A témában érintett kínai cég vezetője szerint 2025-ben indulhatnak az első járatok, miközben a nemzeti űrtechnológia képességek várhatóan 2027-re zárkózhatnak fel az USA szintjéhez.

Három éven belül képes lehet arra a kínai ipar, hogy szuborbitális repülésekre vigye a különleges élményekre vágyókat. Erről a kormányzati támogatást is élvező CAS Space alapítója, Jang Ji-csiang nyilatkozott az állami médiának. A túra azonban a távol-keleten sem a köznép szórakozása lesz, mivel várhatóan 300-400 ezer dollárba kerül majd egy út. (Azaz nem sokkal kevesebbe, mint amennyiért az USA-ban indulnak útra mostanában az űrturisták. Igaz, az amerikai vállalkozások pénzügyi helyzetén a szó szerint egy vagyonba kerülő jegyek sem sokat segítettek.)

A vállalatvezető az iparág általános helyzetével kapcsolatban azt is elmondta, hogy a kínai űrtechnológia még ebben az évtizedben utoléri az Egyesült Államok szintjét. A helyzetre első kézből rálátó szakember szerint az ország már átlépett az űripar 2.0-ás korszakába, amit becslése alapján öt év múlva követhet a 3.0-ás időszak. Ekkora a CAS Space-nek és a hasonló területen mozgó vállalkozásoknak 5 és 14 tonna közé kell növelniük a rakéták hasznos teherbírását, globális műholdkonstellációt kell létrehozniuk, miközben kifejlesztik a újrafelhasználható rakétákat, illetve általában a gyártási- és üzemeltetési költségeket csökkentő megoldásokat találnak.

A CAS Space alapítója fontosnak tartja azt is, hogy Kínában kidolgozzák az űrmissziókra vonatkozó kereskedelmi üzleti modellt, valamint a navigációval, helymeghatározással, távérzékeléssel és alacsony pályáról biztosított interneteléréssel kapcsolatos köz- és magánszolgáltatások kereteit.

Kínában viszonylag későn, 2015-ben kezdték el a magáncélú űrkutatási projektek állami ösztönzését. Az azóta eltelt néhány évben azonban látványos fejlődést mutat a szektor. Egy nemrégiben készült jelentés szerint ma már több mint 370 vállalkozás fókuszál az űrkutatás valamely szeletére. Ezek fejlődését segíti az iparágba globálisan is komoly mennyiségben áramló tőke.

Amerika aggódva figyel

Mindeközben az Egyesült Államokban egyre idegesebben nézik, hol tart a kínai űrprogram. Az USA űrhaderejéért felelős frissen kinevezett altábornagy például épp a múlt héten beszélt kinevezési meghallgatásán arról, hogy Kína immár olyan képességek birtokában van, amivel megsemmisítheti az amerikai űreszközöket.

B. Chance Saltzman szerint "a legközvetlenebb fenyegetést az a tempó jelenti, amellyel stratégiai kihívóink - elsősorban a kínaiak - agresszívan törekszenek olyan képességekre, amelyek megzavarhatják, degradálhatják és végső soron akár meg is semmisíthetik műholdas képességeinket és földi infrastruktúránkat."

Piaci hírek

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.