Ez már a második leépítés idén, így összességében a dolgozók harmadától válik meg egy éven belül a cég. Közösségi oldalakon igyekeznek segíteni a kirúgottak elhelyezkedését.

Idén már második leépítési hullám kezdődött meg a Mozillánál. Januárban még csak hetven ember elbocsátását jelentette be globálisan a mintegy ezer főt foglalkoztató szervezet, most azonban egy komoly átalakítási terv részeként további 250 embernek kell távoznia – írja a Mozilla blogja.

Közvetlen okként ugyan a COVID-ot jelölte meg Mitchell Baker, a tavaly kinevezett vezérigazgató, de voltaképpen arról van szó, hogy nem sikerült összeegyeztetni a nyílt forráskódú, aktivista szemléletet az üzlettel.

Új terv kell

A Mozilla elég sajátos módon működik a szofverpiacon. A 2003-ban nyílt forráskódú projektekre alapított nonprofit Mozilla Alapítvány csak egy ernyőszervezet, magát az üzleti tevékenységet (fejlesztés, értékesítés) az alapítvány által létrehozott Mozilla Corporation végzi. A vállalatot tavaly óta irányítja Mitchell Baker, aki ezt a feladatát az alapítványban betöltött elnöki funkciója mellett látja el. (Ő volt az egyik motorja annak, hogy a Netscape romjain létrejöjjön a nonprofit alapítvány a Firefox böngésző és a Thunderbird levelező fejlesztésére, majd pedig a Mozilla vállalat a munka tényleges koordinálására).

Bár a Mozilla több fizetős termékkel is próbálkozott, a fő bevételi forrás a böngésző: a keresőmotorok fejlesztői (Google, Baidu, Yandex stb.) fizetnek a Mozillának azért, hogy keresőmotorjuk alapértelmezett legyen a Firefoxban. Ez a 2010-es évek elején még stabil bevételi forrásnak számított, amikor még a második legelterjedtebb böngésző volt a piacon. Mára azonban részesedése a Statcounter adatai szerint 5 százalék alá csökkent. Ennek oka nem kis részben az, hogy a Firefox a desktopon ragadt, és nem sikerült gyökeret vernie a okostelefonokon, miközben a böngészés egyre inkább áttevődött a mobil platformokra.

A megoldás az lett volna, hogy minél több versenyképes, de fizetős termékkel jelenjenek meg a piacon. Ez az irány tavaly nagyobb lendületet vett. A korábbi vezérigazgató, Chris Beard egy múlt nyáron adott interjújában említette egy fizetős Firefox lehetőségét.

Most viszont a vállalat vezetését tavaly év végén átvevő Baker elismerte, hogy elszámították magukat. Bár ő a világjárvánnyal hozza összefüggésbe, hogy újra kell gombolni a kabátot, a változások szükségessége már januárban, az akkori kisebb mértékű elbocsátáskor megfogalmazódott. Baker akkor azt írta egy belső tájékoztatóban, hogy alábecsülték a jövedelemtermelő új termékek piacra viteléhez szükséges időt, így nem jött be az a várakozás, hogy a Mozilla már 2019-ben számottevő bevételekhez jut az új, előfizetésben kínált termékekből. Akkor az elbocsátások mellett a dolgozói juttatásokat is lefaragták.
 

Mitchell Baker CEO: húzos megmentési tervet dolgozott ki


A vezérigazgató mostani ötpontos megoldási tervében első helyen a termékportfólió szélesítése, távlatilag pedig egy szerves ökoszisztéma felépülése áll, amely a termék-technológia-érdekképviselet hármasságára épül, utóbbi egyértelműen a nyílt és a magánélet biztonságát maximálisan tiszteletben tartó internet melletti elkötelezettséget jelenti. A Mozillának továbbra is fontos a közösségépítés, ami a nyílt forráskód egyik alapja, de azt össze kell kapcsolni a közgazdasági szemlélettel, azaz keresni kell olyan bevételi forrásokat, melyek stabil hátteret adnak a fejlesztéseknek.

Nagyvonalú ajánlat...

Azt még nem konkretizálták, hogy mely területeket érint a leépítés. Azt azonban már tudni, hogy a vállalat nagyvonalú ajánlattal válik meg a 250 alkalmazottjától. A távozók egy összegben megkapják az év végig esedékes alapfizetésüket, az első félévre járó bónuszaikat, valamint év végig az egészségbiztosításuk is garantált.

Emellett létrehoztak egy alumni-kezdeményezést is, a Mozilla Lifeboatot, amely segít a távozóknak új munkahelyet találni. Ugyanakkor nagyon úgy tűnik, hogy lassan a Mozillának is szüksége lehet egy mentőcsónakra.

Hirdetés
Közösség & HR

Könnyen fenyítő eszközzé válhat az online meetingeket támogató algoritmus

Semmi sem marad rejtve a megbeszélést vezető főnök előtt. Egy startup MI-je figyeli, hogy ki nem teszi oda magát.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.