Közösségi kampány támasztja fel az első népszerű zsebszámítógép örökségét.

Már gyártás előtti állapotban van a Psion 5 designjára alapuló, a zsebszámítógép szellemiségét feltámasztani akaró Gemini. A 18 évvel ezelőtt született eszköz kategóriája időközben kihalt; a netbookok, a táblagépek és a folyamatosan növekvő és okosodó telefonok szükségtelenné tették létét. A márkát felélesztő fejlesztő azonban hisz abban, hogy van még piaca az eszköznek.

Az előd nyomdokain

Nem csak a londoni Planet Computers gondolta úgy, hogy fel lehet kelteni az emberek érdeklődését a kategória iránt. A projekt közösségi finanszírozásból jött össze; az Indiegogón tető alá hozott kezdeményezés végül közel 700 ezer dollárt szült márciusi bejelentését követően, majd’ háromszorosan túlszárnyalva az eredeti célkitűzést. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a projekthez sikerült megnyerni Martin Riddifordot, aki még az eredeti Psion tervezőjeként vált ismertté.

Riddiford tervezte a készülék házát és billentyűzetét, természetesen az elődök által hagyott örökség figyelembe vételével. Így nem meglepő módon a Gemini nagyon hasonlít a Psion Series 5MX kialakítására, ugyanakkor közel fele akkora vastag lett – az eredeti 220 mm-es paraméterét 135 mm-re szorították le. A billentyűzet ugyan nem csúszik elő úgy, ahogyan anno a Series 5-nél, de a Psion tervezőmérnöke apró mágnesek alkalmazásával elérte, hogy a billentyűk összezárt állapotban behúzott pozícióban pihenjenek. A készülékház felnyitását követően emelkednek fel ebből a helyzetből.

Sokkal nagyobb számítási kapacitás fér a Geminibe, mint az elődként példának tekintett Psionba. Az első tesztek alapján a Skype használata és az élő videostreamelés YouTube-on keresztül zökkenőmentesen elfut egymás mellett. Erről az élményről a Mediatek 10 magos (2+4+4) Helio X27 SoC-ja gondoskodik, ami az eredetileg beígért lapkához képest sokkal jobb energiahatékonysági mutatókkal rendelkezik. Ugyanakkor a vállalt 8000 mAh-s akkumulátorról sajnos le kellett mondani; az extra kapacitás fizikailag nem fért be a gépházba. Így egy 4220 mAh-s telep (lásd alsó képünket) kapott helyet a Geminiben.

Dual-boot

A kagylóhéjszerűen nyíló készülékházban egy meglepően nagy felbontású, 2160x1080 pixeles, érintésérzékeny kijelző található. A frontpanelen egy kamera is helyett kapott a videotelefonálásokhoz. Az eSIM-et támogató készülékekből két típus lesz majd kapható: az egyikben kialakítottak helyet a SIM-kártyának (így képes lesz 4G adatforgalomra), a másikból ez kimaradt. USB-C és HDMI csatlakozókkal egyaránt rendelkezik, illetve támogatja a Bluetooth szabványt is.

Legnagyobb érdekessége azonban nem is a hardverben rejlik, hanem szoftveres téren nyújt olyat, amire a legtöbb, hasonló méretű és funkcionalitású eszköz nem képes. Dual-boot rendszerrel bír, vagyis a felhasználó igénye szerint Android operációs rendszert vagy Debian GNU/Linuxot tölthet be rendszerinduláskor. Előbbi révén az Android Play alkalmazásáruházból gyakorlatilag szinte végtelen mennyiségű app szerezhető be, utóbbi pedig a Linux rugalmasságát biztosítja annak, akinek szüksége van a nyílt forrásban rejlő előnyökre.

A készülék október-november környékén kerül sorozatgyártásba, addig a prototípus hibáit kiküszöbölik, ígérték a fejlesztők. Az első példányok decemberben juthatnak el azokhoz, akik kifizetik érte a 400 dolláros (plusz szállítási költség) összeget.

Mobilitás

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.