Nyilvánosságra hozták a kitiltási menetrendet. A kezdő- és végpont nem változott.

Nyáron döntött a brit kormány, hogy engedve az amerikai nyomásnak véglegesen kitiltja a Huaweit a brit távközlési hálózatokból. A héten közzétették a "huaweitelenítés" menetrendjét is.

Az már nyáron tudható volt, hogy az akció 2021-ben indul, és hat évet szán arra Nagy-Britannia, hogy a Huawei eszközeit végleg kivezesse távközlési hálózataiból. Ez azt jelenti, hogy 2027-ig az olyan infrastruktúrákban is le kell cserélni más szállítók gyártmányaira a hálózati berendezéseket, ahol mindvégig Huawei-eszközöket használtak. Ez még olyan, Európában kevésbé fontos hálózatieszköz-gyártókat is helyzetbe hoz, mint a japán NEC.

Szolgáltatást sem lehet venni

A kormány úgy hozta meg a döntését, hogy a brit kiberbiztonsági központ, az NCSC (National Cyber Security Centre) nyilvánosan soha nem állította, hogy talált volna kémkedésre utaló jeleket a Huawei eszközeiben. Ellenben az többször is előkerült a jelentéseiben, hogy a Huawei eszközei veszélyt jelentenek, mert a vállalatnál a mérnöki munka minősége alacsony szintű, a folyamatai pedig átláthatatlanok. Meg persze rendere felmerült az a vád is, hogy a kínai törvények szerint arra kényszeríthető, adjon át ügyfeleiről adatokat a kormányának. Mindezt megfejelte az amerikai embargó, ami miatt a kínai gyártó létfontosságú alkatrészekhez nem férhetett hozzá, és ez újabb kockázatot jelentett a Huawei-eszközök használóinak.

A nyilvánosságra hozott dokumentumok megerősíti azt az eredeti tervet, hogy 2021 szeptemberétől tilos lesz a már meglévő Huawei-eszközöket telepíteni az 5G-s hálózatokban, kiszervezett szolgáltatásmenedzsmentet azonban már áprilistól tilos lesz venni a kínai cégtől. A szabályok megsértőire súlyos, a vétkesek forgalmának 10 százalékáig kiszabható pénzbüntetés vár.

Boris Johnson kormányának digitalizációért felelős minisztere, Oliver Dowden szerint a világ egyik legbiztonságosabb távközlési rendszere jöhet létre az intézkedés nyomán. A brit kormány az egész folyamat levezénylésére 250 millió fontot (kb. 100 milliárd forintot) szán. Lesz is feladat bőséggel. Bonyolultabb lesz például a régi berendezések frissítéseinek telepítése. A jövő évtől csak olyan frissítés telepíthető, amit a kibervédelmi központ utasításai alapján a HCSEC (Huawei Cyber Security Assessment Center) átvizsgált és engedélyezett.

A brit kormány menetrendje szerint december 31-e után nem lehet Huawei-eszközöket vásárolni, tavasztól lép érvénybe a már említett szolgáltatásokra vonatkozó tilalom, szeptembertől pedig az új eszközökre vonatkozó telepítési tilalom. Két év alatt 35 százalék alá kell vinni a kínai gyártó súlyát a brit 5G-s hálózatokban, amit 2023 januárjától újabb szigorítások követnek majd.

Mobilitás

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.