a jegybanki digitális valuta megvalósításába. Kína egyértelműen élen jár ezekben a törekvésekben, miután már 2014 óta zajlik náluk az e-jüan fejlesztése. Ahogy néhány nappal ezelőtt írtuk, a kínai központi bank az eddigi négy nagyváros után nemsokára újabb településekre is kiterjeszti a kriptopénz tesztjét, amit a kibocsátási és disztribúciós mechanizmusok alapján kompatibilisnak lát a meglévő pénzügyi rendszerrel, és minimális hatásokat vár tőle a bankszektor megszokott működésére.

A svéd Riksbank 2017 óta dolgozik az e-korona projekten, tavaly év elején pedig az amerikai központi bank szerepét betöltő FED kormányzótanácsának egyik tagja beszélt arról, hogy komolyan vizsgálják egy digitális valuta kibocsátásának lehetőségét. A FED ennek alapján komoly aggodalommal figyeli a digitális fizetési rendszerek és eszközök terén elharapódzó magánkezdeményezéseket, amelyek jelentős része a pénzügyi rendszer szabályozási keretein kívül működik. A bevezetések egyébként szorosan összefüggnek a készpénzforgalom alakulásával: ebben a tekintetben Kína is jól áll, de a svédeknél például már tavaly is 2 százalék körül volt a készpénzes tranzakciók aránya, míg az USA-ban még bőven 30 százalék fölött állt.

Piaci hírek

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.