Ahol csak képernyővel találkozunk, ott lesznek a droidos szoftverek és szolgáltatások.

Amikor pár héttel ezelőtt az Apple bemutatta, hogy merre tart az iOS és mi fogja jellemezni a következő verziót, még úgy tűnt, hogy a platformok egységesítésében messze megelőzte a konkurenciát. A Google tegnap esti I/O fejlesztői konferenciájának nyitóelőadásából azonban az derült ki, hogy év végére nagyjából ugyanabba az állapotba fog kerülni az Android és az iOS.

Ezt az állapotot a mobilos, táblagépes, böngészős felületek, notebookok képernyőjén megjelenő információk egységesítése, valamint a közöttük való egyre könnyebb átjárhatóság jellemzi. A jelek szerint a Google valóban felhagyott a Nexus vonallal, viszont a korábban kiszivárogtatott Silver programról sem volt szó – sőt, egy teljesen más megközelítést kapott a hardverek támogatása. Rengeteg újdonságot mutattak, jelentettek be a Google szakemberei, aminek teljes körű felsorolása helyett kiemeljük azokat, amelyek az átlagnál is fontosabbnak tűnnek.

Android One

Az Android Silver kifejezetten a csúcskészülékhez készült volna, ehhez képest a tegnap bemutatott Android One éppen hogy az olcsó, belépő kategóriás telefonok támogatásáról szól. A prezentációkban elhangzott, hogy jelenleg 1 milliárdos az Android felhasználó tábora, a Google érdekes pedig az, hogy ez a szám még jobban még meredekebben emelkedjen. Ennek érdekében alkotta meg az Android One referencia hardver platformot, ami egy ajánlás arra nézve, hogy milyen alkatrészekből, komponensekből álljon össze egy olcsó, de jó minőségű androidos mobil.

A Micromax Android One alapú mobilja

A pletykáknak lehetett némi alapjuk, mert ezek a telefonok szintén az alap Androidot kapnák meg, első között futnának be rájuk a frissítések, de az sincs kizárva, hogy a gyártók saját appokat telepítsenek rájuk. Az Android One program először Indiában indul el, és a koncepció alátámasztásaként egy Micromax készüléken mutatták be, hogy a One direktívák alapján össze lehet állítani egy 4,5 colos, dual SIM-es, SD-kártyával bővíthető, FM rádiós mobilt úgy, hogy az ára 100 dollár alatt maradjon. A kezdeményezéshez a Spice és a Karbonn Mobile csatlakoznak, akik szintén indiai illetőségű gyártók.

Új formanyelv és Android L

Úgy tűnik, hogy a mobilok képernyőjén való terjeszkedésnél sokkal fontosabb a Google számára az az egész pályás letámadás, amire már eddig is utaltak jelek, de az egységes, nagy kép csak most rajzolódott ki. A Google minden lehetséges kijelzőn ott akar enni, amihez elengedhetetlen egy szintén egységes, új dizájnnyelv kialakítása. Ez lett a Material Design, ami merít a mostanában burjánzó flat formavilágból, de egyben el is rugaszkodik attól. A szellős, szövegeket támogató, sok színes elemmel operáló, és az inspirációt a Google Now kártyáiból nyerő dizájn az összes eszközön meg fog jelenni a közeljövőben.

Az animációkat bőven szóró új Material Design sokkal vidámabbnak, élettel telibbnek tűnik, mint a mostani Holo, és azt vallja, hogy a formáknak igenis legyenek szélük, kiterjedésük, árnyékuk, sőt, akár egymásra is kerülhet több elem egy-egy menüben. Az elképzelés megértése és elfogadása létfontosságú a fejlesztők számára, ezért a Google egy, a témának dedikált oldalon magyarázza el, hogy miről is szól és miért materiális ez a dizájn.

Material Desing videóban elmesélve

Közvetlenül az idei I/O előtt az a hír járta, hogy kapunk új, immáron verziószámot ugró Androidot is, aminek Lollipop lesz a neve. Ebből az előadásra annyi maradt, hogy a következő Android majd valamikor az ősz folyamán érkezik, a kódneve L, viszont a megjelenésen kívül egy sor új funkciót kap. Megújulnak és könnyebben kezelhetők lesznek az értesítések, amelyek interaktívak lesznek és megérintésükkel azonnal az appban találhatjuk magunkat.

