A kanadai szoftvergyártó cég tizenöt év után a Vector Capital tulajdonából a KKR-hez kerül.
Hirdetés
 

Új tulajdonosa van a kanadai Corel szoftvergyártó cégnek – értesült a Techcrunch. A KKR nevű befektető társaság a lap értesülése szerint egymilliárd dollárt fizetett a cégért a Vector Capitalnak, amely 2003-tól tulajdonosa a Corelnek.

A felvásárlást hivatalosan még nem jelentették be. Ugyanakkor a Techrunchhoz eljutott egy olyan belső feljegyzés, amely szerint az ügyletet lezárták, és a Corel hivatalosan is része a KKR cégcsaládjának, és akár már a héten kiadhatnak erről közleményt is.

Lesz pénz a további növekedésre

A belső feljegyzés szerint a KKR-nek komoly tervei vannak a Corellel, amihez tőkét is adna, hogy a szoftvergyártó növekedését felgyorsíthassa. A növekedést részben a meglévő portfólió (pl. WordPerfect, Corel Draw, WinZip, PaintShop Pro) hatékonyabb értékesítésére, részben felvásárlásokra alapoznák. Az elmúlt években Corel főleg a kisebb ígéretes startupok megszerzésére koncentrált. 2016-ban a San Franciscó-i székhelyű, innovációsmenedzsment-eszközöket fejlesztő Mindjet nevű céget szerezte meg, 2018-ban pedig a dizájntervező appot fejlesztő berlini Garvit GmbH-t, majd pedig a virtualizációs szoftvereket fejlesztő Parallel került a tulajdonába.

Az új tulajdonos állítólag azt is közölte a feljegyzés szerint, hogy nem tervez elbocsátásokat.

Mivel a Corel magántulajdonban van, teljesítményéről keveset lehet tudni. A Vector Capital még azt sem közölte, hogy a szoftvergyártó termékeinek mennyi felhasználója van. A pénzügyi eredményekről is csupán annyit közölt az eddigi tulajdonos, hogy a cég rendkívül jövedelmező. Most a belső feljegyzésből még az is kiderül, a Corel különböző szoftvereinek összesen több millió felhasználója van.

Nagy múltú cég sok kanyarral

Az 1985-ben alapított cégnek voltak már jobb időszakai is. Eredetileg kutatólaborként alapították, majd a CorelDRAW piacra dobásával lettek igazán sikeresek, így a 90-es évek közepére Kanada legnagyobb szoftvercégévé váltak. 1996-ban szerezték meg a WordPerfect szövegszerkesztőt, amit akkor a Microsoft Word ellenfelének szántak. A kezdeti sikerek után azonban – főleg a Microsoftnak a Windowsból adódó helyzeti előnye miatt – nem sikerült megszorítani a piacon a Wordöt.

A Corel sokáig tőzsdei cégként működött. Az ezredfordulón kialakult dotcom-válság azonban erősen megtépázta, így jól jött, hogy 2003-ban a Vector Capital felvásárolta, és egyben ki is vezette a tőzsdéről.

Ha igaz a mostani egymilliárd dolláros vételár, a Vector számítása bejött, a Techcruch szerint ugyanis annak idején ennek töredékét fizette a cégért. A vállalatnak mind a mai napig a grafika a fő profilja, termékeinek zöme valamilyen grafikai vagy kép- és videofeldolgozó szoftver (CorelDRAW, CorelCAD, PaintShop Pro stb.). Emellett számtalan egyéb segédprogram van a portfóliójában, köztük például a 2006-ban megszerezett WinZIP archiváló szoftver.

Az új tulajdonos, a KKR diverzifikált portfólióval rendelkező globális befektető társaság. (A Vector Capital ezzel szemben főleg technológiai cégekre koncentrált.) Az energetikától és a közműszolgáltatástól kezdve az egészségügyön és a kiskereskedelmen át az üzleti szolgáltatásokig szinte minden ágazatban vannak befektetései.

Piaci hírek

SAP NOW Hungary: cápákkal indul a második nap

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia folytatásáról, még több az intelligens vállalatokról.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.