A politikus a felhasználók személyes adataival csencselő internetes cégektől szedne különadót, amit a nép között osztana szét.

Alig egy hónapja esküdött fel a demokrata Gavin Newsom, de már egy sor meglepő húzással, például a tiszta ivóvíz biztosítására kivetett adóval vétette észre magát. Ezek közül a legfrissebb miatt az emberek személyes adataival üzletelő technológiai vállalatoknak főhet a feje, akiknek nem mellesleg bőven van problémájuk a politikusokkal és kövér büntetéseket osztogató hatóságokkal.

A védelem is fontos, de jöhet a jutalék

A kormányzó kedden átfogó beszédett tartott Kalifornia helyzetéről, amelyben jelentős hangsúlyt kapott a digitális világ. Newsom egyrészt megdícsérte az állam eddigi úttörő kezdeményezéseit a témában. Konkrétan a tavaly elfogadott és jövőre hatályba lépő törvényre gondolt, amely biztosítja a személyes adatok védelmét. A GDPR-re, azaz az uniós adatvédelmi rendelkezésekre nagyban hajazó szabálycsomaggal Kalifornia valóban elsőként lépett egy határozottat az USA tagállamai között. 

Miután a kormányzó hosszasan ecsetelte a személyes adatok védelmének szükségességét, illetve annak fontosságát, hogy a felhasználóknál legyen a döntési jog ezen információk felhasználásáról, rátért az újdonságra, az úgynevezett digital dividens javaslatára. Ennek lényege, hogy az adatokat reklámozási, piackutatási és egyéb célokra értékesítő vállalatok bevételeiből részesedjenek az állampolgárok.

A politikus egyelőre nem árult el pontos részleteket a tervről, amely valószínűleg még most is kidolgozás alatt van, mivel a sajtó megkeresésére a kormányzó szóvivője azt válaszolta, hogy Newsom várja a konstruktív észrevételeket a témában. Egyes orgánumok az ötletet az Alaszkában jelenleg is működő kormányzati alaphoz hasonlítják, amit jobbára az államban kitermelt olajból származó bevételekkel támogatnak, és amiből az ottani lakosok évről évre osztalékot kapnak.

Nem egyöntetű a támogatás

Az természetesen borítékolható, hogy minderről mit gondolnak a különadót elszenvedő vállalatok, ugyanakkor nem csak az ő oldalukról érkezett kritikus vélemény. Bár a különböző jogvédő szervezetek közül többen pozitívan fogadták a kormányzó unorthodoxnak tekinthető javaslatát, ezek körében is akadt példa ellentétes reakcióra. 

A Center for Digital Democracy vezetője a CBS-nek nyilatkozva magát a kiindulási pont értelmét kérdőjelezte meg. Jeffrey Chester szerint a kezdeményezés akár romboló hatással is lehet a személyes adatok védelmére, mivel nem arra ösztönzi a lakosságot, hogy ezeket az információkat gondosan őrizze, hanem arra, hogy váltsa aprópénzre saját digitális lenyomatát.

Közösség & HR

Az amerikai hadsereg most egyetemekkel keres kiber-kecskebűvölőket

Annyira komolyan gondolják, hogy a hadsereg egyik kutatóintézete több mint 6 millió dollárral finanszíroz egy ötéves kutatási projektet.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.