Látványosan sok pénzt öntenek a befektetők a "blokklánc alapú réspiaci kriptoeszközökbe", de nem mindenki szerint egyértelmű, hogy meddig lesz még érdemes spekulálni a fizikailag nem is értelmezhető tételekkel.
Hirdetés
 

A nem helyettesíthető tokenek (Non-Fungible Tokenek, NFT-k) értékesítése a korábbiakhoz képest is nagyon megugrott augusztusban. A legnagyobb forgalmú NFT-platform, az OpenSea adatai szerint legnagyobb platformja szerint a spekulánsok arra számítanak, hogy a művészeti, a sport- és a médiavilág iránti növekvő érdeklődés a mostaninál is feljebb hajtja majd az árakat, így az őrület újabb csúcsokra ért. Az OpenSea-n keresztül rögzített értékesítések volumene ebben a hónapban már elérte az 1,9 milliárd dollárt, ami több mint tízszerese a márciusra jelentett 148 millió dollárnak.

A felfutás még látványosabb, ha figyelembe vesszük, hogy 2021 januárjában a forgalom még alig haladta meg 8 millió dollárt. A legújabban tapasztalható ugrást elsősorban a másodlagos piacon zajló eladások hajtották, a szolgáltató szerint néhány NFT-gyűjteménytől nagyon jó áron szabadultak meg a tulajdonosai. A Reuters az Etherscan elemzésére hivatkozva például azt írja, hogy néhány nappal ezelőtt majdnem 125 ezer dollárnak megfelelő kriptopénzért cserélt gazdát egy rajzfilmgorilla digitális képe, amelyet az eladó két hete még fele annyiért vásárolt meg.

Az NFT-k az eredetiség és az egyediség igazolására szolgálnak, ami sok esetben így is nehezen értelmezhető, de rajtuk keresztül áruba lehet bocsátani a digitális világban létrehozott dolgokat, amelyek ezáltal a pénzügyi eszközök közé emelhetők. Ahogy azt korábban mi is bemutattuk, hogy az NFT-k értékesítésével meglepő számban adtak már el zenét, Twitter-üzeneteket vagy bitképeket és videókat, sőt virtuális lovak tenyésztésére, versenyeztetésére és adás-vételére is használják a megoldást.

Pró és kontra: valaki nagyot téved

Ahogy az új műfaj egyre jobban pörög, a kritikusok gyakran figyelmeztetnek a pénzmosással kapcsolatos kézenfekvő lehetőségekre, illetve arra a kockázatra, hogy a spekulációs befektetéseket könnyen bedöntheti a fizetőképes gyűjtők nyilvánvalóan korlátozott száma. Ehhez képest egyre vadabb összegek forognak a "réspiaci kriptoeszközök" területén: bár az NFT-piac pontos képe nagyban függ a statisztikákat és becsléseket közlő elemzők módszertanától is, a DappRadar adatai alapján annyi biztosan állítható, hogy az elmúlt 30 napban legalább 32 darab NFT cserélt gazdát darabonként több mint egymillió dollárért.

A Reuters beszámolója egy meg nem nevezett NFT-befektetőt idéz, aki szerint egyrészt a világjárvány miatt otthon, de a számítógépek előtt töltött idő, másrészt ágazat relatív szabályozatlansága a fő oka annak, hogy egyre többen (mint ő maga is) ilyen eszközöket vásárolnak. A hagyományos pénzforgalom jegybanki ellenőrzéséről szólva elmondta, hogy az emberek általában hülyének nézik, amiért kriptovalutákban és NFT-kben tartja a vagyona 90 százalékát, az ő szemében viszont azok a bolondok, akik a központi bankok által naponta nyomtatott papírokban bíznak.

Mivel az NFT-k értékét általában valamilyen kriptopénzben határozzák meg, az árak emelkedéséhez nyilván annak is köze van, ha erősödik az ilyen eszközök árfolyama. Ez augusztusban a hírügynökség szerint a nem helyettesíthető tokenek körülbelül 23 százalékos átlagos drágulását jelentette. Amíg azonban a befektetők az újdonságot látják a dologban, és a hullám fokozódására számítanak, addig a Reuters által megszólaltatott pénzügyi elemző az NFT-piac "buborékképző ostobaságáról" beszél: szerinte elsősorban azok a fiatalok látnak ebben nagy lehetőséget, akik másképpen nem igazán tehetnének szert komolyabb vagyonra, de helyette akár lottózhatnának is, mert a buborék előbb-utóbb ki fog durranni.

Piaci hírek

Robotméh enyhítheti az élelmezési krízist

A beporzást végző méhek számának tendenciózus csökkenése súlyos válsággal fenyeget. Egy amerikai kutatócsapat azonban jól halad a gépesített alternatíva fejlesztésével.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.