Bármilyen webes Google-szolgáltatást is használunk a 69-es Chrome-ban, automatikusan beléptet a böngészőbe is.

Gyorsan kiderült – lett is belőle nagy felháborodás –, hogy a közelmúltban megjelent új Chrome, a 69-es akkor is belépteti a felhasználót a böngészőbe, ha ő azt nem akarja. Ha ugyanis a felhasználó elkezd használni egy webes Google-szolgáltatást, amihez kell a Google accountja, például belép a Gmailbe, akkor azzal egyben a különböző eszközökön a Chrome böngészőt szinkronizáló Syncbe is automatikusan bejelentkezik. Ez akkor is így történik, ha a böngésző első indításakor ezt a lehetőséget a felhasználó kifejezetten elutasítja – írja a ZDNet, melynek a cikkéből kiderül, hogy a felhasználók ezt már jó két hete észrevették. A hónap elején az Y Combinator hírmegosztós fórumoldalán panaszkodott erre egy a böngészőt Macen használó fórumozó.

Bár a Google részletes feature-listát mellékelt a böngésző új kiadásához, ezt a "szolgáltatást" valahogy elfelejtette megemlíteni. A böngésző még akkor sem figyelmeztet, amikor megtörténik a beléptetés, azaz gyanútlan emberünk abban a tudatban kattingat a neten, hogy arról a Google nem gyűjthet adatokat – bár ha valaki figyelt, érzékelhette, hogy a profilképe megjelenik a böngésző jobb felső sarkában.

A szinkronizáció jó dolog, ha…

A Google Chrome régóta ad lehetőséget arra, hogy ha különböző eszközökön (pl. desktop, mobil, tablet) szeretnénk ugyanazt a környezetet használni, szinkronizálhassuk a böngészőket. (Ezt többek között a Firefoxban is megtehetjük egy speciális Firefox-fiók létrehozásával.) Így bejelentkezés után bármilyen eszközön ugyanazokat – az egyébként a Google fiókunkban tárolt – böngészőbeállításokat használhatjuk, elérhetjük a mentett jelszavainkat, az előzményeket, a könyvjelzőket stb. Ha azonban nem akarjuk a Google orrára kötni ezeket az infókat, akkor egyszerűen nem jelentkezünk be, és az adatok lokálisan tárolódnak, de értelemszerűen szinkronizáció sincs.

Most ezen változtatott a Google, lényegében fű alatt. A felhasználók töredékének tűnik fel ugyanis, hogy a Google minden bejelentkezést igénylő szolgáltatásához hozzákapcsolta a böngészőt is. A felhasználók ezen kibuktak, mert azt feltételezték, hogy a Google titokban akar adatokat akar gyűjteni minden felhasználójáról.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


Persze a cégnek volt magyarázta, ha nem is túl erős. Az intézkedés igenis a személyes adatok védelmét erősíti – állítja a Google, pontosabban egyik mérnöke, Adrienne Porter Felt a Twitteren. Az automatikus beléptetéssel ugyanis elkerülhető, hogy más felhasználó jelentkezzen be egy szolgáltatásba, és más a böngészőbe, ami esetleg a két fiókhoz tartozó Google cookie-knál okozhat keveredést. Ez már csak azért is gyenge érv, mert eleve az volt a kiindulópont, hogy a felhasználók nem akarnak feltétlenül bejelentkezni a böngészőbe. De az is inkább extrém helyzetnek tekinthető, hogy egy eszközt (és böngészőt) többen használnak.

A Google szerint egyébként a a beléptetéssel nem indul el automatikusan a szinkronizálás. Arra a felhasználónak külön kell utasítania a böngészőt.

Problémás a gyakorlat, problémás a hozzáállás

Mint azt egy szakértő írja, a legnagyobb probléma, hogy a Chrome továbbra is megkérdezi a felhasználót, hogy be szeretne-e lépni a Google-fiókjával, ám akkor is belépteti, ha a felhasználó korábban a nemre kattintott.

A másik probléma, hogy a Google mindezt rendjén valónak találja, és elintézi azzal, hogy már dolgozik az adatvédelmi irányelveinek átdogozásán. Azaz a funkció ugyan rosszra is használható, de a Google becs'szóra megígéri, hogy csak jóra használja. A vállalat hasonló módon reagált akkor is, amikor kiderült, akkor is gyűjt lokációs adatokat a felhasználóiról, ha ahhoz ők nem járultak hozzá.

A felháborodáson túl is tehetünk azonban magánéletünk védelméért. Körültekintőbben állítjuk be a Chrome-ot vagy egészen egyszerűen mást használunk. Van választás desktopon és mobil eszközön is.

Biztonság

20 dollárba kerülne lelőni az összes hallgatózó mikrofont

Amerikai egyetemi kutatók fejlesztettek ki egy olcsón gyártható, karkötőre emlékeztető szerkezetet, amely összezavarja a viselője környezetében működő mikrofonokat.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.