A vezérigazgató San Jose-i Foundry Direct Connect konferencián ismertette a tervet, amellyel az Intel 2030-ra a világ második legnagyobb csipgyártója lesz.

Két önálló szervezetté alakítják az Intelt. A jövőben az Intel Product nevű cég foglalkozik a csipfejlesztésekkel, valamint a technológiák licencelésével; az Intel Foundry Services (vagy IFS) pedig a gyártással, a tokozással, valamint a gyártástechnológiai fejlesztésekkel. Az IFS-nek az ellátási láncokat is önállóan kell menedzselnie. A tervet Pat Gelsinger vezérigazgató (a fenti képen) tegnap ismertette a vállalat San Jose-i Foundry Direct Connect rendezvényén. Az átalakítás azzal is jár, mondta a vezérigazgató, hogy az IFS-nek ugyanúgy kell kiszolgálni a versenytársakat (AMD, Arm, Nvidia stb.), ahogy az Intel Productot. "Nem lehetünk diszkriminatívak" – hangsúlyozta.

A szervezeteket nem csak jogilag szeparálják. A két vállalatnak önálló folyamati lesznek (önálló ERP, önálló értékesítés stb.), és a személyi állományban is csak minimális lesz az átfedés annak érdekében, hogy biztosítsák a bérgyártáshoz szükséges információvédelmi feltételeket (pl. titoktartási szerződések). Az Intel Product nem élvez semmiféle előnyt a gyártókapacitások lekötésénél más gyártókkal szemben, az IFS pedig szigorúan bizalmasan kezeli minden egyes ügyfelét.

Már vannak tapasztalatok – és sikerek

Az Intelnek lehet már tapasztalata abban, hogy külön kezelje a tervezést és a gyártást, hiszen eddig is vállalt bérgyártást. Tavaly kötöttek megállapodást az Armmal arról, hogy a brit tervező cég licencpartnerei gyártathatnak Arm-alapú csipeket Intel gyártástechnológiával. Ebben több cég is lehetőséget látott: február elején a Faraday Technology mutatott be egy 64 bites, az Arm Neoverse magjára épülő csipet, ami az IFS üzemeiben készül majd, és tegnap a Microsoft is csatlakozott a partneri körhöz (utóbbi tavaly novemberben, az Ignite-on jelentette be saját Arm-alapú csipjét).

Az Arm és az Intel összeborulása egyébként olyannyira látványos, hogy a Foundry Direct Connecten az Arm vezérigazgatója, Rene Haas is fellépett. Haas azonban annyit megkockáztatott, hogy meglehetősen furcsa látni az Arm és az Intel technológia párosítását.

Gelsinger a gyártásban sem aprózta el a terveket: amikor arról beszélt, hogy a IFS célja, hogy megtöltse a gyárait, annak a reményének adott hangot, hogy a Microsofthoz hamarosan csatlakozik az Nvidia, a Qualcomm, a Google vagy akár az AMD is. Ehhez azonban az Intelnek is kell bizonyítania, például olyan gyártási folyamatokat és tokozási technológiákat kell kínálnia, ami meggyőzi a (volt) konkurenseket: érdemes bevállalni a gyártóváltás kockázatát.

Az Intel mondása erre az, hogy nemcsak lapkagyártást és tokozást végezne, mint a TSMC, hanem támogatná olyan összetettebb heterogén csipkészletek tervezését is, amelyek belső és külső forrásból származó szellemi tulajdont is felhasználnak.

(Fotó: Pat Gelsinger a Foundry Direct Connect színpadán. Forrás: Intel)

Piaci hírek

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.