A válltól lefelé mozgásképtelen páciens egy összetett stratégiai videójátékkal is képes már órákig játszani. Legalábbis ez derül ki egy frissen megosztott rövid videóból.

Az alapító Elon Musk miatt különös figyelemmel kísért Neuralink első emberi kísérleti alanyának jelentős fejlődéséről adott számot a héten. Az agyi implantátumokat fejlesztő cég januárban ültetett csipet a 29 éves páciens fejébe, miután az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatósága tavaly engedélyt adott a vállalatnak a humán tesztekhez, és szeptemberben jóváhagyást kapott az emberkísérletre való toborzásra is.

Az alábbi, X-en közzétett élő közvetítésben a fiatal korában egy balesetben válltól lefelé lebénult Noland Arbaugh az agy-számítógép interfészként (BCI) funkcionáló implantátum segítségével láthatóan minden gond nélkül irányítja az előtte lévő laptop kurzorját, és sakkozik folyamatosan a beszélgetés alatt.

 

 

A páciens az interjú során azt is elmeséli, hogy rendkívül gyorsan, problémamentesen zajlott a beültetés, és már másnap hazaengedték a kórházból. Lehetőségei pedig teljesen kiszélesedtek a mozgási szándékot szabályozó agyterületre helyezett, vezeték nélküli implantátumnak köszönhetően. Például kedvenc játékát, a Civilization VI-ot egy alkalommal 8 órán keresztül, hajnali 2-ig fennmaradva nyúzta.

Az alapvetően teljesen pozitív hangvételű kisfilm végén azért Arbaugh igyekszik kicsit árnyalni a képet. Részletek említése nélkül megjegyzi, hogy egyelőre ez a megoldás sem tökéletes, és nem csinál szuperembert egyik pillanatból a másikra senkiből, ugyanakkor reméli, hogy jelentkezésével hozzájárulhat a technológia tökéletesítéséhez.

Nem korszakalkotó, de hasznos

Ahogy azt még a múlt hónapban a londoni King’s College egyik professzora a Financial Timesnak nyilatkozva megfogalmazta:  a Neuralink az agy-számítógép interfészek területén messze nem az első és egyetlen kutatócég a világban. Musk vállalata fejlett, korszerű technológiával rendelkezik, de eredményei nem számítanak sem újszerűnek, sem egyedülállónak a beültethető orvosi eszközök kutatásában.

Az ugyanakkor tagadhatatlan, hogy az excentrikus milliárdos bevonódása és folyamatos kommunikácija  segíthet általánosságban is a területre irányítani a figyelmet, áttételesen pedig mindez további befektetéseket, forrásokat hozhat a kutatások ösztönzésére.

Ahogy az lenni szokott Musk cégeivel, a hangzatos mondások és ambíciózus határidők mellett a negatív hírek sem kerülik el a Neuralink működését. Általános probléma, hogy a cég nagyon titkolózó, és rendkívül kevés konkrétumot oszt meg nyilvánosan a projektjével kapcsolatban. Februárban pénzbírsággal sújtották a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó amerikai szabályozás megsértése miatt, miközben versenyfelügyeleti vizsgálat is zajlik éppen a majmokon végzett beültetések problémáival, illetve a befektetők tájékoztatásával kapcsolatban a technológia biztonságosságáról.  

Piaci hírek

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.