Saját tervezésű csipeket mutatott be a Microsoft az Ignite konferencián. Az egyik az Nvidiának, a másik az Intelnek támaszt konkurenciát.

Két Arm-alapú csipet mutatott be a Microsoft a héten Seattle-ben, az Ignite-on. Az Azure Maia 100-at mesterséges intelligenciára, a Cobalt 100-at pedig általános számítási feladatokra optimalizálták. Így a Microsoft is beáll azoknak a szolgáltatóknak a sorába, melyek saját kezükbe veszik a rendszereikhez optimalizált processzorok fejlesztését. A sort az Amazon kezdte még a 2010-es évek közepén, azóta pedig követte a Google és az Alibaba is, az Apple pedig 2020 óta már az asztali gépeiben is saját fejlesztésű CPU-t használ.

A Maia nevű MI-gyorsítót arra tervezték, hogy hatékonyan lehessen rajta futtatni felhőalapú gépi tanulási és OpenAI modelleket, illetve a Binget, a GitHub Copilotot és a ChatGPT-t egyaránt. (A csip üzemi hőmérsékletét egy hozzá tervezett speciális, Sidekicknek nevezett folyadékhűtési rendszer biztosítja.) Az Azure Cobalt pedig az általános felhős számítási feladatok hatékonyságát javítja – azaz az Azure-ban nagyobb teljesítményt kínál kisebb energiafelhasználással és olcsóbban.

A Cobalton futó virtuális gépekre 2024-től lehet előfizetni. A vállalat a Maia 100 forgalomba hozatalára még nem mondott határidőt.

A csipeket egyébként már intenzíven teszteli a vállalat. A Maia 100-nak a Bing csevegőbotja, a GitHub Copilot, valamint GPT 3.5 Turbo futtatásával kell bizonyítania, hogy megfelel az LLM-ek (large language model) igényeinek. A Cobaltokat a Teamsszel és az SQL Serverrel tesztelik. A cég szerint utóbbi csipek 40 százalékkal jobban teljesítettek, mint az Azure-ban eddig használt Arm-alapú CPU-k, amiket az Ampere szállított.

Nem szakadnak el a csipgyártóktól

A Microsoft azonban hangsúlyozta, a saját csipek fejlesztése nem jelenti azt, hogy szakítanak a hagyományos beszállítóikkal. Szintén az Ignite-on jelentették be, hogy az Azure-ban bővítik az AMD-s virtuális gépek kínálatát AMD MI300X-gyorsított VM-ekkel, melyek kifejezetten az MI-folyamatok feldolgozását támogatják. A konferencián bemutatták az NC H100 v5 virtuális gépsorozat előzetesét is, amelyben a Nvidia H100 Tensor Core GPU-ja dolgozik.

A konkurensek korábbi lépéseinek ismeretében nem meglepő, hogy a Microsoft is belevágott a felhőjére optimalizált csipek házon belüli tervezésébe. Az Amazon és a Google példája is mutatja, hogy a hyperscale adatközpontokban érdemes a szervernél is mélyebbre menni az infrastruktúra optimalizálásában, mert sokkal jobb ár-teljesítmény arányt lehet így elérni. Emiatt a hyperscale szolgáltatók adatközpontjaiban egyre nagyobb teret nyernek az Arm-alapon fejlesztett saját csipek. Az AWS például azzal promózza a Gravitonjait, hogy a száz legfontosabb ügyfele már azokat használja, és ezáltal látványosan javították az AWS-ben futtatott rendszereik ár-teljesítmény arányát.

Cloud & big data

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.