És persze versenyeztetni, ami az egész dolog lényege. Az eddigi legdrágább nem létező lóért 125 ezer dollárt adtak.

Az ausztrál Virtually Human Studio 2019 elején jött ki a Zed Run nevű játékával, amelyben bárki lótulajdonossá válhat, és versenyeztetheti, sőt tenyésztheti is a lovakat. Akit ez nem érdekel, annak arra is lehetősége van, hogy fogadjon a virtuális lóversenyeken, az Android és iOS rendszerekre kiadott kiterjesztett valóság (AR) alkalmazással magukat a lovakat is meg lehet idézni a nappali közepére.

A társaság már az első évben is összesen 4 450 digitális lovat értékestett átlagosan 30 dollárért, de azóta ennél is sokkal jobban beindult az üzlet. Mára több mint 11 ezer lovat adtak el, további 8 ezer született már a játék keretei között, a ritka példányok pedig 15 ezer dolláros vagy afölötti áron cserélnek gazdát – egy esetben már az is előfordult, hogy valaki 125 ezret fizetett egy nem létező lóért.

A Zed Run köré felhúzott ökoszisztéma a nem helyettesíthető zsetonokra (Non-Fungible Tokenek, NFT-k) épül, amelyek révén igazolható az eredetiség és az egyediség, és így rajtuk keresztül a legmegfoghatatlanabb dolgokat is áruba lehet bocsátani, ezáltal pedig a pénzügyi eszközök közé emelni. Nemrég mi is bemutattuk, hogy az NFT-k értékesítésével meglepő számban adtak már el zenét, Twitter-üzeneteket vagy bitképeket is.

Az eddigi csúcsot egy márciusi árverésen állították be, ahol több mint 69 millió dollárért (2,1 milliárd forintért) talált gazdára egy 5 ezer egyedi képből álló digitális kollázs. Az új műfaj egyelőre nagyon pörög, bár a kritikusok gyakran hivatkoznak a pénzmosással kapcsolatos kézenfekvő lehetőségekre és arra, hogy a spekulációs befektetéseket könnyen bedöntheti a fizetőképes gyűjtők nyilvánvalóan korlátozott száma.

Jó ez, ha valaki szereti

A Zed Run esetében egy nagy csomó (és egyre növekvő mennyiségű) tényezőt építenek a játékba, ami befolyásolja a lovak nyerési esélyeit a virtuális versenyken, ezáltal pedig az értékükre vagy a fogadásokra is hatással vannak. Bár animált lóversenyes terminálok eddig is voltak a megfelelő kaszinókban vagy bárokba, a Zed Run befektetői szerint ez idétlen dolog, és a lovak tulajdonlása az, ami lendületet ad a modellnek.

A Virtually Human Studio célja ennek megfelelően az lenne, hogy egy teljes egészében önnfenntartó rendszert alakítson ki, amelyben egyesek akár a tényleges megélhetésüket is biztosíthatják a virtuális lovak futtatásával és bértartásával, ezen felül olyan digitális események rendezésével, amelyek ebben az alternatív valóságban akár a Kentucky Derby megfelelőjévé növekedhetnek.

Mindennek megvalósításához egyrészt megállapodtak a blokklánc-technológia és az NFT-k fejlesztését külön részlegbe szervező Atari szellemi tulajdonának felhasználásáról. Máskülönben pedig folyamatosan szondázzák a felhasználók elképzeléseit a formailag még mindig béta állapotban lévő platform továbbfejlesztéséről, például azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e zsokékra is, vagy mi lenne, ha idővel a digitális lovak is elpusztulnának.

Kérdés, hogy az NFT-őrület milyen magasságba gyűrűzik majd fel, illetve bármennyire is tartósnak bizonyul-e egyáltalán. A Zed Run közvetlenül persze nem kíván versenyezni a fizikai lótenyésztéssel vagy a lóversenyiparral, de a tulajdonosai szerint a valóság akkor is valóság, ha virtuális, mint ahogy a játékban sem digitális csere- vagy fizetőeszközök, hanem valódi, zöld színű dollárok mozognak.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.