A három licitáló szolgáltató összesen 128 és fél milliárd forintot fizet a frekvenciákért.

Tegnap gyorsított eljárásban lezavarta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az 5G-s frekvenciák árverését. Mint a Digi kizárása kapcsán lapunk is megírta, a versenyben állva maradt három versenyző, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország az eredeti terv szerint egy próbaárverés után négy külön naptári napon licitálhatott volna az egyes frekvenciasávok blokkjaira.

Védőfelszerelésben folyt a kemény verseny

A járványhelyzet azonban felülírta ezt. Bár március 24-én a próbaárverést megtartották, végül szigorú biztonsági intézkedések mellett mind a négy sáv (700 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz és 3600 MHz) blokkjaira egy napon lebonyolították a licitet. (Mint az NMHH közleménye írta, a résztvevők például védőfelszerelésben vehettek részt az árverésen.)

Az NMHH közleménye szerint intenzív verseny bontakozott ki, így a három vállalat a kikiáltási ár fölött, összesen 128,5 milliárd forint ellenében jutott hozzá új blokkokhoz. Az árverésre kínált teljes csomag kikiáltási ára – a 2600 MHz nélkül, melyre egyik szolgáltató sem nyújtott be ajánlatot – 83,5 milliárd forint volt.

Az már március 11-én, a beérkezett ajánlatok bontásakor kiderült, hogy a 700 MHz-es, 2100 MHz-es és 3600 MHz-es frekvenciasávokra a kínálatnál nagyobb a kereslet. A szolgáltatók az egyes frekvenciasávokon belül arra licitálhattak, hogy az adott sávban a dokumentációban megadott kezdőlicit értékéről indulva mennyi frekvenciablokkra tartanak igényt. Az árverésen a közlemény szerint a 700 MHz-es frekvenciasávban alakult ki intenzív verseny. Ezt az árak is tükrözik, mind a Telekom, mind a Vodafone (a két cég frekvenciánként közölte az árat) az egységenkénti 5 milliárd helyett 13 milliárdon ütötte le a csomagokat. A 3600 GHz-es sávban sokkal kisebb volt a különbség, az egységenkénti 1,5 milliárdos kikiáltási árhoz képest a licit 1,65 milliárdig ment fel.

Ez a végeredmény

Végül a Magyar Telekom a 700 MHz-es és a 2100 MHz-es sávban is 2×10 MHz-hez jutott 26 milliárd, illetve 8,44  milliárd forintért, a 3600 MHz-es sávban pedig 19,8 milliárdért szerzett 120 MHz-et. A blokkokért kifizetendő 54,24 milliárd forint felett a Telekom jelenértéken évi 33 milliárd forint sávdíjjal számol. A vállalat bejelentette, hogy a frekvenciaengedélyek megszerzése után rövid időn belül elindítja 5G-s szolgáltatását.

A Telenor a 700 MHz-es sávban 2×5 MHz-et, a 3600 MHz-es sávban pedig 140 MHz-et szerzett, míg a 2100 MHz-es sávban nem jutott blokkhoz. A cég összesen 35,61 milliárd forintért jutott a blokkokhoz (a vállalat nem közölt erre vonatkozó részletes adatokat). A Telenor terve az, hogy a jelenleg 99,5 százalékos lakossági lefedettséget biztosító 4G-s Hipernetet fejleszti tovább, és első körben a nagy forgalmú területeken egészíti ki a 4G-t az 5G.

 
NMHH Frekvenciaárvverés 2020
Infogram


Végül a Vodafone, amelynek már van kereskedelmi 5G-s szolgáltatása, összesen 38,65 milliárd forintért jutott blokkohoz. A 700 MHz-es sávban 2×10 MHz-et nyert el 26 milliárd forintért, a 2100 MHz-es sávban 2×5 MHz-et 4,4 milliárdért, valamint 8,25 milliárdért 50 MHz-et a 3600 MHz-es sávban. Mint a Budapesten már 34 darab 5G-s bázisállomással rendelkező szolgáltató közleménye írja: a 700 MHz-es és a 3,6 GHz-es blokkokat az 5G-s hálózatuk bővítésére, míg míg a 2100 MHz-es blokkokat a 4G hálózat további kapacitásnövelésére használja.

A megszerzett frekvencia 15 évre, 2035-ig szól, de egyszer – változatlan feltételekkel és újabb egyszeri díj megfizetése nélkül – öt évvel meghosszabbítható. A 700 MHz-es frekvenciasávot legkorábban 2020. szeptember 6-ától vehetik használatba a szolgáltatók, mert addig földfelszíni digitális televíziós műsorszóró állomások üzemelnek rajta.

Mobilitás

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.