És persze versenyeztetni, ami az egész dolog lényege. Az eddigi legdrágább nem létező lóért 125 ezer dollárt adtak.

Az ausztrál Virtually Human Studio 2019 elején jött ki a Zed Run nevű játékával, amelyben bárki lótulajdonossá válhat, és versenyeztetheti, sőt tenyésztheti is a lovakat. Akit ez nem érdekel, annak arra is lehetősége van, hogy fogadjon a virtuális lóversenyeken, az Android és iOS rendszerekre kiadott kiterjesztett valóság (AR) alkalmazással magukat a lovakat is meg lehet idézni a nappali közepére.

A társaság már az első évben is összesen 4 450 digitális lovat értékestett átlagosan 30 dollárért, de azóta ennél is sokkal jobban beindult az üzlet. Mára több mint 11 ezer lovat adtak el, további 8 ezer született már a játék keretei között, a ritka példányok pedig 15 ezer dolláros vagy afölötti áron cserélnek gazdát – egy esetben már az is előfordult, hogy valaki 125 ezret fizetett egy nem létező lóért.

A Zed Run köré felhúzott ökoszisztéma a nem helyettesíthető zsetonokra (Non-Fungible Tokenek, NFT-k) épül, amelyek révén igazolható az eredetiség és az egyediség, és így rajtuk keresztül a legmegfoghatatlanabb dolgokat is áruba lehet bocsátani, ezáltal pedig a pénzügyi eszközök közé emelni. Nemrég mi is bemutattuk, hogy az NFT-k értékesítésével meglepő számban adtak már el zenét, Twitter-üzeneteket vagy bitképeket is.

Az eddigi csúcsot egy márciusi árverésen állították be, ahol több mint 69 millió dollárért (2,1 milliárd forintért) talált gazdára egy 5 ezer egyedi képből álló digitális kollázs. Az új műfaj egyelőre nagyon pörög, bár a kritikusok gyakran hivatkoznak a pénzmosással kapcsolatos kézenfekvő lehetőségekre és arra, hogy a spekulációs befektetéseket könnyen bedöntheti a fizetőképes gyűjtők nyilvánvalóan korlátozott száma.

Jó ez, ha valaki szereti

A Zed Run esetében egy nagy csomó (és egyre növekvő mennyiségű) tényezőt építenek a játékba, ami befolyásolja a lovak nyerési esélyeit a virtuális versenyken, ezáltal pedig az értékükre vagy a fogadásokra is hatással vannak. Bár animált lóversenyes terminálok eddig is voltak a megfelelő kaszinókban vagy bárokba, a Zed Run befektetői szerint ez idétlen dolog, és a lovak tulajdonlása az, ami lendületet ad a modellnek.

A Virtually Human Studio célja ennek megfelelően az lenne, hogy egy teljes egészében önnfenntartó rendszert alakítson ki, amelyben egyesek akár a tényleges megélhetésüket is biztosíthatják a virtuális lovak futtatásával és bértartásával, ezen felül olyan digitális események rendezésével, amelyek ebben az alternatív valóságban akár a Kentucky Derby megfelelőjévé növekedhetnek.

Mindennek megvalósításához egyrészt megállapodtak a blokklánc-technológia és az NFT-k fejlesztését külön részlegbe szervező Atari szellemi tulajdonának felhasználásáról. Máskülönben pedig folyamatosan szondázzák a felhasználók elképzeléseit a formailag még mindig béta állapotban lévő platform továbbfejlesztéséről, például azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e zsokékra is, vagy mi lenne, ha idővel a digitális lovak is elpusztulnának.

Kérdés, hogy az NFT-őrület milyen magasságba gyűrűzik majd fel, illetve bármennyire is tartósnak bizonyul-e egyáltalán. A Zed Run közvetlenül persze nem kíván versenyezni a fizikai lótenyésztéssel vagy a lóversenyiparral, de a tulajdonosai szerint a valóság akkor is valóság, ha virtuális, mint ahogy a játékban sem digitális csere- vagy fizetőeszközök, hanem valódi, zöld színű dollárok mozognak.

Közösség & HR

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.