A Novell hosszú évek óta perli a Microsoftot, tisztességtelen üzleti gyakorlattal vádolva a céget a WordPerfect szövegszerkesztő ellehetetlenítése kapcsán. A határozatképtelen esküdtszék most sem hozott döntést az 1,3 milliárd dolláros ügyben, ám a Microsoft hajszál híján elveszítette a pert.
A Novell 1994-ben vásárolta meg a WordPerfectet, és megszerezte a Borland Quattro Pro táblázatkezelőjét is, amelyet addig egy keresztlicenc-megállapodás keretében a szövegszerkesztővel együtt, a Borland Office nevű csomagban árultak. Bár a WordPerfect egykori, 50 százalék körüli piaci részesedése akkor már 30 százalékosra csökkent, a Novell szerint a szoftverek együttes értéke még mindig jócskán meghaladta az egymilliárd dollárt.

A Windows 95 megjelenését követően a Novell csak jelentős, 9 hónapos késéssel adta ki az új operációs rendszerre a szövegszerkesztő 32 bites változatát, a WordPerfect 7-et. A szoftver ráadásul meglehetősen instabilnak bizonyult, és a "Designed for Windows 95" plecsnit sem kapta meg, sőt a Windows NT-vel egyáltalán nem volt kompatibilis. Nem csoda, hogy a Microsoft Office 95 villámgyorsan felzabálta a WordPerfect piaci részesedését, amely rövid időn belül harmadára, 10 százalékosra olvadt.

A Microsoftot korábban többször is elmarasztalták tisztességtelen és versenygátló üzleti stratégiája miatt, hivatkozva például a cég ár- és licencpolitikájára vagy az operációs rendszerek szándékos inkompatibilissá tételére a versenytársak termékeivel szemben, bár a vállalatot az utóbbi években már nemigen érték ilyen jellegű vádak.
A Novell végül 1996 januárjában, másfél évvel a felvásárlás után, 170 millió dollárért továbbadta a WordPerfectet a Corelnek, amely a mai napig is fejleszti a terméket. A vállalat álláspontja szerint a hatalmas fiaskó kizárólag a Microsoft tisztességtelen üzleti magatartásának köszönhető: állítólag a Windows 95 gyártója szándékosan visszatartotta a rendszer egyes elemeivel kapcsolatos információkat a külső fejlesztőktől, hogy előnyös helyzetbe hozza saját irodai csomagját.

Perben, haragban A Novell bíróságra is vitte az ügyet, összesen 1,3 milliárd dolláros kártérítést követelve a Microsofttól, bár a dolgot nem igazán siették el, hiszen csak nyolc évvel a sajnálatos események után adták be a keresetet. A két vállalat ugyancsak 2004-ben egyezett meg a NetWare operációs rendszerrel kapcsolatos antitröszt-perben, amelynek nyomán a Microsoft 536 millió dollárt fizetett a Novellnek – ezalatt állítólag már a WordPerfect ügyében is tárgyaltak egymással, eredmény nélkül.

Az iparágban megszokott dolog, hogy a dollármilliárdos bírósági ügyek szereplői máskülönben egymás partnerei. A Microsoft is a Novell legnagyobb Linux-viszonteladója lett egy 2006-os megállapodást követően, stabil bevételekhez juttatva a fokozatosan elkényelmesedő vállalatot, amelyet végül 2,2 milliárd dollárért felvásárolt és szétdarabolt az Attachmate.
Maga a 2004-ben indított eljárás egészen 2011 decemberéig húzódott, de ítélet nem született: a Utah állambeli kerületi bíróság feloszlatta az esküdtszéket, miután annak nem sikerült egyhangú döntést hoznia. Bár az arányoknak így már nincs különösebb jelentősége, kisebb meglepetést okozott, hogy a tizenkét esküdt közül mindössze egy mentette volna fel a Microsoftot, a többiek mind a Novellnek adtak igazat. A Novell ezek után természetesen új tárgyalást szeretne új esküdtszékkel, míg a Microsoft az ügy lezásárást kezdeményezte.

Érik a megegyezés A Microsoft álláspontjától függetlenül igaz, hogy a Novell annak idején elég ügyetlenül kezelte a WordPerfect akvizícióját és az ahhoz kapcsolódó szoftverkibocsátásokat. Emiatt sokan feltételezték, hogy a vállalat simán elveszíti majd a pert. A 11:1-es eredmény viszont arra utal, hogy a Microsoft védelme sokkal gyengébb lábakon áll, mint az kívülről látszott, pedig a két hónapig tartó tárgyaláson maga Bill Gates is megjelent, magabisztosan elutasítva a céget érintő vádakat.

Mire játszanak valójában a nagy szoftvergyártók?
Így működik tovább a felszeletelt Novell

Éppen ezért a kommentárok most a peren kívüli megegyezést valószínűsítik, hiszen a Microsoft nem szívesen indulna neki egy újabb tárgyalásnak, a Novellnek – illetve új tulajdonosának, az Attachmate-nek – pedig nagyon is jól jönne egy alacsonyabb, de azonnal felhasználható összeg, amivel megtámogathatná például K+F tevékenységét.
Windows NT

First person shooter videókat gyárt a londoni rendőrség a Facebooknak

Cserébe a londoni rendőrség testkamerákat kap a cégtől. A Facebooknak jó oka van erre a furcsa megállapodásra.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.