Az egészségügy már stabil alkalmazási területnek számít a 3D nyomtatásban. Például általánosan elfogadott a hallókészülékek és fogprotézisek kinyomtatása.

Évről évre nagyobb sebességfokozatba kapcsol a 3D nyomtatás és már az is egyre nyilvánvalóvá válik, hogy melyek a legnépszerűbb alkalmazási területei a 21.századi technológiának. Azt valószínűleg nem feltétlenül kellene erőltetni, hogy 3D nyomtatással készüljenek a jövőben a fegyverek, sokkal hasznosabbnak bizonyulhatnak a békés alkalmazások, köztük az ilyen módon gyártott gyógyászati segédeszközök.

Jöhetnek a 3D-ben nyomtatott csípő- és térdprotézisek

Így az sem véletlen, hogy a 3D nyomtatás 2015-ös felhasználói térképét megrajzoló Gartner elemzésében is az egészségügyi alkalmazások viszi a prímet, amelyek nemcsak szimplán beteljesítik a velük kapcsolatos várakozásokat, hanem egyes területeken már normaként kezelik őket.

A páciens fülére szabott hallókészülékek 3D-s nyomtatása mára életképes üzleti modellnek bizonyult, és az átmenet a hagyományos gyártástól kevesebb, mint két évet vett igénybe. Hasonló sikerre számíthat a 3D-ben nyomtatott fogprotézisek rutinszerű használata – vélik a Gartner elemzői.

A Gartner szerint így mozog majd a 3D-s nyomtatás technológiája az elvárások és a gyakorlati megvalósítás hullámvasútján

Ma még ugyan messze van a tömegnyomtatástól, de a csípő- és a térdprotézisek ilyetén előállítása is nagy sikerrel kecsegtet. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ez egy 15 milliárd dolláros piac, és amúgy a leggyakoribb sebészeti beavatkozások szükséges kelléke. Az ezen a területen végzett eddigi kísérletek bíztatóak: a nyomtatott protézisekkel műtöttek gyorsabban gyógyulnak, az eszköz jobban működik a hagyományos gyártásúaknál és komplexebb műtéteknél is jobban teljesítenek. A Gartner szerint a 3D-ben nyomtatott csípő- és térdprotézisek használata 2-5 éven belül már teljesen általános lesz.

Ha még tovább tekintünk, 5-10 éven múlva általánosan elfogadott lesz a bionyomtatás is. A 3D-s bionyomtatás két kategóriával szerepel a Gartner térképén, az egyik az emberi transzplantációra szánt élő szövetek előállítását jelenti, a másik pedig az élettudományok kutatás-fejlesztését segítő rendszerekét. Utóbbiak közül néhány már alkalmas sejtek, proteinek, DNS-ek és gyógyszerek előállítására, de az általános elfogadottsággal kapcsolatban még komoly fenntartások vannak.

Az egészségügyön túl is van üzlet a 3D-ben

Az egészségügyön kívüli területeken is gyors növekedésre számítanak az elemzők. Az már nem vitatható, hogy a technológia kiválóan alkalmas lehet maguknak a technológiai eszközöknek a nyomtatására. Erre utal a Motorola és a 3D Systems közelmúltbeli bejelentése, miszerint a két vállalat több évre szóló együttműködés keretében közösen kísérletezi ki, hogyan lehetne a Project Ara készülékeihez alkotóelemeket nyomtatni. A Project Ara a Motorola legújabb kísérlete arra nézve, hogy hogyan lehetne blokkokból, alkotóelemekből költséghatékonyan és környezettudatosan megépíteni egy készüléket.

Más területeken is jók a kilátások. A 3D-s tartalmat előállító szoftverek korábban egyet jelentettek a nem túl könnyen használható CAD programokkal. Időközben azonban megjelentek és gyorsan terjednek a felhasználóbarát, egyszerűbb tervező és a modellező eszközök. Ebbe a piacba szállt be, mint korábban megírtuk a „madaras” Rátai Dániel is, aki a Leonar3do néven ismertté vált 3D-s tervezőeszköze mellé legutóbb megalkotta a fenti kívánalmaknak megfelelő Leopoly tervezőszoftvert is.

Egyre elfogadottabbak és egyre olcsóbbak ma már a 3D szkennerek is, amelyek segítségével a valódi tárgyakból készülhetnek nyomtatható modellek, komolyabb tervezőszoftveri ismeretek nélkül is.

Szaporodnak a 3D nyomtatást szolgáltatók is, amelyekkel megspórolhatók a sok esetben indokolatlan 3D-s eszközberuházások. Az üzletből az Amazon sem akar kimaradni, igaz annak meglehetősen fura módját választaná. Speciális teherautókat vetne be, amelyek mobil 3D nyomtató állomásként cirkálnának a kiemelt, vagy gyors határidejű szállítást igénylő területeken. Amint egy, a nyomtatókkal előállítható termékre megrendelés futna be, a rendszer a címhez legközelebb közlekedő autóhoz azonnal elküldené a termék nyomtatási dokumentációját, így a már úton lévő autót belsejében, szinte késlekedés nélkül elindulhatna a termék gyártása.

A fő hajtóerő az otthoni felhasználó

És, hogy ténylegesen mekkora növekedési potenciál rejlik a piacban? Tavasszal hozta nyilvánosságra elemzését a 3D nyomtatók piacáról a Canalys nemzetközi piackutató cég. A szakértők összesítése szerint 2014-ben világszerte 133 ezer ilyen készülék talált gazdára, ami önmagában nem tűnhet jelentősnek, hiszen messze elmarad a hagyományos nyomtatók darabszámától.

Az azonban mindenképpen figyelemre méltó, hogy a viszonylag újkeletű készülékek értékesített darabszáma egy év alatt 68 százalékot tudott bővülni. Értékét tekintve pedig ma már dollármilliárdokban mérhető az eszközök, a kellékek és a rájuk épülő szolgáltatások globális értékesítése. Az elemzők ezt az együttes mutatót 2014-re 3,3 milliárd dollárra tették, ami 34 százalékos növekedést jelez 2013-hoz képest.

A piac erősödése leginkább a lakossági szegmensben megfigyelhető, ahol  tavaly a legtöbben a karácsonyfa alá tolták életük első 3D-s printerét. A darabszámbeli látványos növekedést mindenekelőtt a csökkenő árak fűtötték. Az utolsó negyedévben eladott eszközök háromnegyede 10 ezer dollár alatti árkategóriába esett.

Piaci hírek

Az Amazon csatát nyert a luxusmárkák ellen

Az Európai Unió Bíróságának állásfoglalása szerint az online kereskedelmi platformok üzemeltetői azzal még nem sértenek meg semmilyen szabályt, ha jóhiszeműen raktározzák vagy kiszállítják a kereskedelmi partnereik által jogsértő módon kezelt termékeket.
 
Hirdetés

Balasys – jóval több mint egy disztribútor

A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.