Az egészségügy már stabil alkalmazási területnek számít a 3D nyomtatásban. Például általánosan elfogadott a hallókészülékek és fogprotézisek kinyomtatása.

Évről évre nagyobb sebességfokozatba kapcsol a 3D nyomtatás és már az is egyre nyilvánvalóvá válik, hogy melyek a legnépszerűbb alkalmazási területei a 21.századi technológiának. Azt valószínűleg nem feltétlenül kellene erőltetni, hogy 3D nyomtatással készüljenek a jövőben a fegyverek, sokkal hasznosabbnak bizonyulhatnak a békés alkalmazások, köztük az ilyen módon gyártott gyógyászati segédeszközök.

Jöhetnek a 3D-ben nyomtatott csípő- és térdprotézisek

Így az sem véletlen, hogy a 3D nyomtatás 2015-ös felhasználói térképét megrajzoló Gartner elemzésében is az egészségügyi alkalmazások viszi a prímet, amelyek nemcsak szimplán beteljesítik a velük kapcsolatos várakozásokat, hanem egyes területeken már normaként kezelik őket.

A páciens fülére szabott hallókészülékek 3D-s nyomtatása mára életképes üzleti modellnek bizonyult, és az átmenet a hagyományos gyártástól kevesebb, mint két évet vett igénybe. Hasonló sikerre számíthat a 3D-ben nyomtatott fogprotézisek rutinszerű használata – vélik a Gartner elemzői.

A Gartner szerint így mozog majd a 3D-s nyomtatás technológiája az elvárások és a gyakorlati megvalósítás hullámvasútján

Ma még ugyan messze van a tömegnyomtatástól, de a csípő- és a térdprotézisek ilyetén előállítása is nagy sikerrel kecsegtet. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ez egy 15 milliárd dolláros piac, és amúgy a leggyakoribb sebészeti beavatkozások szükséges kelléke. Az ezen a területen végzett eddigi kísérletek bíztatóak: a nyomtatott protézisekkel műtöttek gyorsabban gyógyulnak, az eszköz jobban működik a hagyományos gyártásúaknál és komplexebb műtéteknél is jobban teljesítenek. A Gartner szerint a 3D-ben nyomtatott csípő- és térdprotézisek használata 2-5 éven belül már teljesen általános lesz.

Ha még tovább tekintünk, 5-10 éven múlva általánosan elfogadott lesz a bionyomtatás is. A 3D-s bionyomtatás két kategóriával szerepel a Gartner térképén, az egyik az emberi transzplantációra szánt élő szövetek előállítását jelenti, a másik pedig az élettudományok kutatás-fejlesztését segítő rendszerekét. Utóbbiak közül néhány már alkalmas sejtek, proteinek, DNS-ek és gyógyszerek előállítására, de az általános elfogadottsággal kapcsolatban még komoly fenntartások vannak.

Az egészségügyön túl is van üzlet a 3D-ben

Az egészségügyön kívüli területeken is gyors növekedésre számítanak az elemzők. Az már nem vitatható, hogy a technológia kiválóan alkalmas lehet maguknak a technológiai eszközöknek a nyomtatására. Erre utal a Motorola és a 3D Systems közelmúltbeli bejelentése, miszerint a két vállalat több évre szóló együttműködés keretében közösen kísérletezi ki, hogyan lehetne a Project Ara készülékeihez alkotóelemeket nyomtatni. A Project Ara a Motorola legújabb kísérlete arra nézve, hogy hogyan lehetne blokkokból, alkotóelemekből költséghatékonyan és környezettudatosan megépíteni egy készüléket.

Más területeken is jók a kilátások. A 3D-s tartalmat előállító szoftverek korábban egyet jelentettek a nem túl könnyen használható CAD programokkal. Időközben azonban megjelentek és gyorsan terjednek a felhasználóbarát, egyszerűbb tervező és a modellező eszközök. Ebbe a piacba szállt be, mint korábban megírtuk a „madaras” Rátai Dániel is, aki a Leonar3do néven ismertté vált 3D-s tervezőeszköze mellé legutóbb megalkotta a fenti kívánalmaknak megfelelő Leopoly tervezőszoftvert is.

Egyre elfogadottabbak és egyre olcsóbbak ma már a 3D szkennerek is, amelyek segítségével a valódi tárgyakból készülhetnek nyomtatható modellek, komolyabb tervezőszoftveri ismeretek nélkül is.

Szaporodnak a 3D nyomtatást szolgáltatók is, amelyekkel megspórolhatók a sok esetben indokolatlan 3D-s eszközberuházások. Az üzletből az Amazon sem akar kimaradni, igaz annak meglehetősen fura módját választaná. Speciális teherautókat vetne be, amelyek mobil 3D nyomtató állomásként cirkálnának a kiemelt, vagy gyors határidejű szállítást igénylő területeken. Amint egy, a nyomtatókkal előállítható termékre megrendelés futna be, a rendszer a címhez legközelebb közlekedő autóhoz azonnal elküldené a termék nyomtatási dokumentációját, így a már úton lévő autót belsejében, szinte késlekedés nélkül elindulhatna a termék gyártása.

A fő hajtóerő az otthoni felhasználó

És, hogy ténylegesen mekkora növekedési potenciál rejlik a piacban? Tavasszal hozta nyilvánosságra elemzését a 3D nyomtatók piacáról a Canalys nemzetközi piackutató cég. A szakértők összesítése szerint 2014-ben világszerte 133 ezer ilyen készülék talált gazdára, ami önmagában nem tűnhet jelentősnek, hiszen messze elmarad a hagyományos nyomtatók darabszámától.

Az azonban mindenképpen figyelemre méltó, hogy a viszonylag újkeletű készülékek értékesített darabszáma egy év alatt 68 százalékot tudott bővülni. Értékét tekintve pedig ma már dollármilliárdokban mérhető az eszközök, a kellékek és a rájuk épülő szolgáltatások globális értékesítése. Az elemzők ezt az együttes mutatót 2014-re 3,3 milliárd dollárra tették, ami 34 százalékos növekedést jelez 2013-hoz képest.

A piac erősödése leginkább a lakossági szegmensben megfigyelhető, ahol  tavaly a legtöbben a karácsonyfa alá tolták életük első 3D-s printerét. A darabszámbeli látványos növekedést mindenekelőtt a csökkenő árak fűtötték. Az utolsó negyedévben eladott eszközök háromnegyede 10 ezer dollár alatti árkategóriába esett.

Piaci hírek

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.