Miután a Google I/O-n bejelentették, el is indult a mobil operációs rendszer bétatesztje.

A koronavírussal terhelt Google I/O sok újdonsága közül a legtöbben valószínűleg az Androiddal kapcsolatos információkat várták. Bár Sundar Pichai vezérigazgató a keresésnek és felhős szolgáltatásoknak (Meet, Classroom stb.) is bőven szentelt teret, a hangsúly az Android 12-es kiadásán volt.

Az új verziót azért is várhatták sokan, mert a Google hét év után átszabta az operációs rendszer dizájnnyelvét (2014-ben jelent meg a Material Design), amivel a Google szerint minden eddiginél testre szabhatóbb operációs rendszert kapunk a mobilunkra (már ha nem iPhone-nal virítunk).

Fontos a dizájn? De még mennyire!

A dizájnnyelv neve Material You, és ennek megfelelően szinte bármit átszabhatunk a rendszerben (persze erős korlátok között). A Google ügyesen rejtegette, a fejlesztői béták alapján sem lehetett róla sokat tudni, de hamarosan élőben is láthatjuk a lehetőségeit, ha megjelennek a 12-es Androidot futtató Pixel telefonok. A bemutató alapján a legapróbb részletekig szabályozhatjuk, mi hogyan jelenjen meg a telefonon. Ehhez jön egy új, gyors beállítási panel, és záróképernyő is.

Automatikus témaválasztó hangolja össze a háttérkép és a rendszer színvilágát. Az összkép színesebb lesz ugyan, de magához a menüstruktúrához nem nyúltak hozzá drasztikusan. Mintha az lett volna a cél, hogy minél színesebb-szagosabb játékszernek érezze a felhasználó a telefonját, amivel szívesen elbabrál. Az animációs opciót megtartották, de komoly optimalizálás mellett, amivel az alapszolgáltatások processzorigénye ötödével csökkent – természetesen a Google számításai szerint. Emellett gyorsult az alkalmazásindítás is.
 

Material You: a színek harmóniája


Bár a felület milyensége fontos az eladhatóság szempontjából, technikailag, illetve a mobilok fejlődési iránya szempontjából fontosabb, hogy a Google Pay-t, illetve az okosotthonos rendszereket a korábbinál szorosabban integrálták az Androiddal, így az együttműködés várhatóan zökkenőmentesebb is lesz. Szintén ilyen újdonság a Google Assistant, amit úgy tett alapértelmezetté a Google, hogy nem lesz folyamatosan bekapcsolva, viszont a bekapcsológomb hosszú nyomásával azonnal lehet aktiválni (ezt a módszert használja az Apple, de még az Android-világban sem újdonság, mert a Samsung is alkalmazza a Galaxyknál).

Szélesebb alkalmazhatósághoz magasabb biztonsági szint

A biztonság megerősítéséért is tettek lépéseket a Google fejlesztői. Az 12-es kiadás kap egy Privacy Dashboardot, ami nagyban egyszerűsíti az egyes alkalmazások jogosultságainak ellenőrzését, beállítását, sőt azt is megtudhatjuk, hogy melyik alkalmazás mikor és milyen adathoz fér hozzá. Az állapotsoron meg is lehet jeleníteni, ha egy alkalmazás hozzáfér a mikrofonhoz vagy a kamerához. Ahol lehetett, az adatvédelmi beállításokat is árnyalták, például megadható, hogy egy alkalmazás milyen pontossággal (pontos helytől a település szintjéig) lássa geolokációs adatainkat.

A gyári galéria kap egy jelszóval/azonosítóval nyitható biztonságos területet a bizalmas képek tárolására. Emellett a fejlesztők is kaptak egy új lehetőséget arra, hogy az alkalmazásaik helyi szinten dolgozzanak fel adatokat. Ez az Android Private Compute Core nevű biztonsági réteg.

A most elindult bétatesztelési szakasz után ősszel várható a végleges rendszer kiadása.

Mobilitás

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.