A legelső tweet majdnem 3 millió dollárt ért egy kriptobefektetőnek, miközben nem is lett az övé.

A Twitter alapító vezérigazgatója, Jack Dorsey 2,9 millió amerikai dollár értékű (majdnem 900 millió forintnak megfelelő) ether kriptovaluátért árverezte el azt a Twitter-üzenetet, ami a legelső publikus tweet volt nem csak saját profilja alatt, de a szolgáltatás történetében is. A 2006. március 21-én közzétett, "just setting up my twttr" szövegű bejegyzést az amerikai székhelyű Cent Valuables nevű, Ethereum alapú platformján keresztül értékesítették, ami 5 százalékot tart meg az elsődleges értékesítések összegéből, Dorsey pedig a bevételt állítólag bitcoinra váltja, és egy fejlesztési alap afrikai missziójának ajánlja majd fel a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A vevő állítólag a Bridge Oracle blockchain szolgáltatót is irányító malajziai üzletember, aki a Mona Lisa festményhez hasonlította az első tweet majdani jelentőségét. A nem helyettesíthető zsetonok (Non-Fungible Tokenek, NFT-k) értékesítésével foglalkozó Cent vezérigazgatója szerint nem jósolható meg ugyan, hogy milyen irányba változik majd a hasonló befektetések értéke, azonban a blokklánc technológiára épülő tokenek örökre igazolni fogják az adás-vételt, amit sem az eladó, sem a vevő, sem a közönség memóriájából nem lehet többé kitörölni.

Mindezt egyelőre nehéz belátni, de az biztos, hogy az NFT-kkel való kereskedelem már évek óta zajlik, és borítékolható, hogy a jövőben egyre több és egyre nagyobb értékű tranzakcióra kerülhet majd sor. Az eredetiséget igazoló, egyedi zsetonok révén tulajdonképpen bármit, a legmegfoghatatlanabb dolgokat is áruba lehet bocsátani, és ezáltal a pénzügyi eszközök közé emelni. A koncepció azonban nem értelmezhető könnyen azokban az esetekben, amikor a vásáró semmilyen tulajdonosi jogot nem szerez, sőt még arra sincs garancia, hogy ugyanahhoz a tételhez kapcsolódóan ne adjanak el további – természetesen továbbra is egyedi, megváltoztathatatlan és kitörölhetetlen – NFT-ket.

Ez lett egy érdekes ötletből

A dolog elvileg a digitális technológia olyan kihívásaira próbál választ adni, mint mondjuk a digitális műalkotások megjelenése. Ezekben az esetekben – például egy bitképról szólva – nincs sok értelme az eredeti birtoklásáról beszélni, ami komoly problémát jelent a műalkotások értékelésében. A józan ész azt mondaná, hogy a helyzeten a nem helyettesíthető zsetonok bevezetése sem változtat semmit, ez azonban nem feltétlenül igaz: egyrészt megmaradhat általuk a befektetések rongyrázós (szebben mondva: reprezentációs) szerepe, másrészt lehetőség van arra is, hogy az NFT-ken keresztül az előállítók a további eladásokból is profitáljanak.

Ahogy az idehaza is megjelent a hírekben, a Christie’s egyik márciusi árverésén már több mint 69 millió dollárért (2,1 milliárd forintért) talált gazdára egy 5 ezer egyedi képből álló digitális kollázs. Bár az nem tűnik valószínűnek, hogy ilyen magasságokban túl sok tranzakcióra kerülne sor, a jelenség akkor is ezen keresztül talált utat a közvéleményhez, ha már korábban is előfordult, hogy valamilyen digitális alkotás több millió dollárért cserél gazdát. A hajmeresztő összegek fényében külön érdekes, hogy technikailag bárki kiadhat NFT-ket akármivel kapcsolatban, ami ráirányította a figyelmet az elképzelés aggályosabb vonatkozásaira is.

Ma még nem kerek a történet

Ezek között szerepel, hogy ha a műkincs-kereskedelem és a kriptovaluták is csábító eszközei a pénzmosásnak, akkor miért lenne ez másként a kettő házasításából született új műfajjal. Ugyanígy problémát jelenthet egy lufi gyors felfúvódása és kipukkanása: az egész NFT-koncepció pilótajáték-természetéből adódóan a legtöbben befektetési (spekulációs) szándékkal ugranak bele a dologba, azonban fizetőképes műgyűjtőből nyilvánvalóan sokkal kevesebb lesz, mint ahányan megpróbálnak majd felkapaszkodni az új divathullámra. A beszámolók szerint már a fent emlegetett aukció is egy reklámhadjárat lépésének tekinthető a kriptobefektetők részéről.

Persze a tudatos felhasználóknak nem szabad megfeledkezniük a kriptovaluták felfutásának brutális energiaigényéről sem. Ahogy az újkeletű bitcoin-láz kapcsán is kiderült, lassan környezetszennyezőbb dolog lesz bitcoint bányászni, mint aranyat, az ökoszisztéma globális energiaigénye pedig nagyságrendijét tekintve már Finnország éves energiaigényéhez közelít. Mivel az NFT-k jellemzően a meglévő blokklánc-platformokon (közülük is az Ethereumon) működnek, az új trend még több tranzakciót, így még magasabb károsanyag-kibocsátást generálhat a folyamatosan validációs kényszer miatt energiapazarló rendszerekben.

Piaci hírek

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.