A politikus a felhasználók személyes adataival csencselő internetes cégektől szedne különadót, amit a nép között osztana szét.
Hirdetés
 

Alig egy hónapja esküdött fel a demokrata Gavin Newsom, de már egy sor meglepő húzással, például a tiszta ivóvíz biztosítására kivetett adóval vétette észre magát. Ezek közül a legfrissebb miatt az emberek személyes adataival üzletelő technológiai vállalatoknak főhet a feje, akiknek nem mellesleg bőven van problémájuk a politikusokkal és kövér büntetéseket osztogató hatóságokkal.

A védelem is fontos, de jöhet a jutalék

A kormányzó kedden átfogó beszédett tartott Kalifornia helyzetéről, amelyben jelentős hangsúlyt kapott a digitális világ. Newsom egyrészt megdícsérte az állam eddigi úttörő kezdeményezéseit a témában. Konkrétan a tavaly elfogadott és jövőre hatályba lépő törvényre gondolt, amely biztosítja a személyes adatok védelmét. A GDPR-re, azaz az uniós adatvédelmi rendelkezésekre nagyban hajazó szabálycsomaggal Kalifornia valóban elsőként lépett egy határozottat az USA tagállamai között. 

Miután a kormányzó hosszasan ecsetelte a személyes adatok védelmének szükségességét, illetve annak fontosságát, hogy a felhasználóknál legyen a döntési jog ezen információk felhasználásáról, rátért az újdonságra, az úgynevezett digital dividens javaslatára. Ennek lényege, hogy az adatokat reklámozási, piackutatási és egyéb célokra értékesítő vállalatok bevételeiből részesedjenek az állampolgárok.

A politikus egyelőre nem árult el pontos részleteket a tervről, amely valószínűleg még most is kidolgozás alatt van, mivel a sajtó megkeresésére a kormányzó szóvivője azt válaszolta, hogy Newsom várja a konstruktív észrevételeket a témában. Egyes orgánumok az ötletet az Alaszkában jelenleg is működő kormányzati alaphoz hasonlítják, amit jobbára az államban kitermelt olajból származó bevételekkel támogatnak, és amiből az ottani lakosok évről évre osztalékot kapnak.

Nem egyöntetű a támogatás

Az természetesen borítékolható, hogy minderről mit gondolnak a különadót elszenvedő vállalatok, ugyanakkor nem csak az ő oldalukról érkezett kritikus vélemény. Bár a különböző jogvédő szervezetek közül többen pozitívan fogadták a kormányzó unorthodoxnak tekinthető javaslatát, ezek körében is akadt példa ellentétes reakcióra. 

A Center for Digital Democracy vezetője a CBS-nek nyilatkozva magát a kiindulási pont értelmét kérdőjelezte meg. Jeffrey Chester szerint a kezdeményezés akár romboló hatással is lehet a személyes adatok védelmére, mivel nem arra ösztönzi a lakosságot, hogy ezeket az információkat gondosan őrizze, hanem arra, hogy váltsa aprópénzre saját digitális lenyomatát.

Közösség & HR

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.