A vállalat nehézségeinek áldozatul esett a WebThings IoT-keretrendszer. A fejlesztés független open source projektként megy tovább, és a Mozilla segít is az átállásban.

A napokban több projektjét is leállította Mozilla. A hétvégén jelentették be, hogy kiszállnak a WebThings IoT-keretrendszer fejlesztéséből. Maga a projekt nem áll le, de a jövőben a Mozillától függetlenül, önálló nyílt forráskódú projektként fut majd. Az ok erőforráshiány.

Ez már a harmadik olyan fejlesztés, amit erőforrások hiányában kénytelen elengedni a vállalat. Pár nappal korábban jelentette be a Firefox Send és a Note szolgáltatások végleges leállítását. A Sendet egyébként nyár közepétől amúgy is leállították biztonsági okokból – akkori tervek szerint még csak átmenetileg –, mert kiderült, hogy malware-ek küldésére is előszeretettel használták kiberbűnözők.

Fontos iránya volt az IoT-nak

A közlemény szerint az alapítvány fokozatosan száll ki a projekt irányításából, és adja át azt a fejlesztői közösségnek. Bár a változások a projekt infrastruktúráját is érintik, a Mozilla azt ígéri, hogy mindez a WebThings Gateway működésére nem lesz hatással. Mindössze annyi változik, hogy az okosotthon gateway firmware-t a jövőben a WebThings közösség szállítja.

Megszűnik azonban december 31-ével az a lehetőség (ez az egyik infrastruktúrát érintő kérdés), hogy a gatewayt távolról, a Mozilla biztonságos alagútszolgáltatását használva a *.mozilla-iot.org domainen keresztül is el lehessen érni. A független projekt beindításához a Mozilla annyi segítséget ad, hogy kezdetben a Mozilla IoT-csapatának két tagja irányítja a fejlesztést, valamint a cég felületein érhetők el a projekttel kapcsolatos információk, kommunikációs felületek stb.

A projekt nagyon fontos fejlesztési irány volt az okosotthon-fejlesztésekben, mert arra tett kísérletet a WoT (Web Of Things) szabványra építve, hogy gyártó- és platformfüggetlenül módon, szabványos adat- és API-modellekel biztosítson átjárást az okosotthon-eszközök között. 2018-ban Project Things néven indult a fejlesztés: olyan eszközt akartak készíteni, hogy Raspberry Pi-vel a buherátorok építhessenek maguknak saját IoT-gatewayt a csatlakoztatott eszközök internetről történő irányítására. Ebből a kísérletből nőtt ki tavalyra a WebThings, ami az okosotthon-eszközök egy átfogó webalapú rendszere lett volna. A csatlakoztatott eszközök (termosztát, kamera, okoszár stb.) közti kapcsolatot az biztosította volna, hogy minden eszköz kap egy URL-t az interneten, miáltal elérhetővé és összekapcsolhatóvá válik más hasonló eszközökkel.

Bár a koncepció nem volt rossz, mivel a W3C már meglévő szabványaira épült, kereskedelmi terméket ebből sem sikerült csinálnia a Mozillának.

Januártól tart a nadrágszíj meghúzása

A Mozilla tavaly kinevezett vezérigazgatója, Mitchell Baker új pályára akarja állítani a céget (a Mozilla egy nonprofit alapítvány, amelynek tulajdonában van a fejlesztést és értékesítést ténylegesen végző Mozilla Corporation). A tervekben szerepelnek fizetős szolgáltatások és némi költségcsökkentés is. Idén januárban elküldtek 70 embert, és Baker már akkor elismerte egy belső levelében, hogy nem minden a tervek szerint alakult. Alábecsülték például a jövedelemtermelő új termékek piacra viteléhez szükséges időt, így nem jött is be az a bevétel, amivel 2019-ben számoltak.

Aztán jött a járvány, és augusztusban már 250 ember, az alkalmazottak negyede került lapátra. A koronavírus-járvány azonban legfeljebb erősítette a Mozillának azt az amúgy is régóta létező problémáját, hogy eddig egy vezetőjének sem sikerült összeegyeztetnie a nyílt forráskódú, aktivista szemléletet az üzlettel.

Hirdetés
Piaci hírek

Könnyen fenyítő eszközzé válhat az online meetingeket támogató algoritmus

Semmi sem marad rejtve a megbeszélést vezető főnök előtt. Egy startup MI-je figyeli, hogy ki nem teszi oda magát.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.