A személyes feloldás fogalmát is bevezeti a Google, mivel ha egy (korábban már párosított) androidos óra van a csuklónkon, vagy autóban (!) ülünk, akkor nem lesz szükség a telefon jelszavakkal való feloldására. De jön az eddig külső gyártók által szolgáltatott akkumulátor kímélő alkalmazás, ami végre natívan segít abban, hogy kíméljük az akkumulátort.

Android Wear

Ahogy arra számítani lehetett, az Android okosórákra szabott verziója is komoly szerepet kapott az I/O színpadán. A prezenterek mind az LG órájában jelentek meg, de új szereplőt is kapott az eddigi szűk mezőny a Samsung Galaxy Gear Live személyében. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a koreaiak mégis számítanak az Androidra, ha az órákról van szó és nem térnek át teljes mértében a Tizen szolgáltatásaira. A bemutatón demózták a Wear képességeit szögletes és kerek kijelzőn egyaránt, amiből az derült ki, hogy a rendszer gerincét itt is s Google Now kártyái, információi adják.

A két óra máris rendelhető ott, ahol a Play Store támogatja a hardver vásárlást

Az órák kijelzőjén pár mozdulattal válthatunk a különböző értesítések, információk között, ha pedig hívás érkezik, akkor azt is fogadhatjuk, vagy elutasíthatjuk az óra kijelzőjén. Az LG G Watch a tegnap rendezvénnyel egy időben rendelhető, ahogy a Samsung készüléke is. A kerek paneles Moto 360 azonban csak később, a nyár folyamán lesz elérhető, mely tényt a jelenlévők hangos morajlással fogadtak, mivel a nagyközönség egyértelműen a Motorola, valóban óra formájú óráját tartja a kategória legígéretesebb darabjának.

Android mindenhol

A Google autókkal kapcsolatos törekvéseiről már korábban mi is írtunk, most azonban a projekt eljutott a bemutatható szintig. Az Android Auto azt teszi lehetővé, hogy a mobil kijelzőjét áttükrözzük, vagy sugározzuk a kocsi beépített paneljére, és így vezérelhessük annak fontosabb funkcióit. Az Apple CarPlay megoldásához sokban hasonló rendszer elsősorban a kommunikációra, a navigációra, és a zenehallgatásra fókuszál, a vezérléshez pedig a hangunkat használhatjuk. Az elképzelést alkalmazás oldalról (Spotify, Pandora, TuneIn, Songza, stb.) és autógyártó oldalról (Dodge, Chevrolet, Chrysler, Audi) is sokan támogatják, és a Google szerint már ebben az évben megjelenhetnek az első, Android Autoval ellátott járművek.

Az Android Auto egyik képernyője

A Chromecast már megmutatta, hogy a televízió is fontos a Google-nak, ezért az Android TV bejelentése sem számított nagy meglepetésnek. Ez egy olyan stream alapú szoftvert jelent, ami a jövőben a televíziókban, illetve set top boxokban fog megjelenni. A tartalom egyrészt a Google révén kerül a képernyőkre, másrészt az Android TV támogatja a fontos streaming szolgáltatókat (pl. Netflix). A vezérlés történhet hanggal, de a sorozatok, filmek kiválasztásában nagy szerepet kap majd az androidos app, illetve az okosórák is. A csomag részét képezi ezen felül egy kontroller is, amivel online lehet játszani, amit a Google Play Games támogat. A hardveres (televíziós) partnerek között a Sony és a Sharp jelent meg, viszont nagy meglepetésre a Samsung ebből első körben kimaradt.

Chromebook és minden más

A bevezetőben említett egységesítés mellett a Chromebook gépek is fontos szerepet kaptak, mivel a Chrome OS és az Android kapcsolata is egyre szorosabbá válik. Az iOS 8-hoz hasonlóan a Chromebook jelzi, ha a mobilra hívás, vagy SMS érkezik, de az sem elhanyagolható újdonság, hogy az androidos appok futtathatók lesznek Chrome OS alatt. Másik fontos újítás, hogy a Chrome OS végre támogatja az üzleti és személyes fiókok párhuzamos használatát úgy, hogy a hozzá tartozó fájok egymástól elkülönítve tárolódnak.

Végül említsük meg a Gogle Fit Platform bejelentését is, ami az Apple HealthKithez hasonlóan olyan API-k csokrát jelenti, amelyek a különböző fitnesz alapú készülékek által szolgáltatott adatokat fogja egybe.

(Akit érdekel az egész, több mint 3 órás előadás, itt tekintheti meg.)

Konzumer tech

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.