A tőzsdére készülő vállalat szemmel látható részesedést hasított ki ebből az egyre fontosabb piacból.

Alaposan megtámogathatja az Arm tőzsdei bevezetését egy friss adat. A három nagy hyperscale felhőszolgáltató, az Amazon (AWS), a Microsoft (Azure) és a Google (Google Cloud Platform) számítási kapacitásainak mintegy öt százalékát Arm-alapú CPU-k biztosítják. A konferenciahíváson a SoftBank pénzügyi igazgatója külön hangsúlyozta: a felhős piacon, ahol az Arm kezdetben jelen sem volt, mára fontos pozíciókat szerzett, köszönhetően annak, hogy együtt dolgozik mindhárom említett nagyvállalattal.

Ezzel a globális adatközponti piac jelentős szereplőjévé is vált. A Statista tavaly decemberben publikált adatai szerint ugyanis a három nagy szolgáltató együttesen a globális felhőpiac 66 százalékát fedi le. De a kisebb jelentős szolgáltatók közül is többen használják az Arm-architektúrát.

A Synergy Research Group tavaly 217 milliárd dollárra becsülte a piac méretét. Ha csak a három legnagyobb szolgáltatót vesszük figyelembe, az Arm-alapú CPU-kon mintegy 7 milliárd dollárnyi üzletet bonyolítanak, számolta ki a The Register. És akkor még ott van a reszli, többek között az Oracle (kb. 2 százalékos piaci részesedés), az Alibaba (kb. 5 százalék) vagy a Fujitsu, melyek szintén jelentős Arm-felhasználónak számítanak.

A kalkuláció persze csupán a SoftBank pénzügyi igazgatójának szavain alapul. De ha nem is hajszál pontos a Goto Yoshimitsu által bemondott 5 százalék, az nagyon fontos piaci trendet jelez, hogy az Arm néhány év alatt jelentős részesedést szerzett az adatközpont-piacból (az AWS 2015-16 környékén indult ebbe az irányba). Amióta a zöld technológia és az emisszió csökkentése a középpontba került, egyre nagyobb a kereslet energiatakarékos processzoraira. Annak szintén komoly piaci hatása van, hogy a tervezőcég architektúráját felhasználva olyan vállalatok jelentek meg gyártóként a CPU-piacon, mint az AWS, amely például évek óta kínálja saját fejlesztésű Arm-alapú CPU-ját, a Gravitont.

A SoftBank legjobb üzlete

Ha volt jó befektetése a SoftBanknak, akkor az Arm-ot biztosan közéjük lehet sorolni, bár 32 milliárdos árcédulájával nem nevezhető alkalmi vételnek. Miközben a befektető cég a legutolsó lezárt negyedévében közel 6 milliárd dollár veszteséget hozott össze a startup-értékelések általános bezuhanása miatt, az Arm folyamatosan bővül, az utolsó lezárt negyedévében 28 százalékkal növelte a bevételeit. És bár a piacszabályzó hatóságokon elhasalt az eladása, az Nvidia ajánlata jelezte: szépen megy felfelé a cég értéke.

Ez persze nem csak annak köszönhető, hogy az Arm egyre fajsúlyosabb szereplője az adatközponti piacnak, hanem annak is, hogy vannak olyan szegmensek, ahol lényegében egyeduralkodó: a mobilpiacnak 2021-ben már 95 százalékát uralta (nem az Arm, hanem az Arm-alapú technológia!), az IoT-szegmensben 63 százalék, az autóiparban pedig 24 százalék volt a részesedése.

Az Arm tehát lendületben van, így nagyon jók a kilátásai a tőzsdén is. Rene Haas vezérigazgató a héten nyilatkozta, hogy a tervek szerint az idén mindenképpen tőzsdei cég lesz az Arm-ból.

Cloud & big data

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.